Видавнича діяльність / 2011 / "Володар мух" (Літературні притчі В. Голдінга)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

 
Попереджувальна довідка підготовлена з нагоди 100-річчя від дня народження англійського письменника Вільяма Голдінга.
До неї увійшли книги, статті з періодичних видань, довідкова література. В межах трьох розділів матеріали розміщено в алфавітному порядку.
Довідку адресовано вчителям, учням загальноосвітніх шкіл, бібліотекарям.

Адреса: м. Тернопіль,
вул. Коперника, 17

тел.: 23-59-48; 25-39-41

E-mail: chbibl@ukr.net
www.odb.te.ua

Матеріал підготувала: Шилова Л. П.

Відповідальна за випуск: Новіцька Н. С.

Комп’ютерна верстка: Наконечна М. Й.

   Вільям Голдінг – відомий англійський письменник, лауреат Нобелівської премії 1983 року. Він написав небагато творів, проте його книги, перекладені багатьма мовами світу, і досі мають велику популярність.
  Народився В. Голдінг у селі Сент–Колумб–Майнор у графстві Корнуолл в родині вчителя. Майбутній письменник навчався у престижному Оксфордському університеті, щоправда, по завершенні навчання деякий час працював будівельником, також брав участь у театральних постановках. Почав писати він ще у 1930-х роках і першим виданням його творів стала збірка віршів, про яку автор пізніше згадував з іронією і вважав її своєю невдалою першою спробою.
    Під час Другої світової війни Голдінг служив у Королівських Військово-морських силах. Після війни він викладав мову та літературу у школі. Пройшовши крізь жахи війни, зіштовхнувшись із звірячою жорстокістю фашизму, Вільям Голдінг дійшов висновку, що найчастіше джерелом зла у світі стає сама людина, нестримувана мораллю, загальнолюдськими заповідями. Такі роздуми знайшли своє відображення у складному філософському романі-притчі «Володар мух». Цей перший роман Вільяма Голдінга був написаний у 1954 році і приніс йому всесвітню славу. Взявши за основу традиційну для англійської культури ситуацію існування на безлюдному острові, Голдінг вступив у полеміку і творче змагання зі своїми попередниками, які розробляли схожі сюжети. Голдінг зображує, як крок за кроком англійські хлопчики від шести до дванадцяти років, опинившись у результаті авіакатастрофи без дорослих на безлюдному острові, «скидають» із себе свою цивілізацію і дичавіють.
    Питання вихованості, цивілізованості та культури Голдінг вирішує і в наступних творах. У 1955 році вийшли друком його «Спадкоємці», де йдеться про знищення, і до того ж, страшенно звіряче, людиною своїх найлагідніших предків.
   Після невеликої перерви вийшов «Шпиль». Роман «Шпиль» є одним із найзначніших творів письменника. Це хвилююча розповідь про прагнення настоятеля собору Джосліна за будь-яку ціну прикрасити собор шпилем, який би височив над околицею, і водночас – це притча про людську гординю, коли людина заради слави ладна пожертвувати не лише своїм життям, а й долями інших людей.
   «Ритуали на морі», які вийшли друком у 1980 році, були удостоєні Букерівської премії. Автор в романі розповідає свою історію лише для нагадування людині, що зовнішньо добре відпрацьовані ритуали можуть приховувати велику руйнівну силу.
     Останніми творами Голдінга стали романи «У тісному сусідстві» (1987) і «Пожежа внизу» (1989), які разом із «Ритуалами на морі» утворюють трилогію «На край світу». Творічсть Вільяма Голдінга належить до найоригінальніших і найскладніших явищ англійської прози ХХ сторіччя. Загалом кожен роман Голдінга – загадка, своєрідний код, у якому заховані думки автора. Найголовніші з них повторюються від роману до роману. Трагічний, навіть апокаліптичний голос письменника, який побачив істинне лице людства і спробував застерегти нашу цивілізацію від дальшої дегуманізації, а також колосальний талант прозаїка визначили його місце серед класиків англійської літератури ХХ століття.

Твори Вільяма Голдінга

Голдінг, В. Володар мух [Текст]: вид. 2-ге / В.Голдінг; пер. з англ.; передм. С. Павличко; худ. П.Машков.– К.: Основи, 2004.– 254 с.

Голдінг, В. Володар мух [Текст] / В. Голдінг; пер. з англ. С. Павличко; худ. П. Машков.– К.: Основи, 2000.– 254 с.

Голдінг, В. Володар мух. Шпиль [Текст]: повісті / В. Голдінг; пер. з англ. С. Павличко, Ю. Лісняка.– К.: Молодь, 1988.– 328 с.

Голдінг, В. Володар мух: Уривки // Денисова, Т. Зарубіжна література ХХ ст. Хрестоматія-посібник [Текст] / Т. Денисова, Г. Сиваченко.– К., 2000.– С. 633–648.

Голдінг, В. Володар мух // Міляновська, Н. Зарубіжна література. 6 клас. Посібник-хрестоматія / Н. Міляновська, І. Данилків.– Т., 1999.– С. 214–300.

Література про нього

Уільям Голдінг // Денисова, Т. Зарубіжна література ХХ ст. Хрестоматія-посібник [Текст] / Т.Денисова, Г. Сиваченко.– К., 2000.– С. 630–633.

Вільям Голдінг (1911–1993) // Міляновська, Н. Зарубіжна література. 6 клас. Посібник-хрестоматія / Н. Міляновська, І. Данилків.– Т., 1999. С. 213–214.

Безобразова, Л. Чи відрізняється людина від тварини? [Текст]: [матеріали до вивчення роману В.Голдінга «Володар мух»] / Л. Безобразова // Зарубіжна література в навчальних закладах.– 2001.– №5.– С. 19–21.
Градовський, А. В. Методика вивчення роману В. Голдінга «Володар мух» на уроці додаткового читання [Текст] / А. В. Градовський // Зарубіжна література.– 2009.– №4 (квітень).– С. 15–17.

Каніболоцька, О. Вивчення роману Голдінга «Володар мух» [Текст] / О. Каніболоцька // Всесвітня література та культура.– 2006.– №12.– С. 21–26.

Каніболоцька, О. Формування вміння здійснювати композиційний аналіз художнього твору на уроках зарубіжної літератури [Текст]: на матеріалі роману В. Голдінга «Володар мух» / О. Каніболоцька // Зарубіжна література в школах України.– 2006.– №11.– С. 24–29.

Павличко, С. Вільям Голдінг та його роман «Володар мух» [Текст] / С. Павличко // Голдінг В. Володар мух.– К., 2004.– С. 5–8.

Бібліографія

Голдінг, Вільям Джералд // Українська Літературна Енциклопедія.– К., 1988.– Т.1: А–Г.– С.440.

Чорноземова, Є. Голдінг, Вільям (19.11.1911–19.06.1993)– англійський письменник, лауреат Нобелівської премії 1983 р. / Є. Чорноземова // Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник.– Т., 2005.– Т.1: А–К.– С. 454–456: фотогр.

www.lib.ua-ru.net

www.studentbank.ru