Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

     Гаррієт Бічер-Стоу Елізабет (англ. Harriet Elizabeth Beecher Stowe; 14 червня 1811 Лічфілд, штат Коннектикут, США - 1 липня 1896) - американська письменниця, автор знаменитого роману «Хатина дядька Тома».
  Гаррієт Бічер-Стоу народилася в родині відомого богослова й проповідника Лиману Бічер . Її молодший брат Генрі Уорд Бічер також був проповідником. Довгий час майбутня письменниця була вчителькою в заснованою її сестрою школі для дівчаток і в 1836 вийшла заміж за Стоу, професора богослов'я в Андовері (Массачусетс).
    У своїх літературних творах вона виступила гарячої захисницею жіночої освіти та знищення рабовласництва. Найвідоміший її роман - «Хатина дядька Тома» (1852). У першому ж році розійшовся в Америці в 350 000, а загалом у 600 000 примірників, витримав 35 видань в Англії і був переведений на 20 іноземних мов. У відповідь на прокльони і звинувачення, які посипалися на Бічер-Стоу за цю проповідь звільнення негрів з боку рабовласників і їхніх друзів, вона випустила в світ «Ключ» («Key to uncle Tom's Cabin»), в якому ясно довела, що сюжет для роману прямо узятий нею з життя, часто навіть до найдрібніших подробиць.
         Вірші Бічер-Стоу написані переважно на релігійні теми. У 1869 вона надрукувала в одному американському журналі статтю «Справжня історія життя дружини Байрона», в якому звела на великого поета звинувачення в перелюбнім співжитті зі зведеною сестрою. Стаття викликала загальне обурення в Америці і Європі, і хоча Бічер-Стоу спробувала виправдатися і підтвердити звинувачення новими фактами в книзі «Lady Byron vindicated» (Бостон, 1869), але їй ніхто не повірив, і вся ця історія може бути пояснена тільки пуританської нетерпимістю середовища, в якій Бічер-Стоу жила з часу свого заміжжя.
      
   Будинок Гаррієт Бічер-Стоу - історична будівля за адресою Федерал Стріт, 63 у місті Брансвік, штат Мен, США. 
   Будівля, спочатку відома як будинок Уітмор, знімалося американською письменницею Гаррієт Бічер-Стоу в період, коли її чоловік викладав у прилеглому коледжі Боудойн. Саме тут у 1850 - 52 рр.. Бічер-Стоу написала свій знаменитий роман « Хатина дядька Тома ».
      Будинок був побудований у 1850, з 1962 входить у список найважливіших пам'яток США, з 1966 - в Національному реєстрі історичних місць. В даний час належить коледжу Боудойн і закритий для публіки.