Мій рідний край / Моє місто / Пам'ятники / Пам’ятник Тарасові Шевченку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
      Пам'ятник Тарасові Шевченку

    Пам'ятник геніальному Кобзарю встановлено 1982 року. Автор — скульптор Микола Невеселий. Раніше інший монумент був розташований у Парку ім. Тараса Шевченка, приблизно на місці сучасного пам'ятника Бандері.
    Пам'ятник розташований у невеличкому скверику ліворуч від Тернопільського академічного обласного драматичного театру, який теж носить ім'я Великого Кобзаря.
    Пам'ятник являє собою бронзову сидячу фігуру Тараса Шевченка, встановлену на двоступінчатому гранітному постаменті сірого кольору.
    Трактування постаті Шевченка виконано загалом у традиційному руслі. Автори пам'ятника зуміли передати портретні риси сильної духом людини. Вже немолодого поета зображено в хвилину задуми, його плечі похилені, голову трохи розвернуто праворуч, руки складені на правому коліні.
        З історії пам'ятника. Сучасний пам'ятник Тарасові Шевченку в Тернополі — не перший Кобзареві в місті. Раніше, від 1953 року, в Тернополі стояв пам'ятник Шевченку в міському парку (приблизно на місці сучасного пам'ятника Бандері), але через реконструкцію парку був знесений.
    У березневі дні 1982 року, коли проводилось Всесоюзне шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім'ї вольній, новій», у сквері біля облмуздрамтеатру, було урочисто відкрито новий пам'ятник Тарасові Шевченку в Тернополі.
    Монумент Кобзареві відігравав і продовжує відігравати значну роль у культурному житті міста. Навпроти пам'ятника розташована Тернопільська ЗОШ № 3. Існує традиція покладання квітів випускниками цієї школи кожного першого вересня.