Мій рідний край / Моє місто / Пам'ятники / Пам’ятник Степану Бандері

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
  Пам'ятник Степану Бандері

      Пам'ятник Степану Бандері у Тернополі розташований у парку імені Тараса Шевченка, перед обласною державною адміністрацією на вул. Соломії Крушельницької. Встановлений 2008 року. Урочисто відкритий 26 грудня 2008 року з нагоди 100-річчя від дня народження Степана Бандери (1 січня).

    Висота гранітного постаменту — 2,5 м, висота бронзової фігури в повний зріст — 4 м.

    Виготовив пам'ятник місцевий скульптор Роман Вільгушинський. Виготовлявся на заводі «Оріон». Пам'ятник зроблений у вигляді фігури Бандери, який рішуче рветься вперед, а за ним ввись майорить широкий прапор. Оскільки до відкриття пам'ятника його не встигли покрити міддю, скульптуру, яка стоїть на гранітному постаменті, просто пофарбували у коричневі тони. Продовжити роботи над пам'ятником планували навесні 2009 року.

    Ідея спорудження пам'ятника Бандері у Тернополі зародилася задовго до його встановлення. 20 липня 2007 року головою Тернопільської облдержадміністрації Іваном Стойком та Тернопільським міським головою Романом Заставним було оголошено конкурс на кращий проект пам'ятника Степану Бандері. Він тривав від 1 серпня 2007року до 1 жовтня 2007. 10 жовтня 2007 року у приміщенні картинної галереї Тернопільської обласної організації Національної Спілки художників України було відкрито огляд для громадського обговорення проектів пам'ятника Степанові Бандері. На розгляд конкурсної комісії надійшло 7 проектів пам'ятника Степану Бандері, авторами яких були, як окремі особи, так і колективи з Тернопільської, Львівської та Закарпатської областей.