Мій рідний край / Моє місто / Пам'ятники / Пам’ятник Соломії Крушельницькій

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

Пам’ятник Соломії Крушельницькій

    22 серпня 2010 року в Тернополі урочисто відкрили пам’ятник славетній українській співачці, уродженці Тернопільщини Соломії Крушельницькій.
    Ідея встановлення такого пам’ятника народилася у 1989 році. Тоді планувалося, що пам’ятник постане біля Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької. Там було закладено камінь, але ідею не реалізували.
    У 2003 році голова благодійного фонду «Соломія» Марта Подкович порушила питання про спорудження пам’ятника. 30 березня 2004 року у Тернополі відбувся перший благодійний концерт по збору коштів на пам’ятник за участю Народних артистів України Мирослава Скорика, Ігоря Пилатюка, камерного оркестру Музичної академії.
    Згодом цю ідею підтримали владні інституції.
 Слід відзначити, що цей пам’ятник є першим пам’ятником жінці в Тернополі і першим пам’ятником-монументом Соломії Крушельницькій у світі.
    Досі лише погруддя Крушельницької прикрашали Львівську оперу та музей в Мілані, де співачка виступала у знаменитому театрі «Ла Скала».
    Автори монументу: скульптори Володимир Стасюк (Рівне), брати Сухорські (Львів), архітектор Ізабелла Ткачук у співпраці з тернопільськими митцями Данилом Чепілем та Анатолієм Водоп’яном.
    Пам’ятник виготовлено у виробничих майстернях Львова. Висота фігури – 3,8м, вага – 3,5т. Матеріал: бронза. Техніка: лиття. Це перший вилитий у бронзі пам’ятник в Тернополі і краї.