Видавнича діяльність / 2011 / "Добра фея дитячої літератури"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

Добра фея дитячої літератури

До 70-річчя від дня народження
Оксани Павлівни Сенатович


Біобібліографічна довідка


Тернопіль – 2011


   З нагоди 70-річчя від дня народження нашої землячки – письменниці та громадської діячки Оксани Павлівни Сенатович пропонуємо біобібліографічну довідку із серії „Наші славетні земляки”.
Це видання містить короткий біографічний нарис, бібліографію творів авторки та матеріалів про її життя і творчість.
Матеріали розміщено в чотирьох розділах в алфавітному порядку авторів і назв видань.
Довідку адресуємо вчителям, читачам-учням, краєзнавцям, бібліотекарям.


Адреса: м. Тернопіль
вул. Коперника, 17

Контактні тел.: 25-39-41
23-59-47

E-mail: chbibl@ukr.net


Матеріал підготувала: Колопенюк М. Д.

Відповідальна за випуск: Новіцька Н. С.

Комп’ютерний набір: Наконечна М. Й.


    Бережанщина – не тільки мальовничий природний куточок, не лише неповторні перлини архітектури, але й колиска багатьох талановитих людей – відомих письменників, громадських діячів, історичних особистостей, діячів культури та мистецтва, які відомі не лише в Україні, але і за її межами.
Тут працювали і творили вчений і редактор Зенон Кузеля, отець Григорій Качала, професор Михайло Чайковський, юрист та етнограф Франц Коковський, поети Маркіян Шашкевич та Мелетій Кічура, письменники Андрій Чайковський, Осип Маковей, Михайло Рудницький, літератори брати Лепкі, художниця Оксана Кульчицька та багато інших.
   Поряд з цими відомими іменами – незабутня Оксана Павлівна Сенатович. Письменниця, культурна діячка, редактор дитячого християнського часопису „Діти Марії”.
2 січня 1941 року вона народилася у Бережанах в учительській родині. Жила в дружній і освіченій сім’ї, а тому і сама любила вчитись і вчилася любити всіх і все довкола. А головне – полюбила слово. Цей дитячий досвід визначив потім її основне покликання – творити.
Після закінчення школи у 1957 році Оксана вступила на механіко-технологічний факультет Львівського політехнічного інституту (нині Національний університет „Львівська політехніка”), який закінчила у 1962 році, отримавши фах інженера. Потім працювала на заводі, в науково-дослідному інституті, в профспілках.
Але талант творити, відчувати і шліфувати людську душу переміг. Оксана Павлівна перейшла на творчу роботу.
    Перші спроби писати виявилися вдалими ще у середніх класах школи. А один з перших віршів, що були надруковані, з’явився в 1959 році в тернопільській газеті „Вільне життя”. Це була путівка в поетичний світ. А потім був журнал „Жовтень” (1960,№1), збірник „Яблуневий цвіт” (1961), де серед творів 28 молодих поетів є поезії Оксани Сенатович. Майбутній інженер представила 12 своїх віршів. 5 вересня 1965 року в „Тернопільському альманасі” („Вільне життя”) був надрукований її вірш „Сагайдачний”.
Людина технічної освіти Оксана Сенатович – неповторний лірик, наділена рідкісним даром Божим підмічати те, що не зміг запримітити хтось інший.
Як результат невтомної творчої праці – вихід поетичних збірок:
„Стебло” (1968),
„Діапазон весни” (1979),
„Голубий голос” (1984),
„Чоловік з трояндою” (1988),
книги вибраної лірики
„Обличчям до голуба” (1990)
 
    Знавці поезії відзначають специфіку тематики, багату музичну тональність творів Оксани Сенатович, їх смислове навантаження, самобутній ліричний голос з іронічними нотками. Про що б не писала поетка, завжди залишається сама собою, хоч бути собою для неї – „велика розкіш”, „велике щастя” і „великий клопіт”!
Без Оксани Павлівни неможливо уявити українську дитячу літературу. В 1969 році журнал „Барвінок” надрукував перший її вірш для дітей „Дорога”. Звідси й пролягла її дорога від серця поетеси до сердець її маленьких читачів. Саме для найменших поціновувачів поетичного слова письменниця подарувала книги віршів:
„Червоні лелеки” (1970),
„Вісім сотень колобків” (1972),
„Вчиться вересень читати” (1977),
„Сніговик” (1981),
„Живемо в одному домі” (1983),
„Шпаки на колесах” (1989),
„Соловейку, тьох-мажор” (1990),
повість „Не виростуть хлопці без дощу” (1974),
збірник перекладів із сербської мови „Малий велетень” (1986), кілька українських абеток, вибрані твори „Малий Віз” (2007).
На дитячих віршах Оксани Павлівни виховувались і виховуються не тільки українські діти. Бо письменниця не лише сама перекладала іншомовні поезії для дітей, але й на білоруську, естонську, казахську, киргизьку, молдавську та інші мови перекладали і її твори.
    Вони відкривають перед маленькими читачами та їхніми батьками особливий світ письменниці, яка дотепно і майстерно розповідає про веселий сніг та зеленого коня, про зустріч з буквами, про пані Будьласку і вуйка Пампулька та інше.
У своїх віршах та казках поетеса порушує ряд важливих проблем нашого сьогодення. Серед них – збереження навколишнього середовища, любов до всього живого („...в природі усі ми на рівних правах”), повага до цінностей свого народу
(„...любім свій край і батьків дім,
і рідну землю бережім –
все починається з любові,
яка народжується з нами,
вона іде від тата й мами
і від землі. Без неї ми
не варті зватися людьми”).
 
    Казки Оксани Сенатович і пізнавальні і повчальні водночас. Вони мають дивовижну силу, яка не дає нікому впасти духом, зневіритись, збайдужіти. У них переплетені реальність і фантазія, минуле і сучасність, гумор і наївне дитяче світосприйняття. Ці тексти добрі та щирі, саме такі, які може розповідати любляча матуся чи бабуся. А тому їх часто друкують дитячі журнали („Соняшник”, „Барвінок”, „Дзвіночок”), їх знайдеш чи не в кожному збірнику творів для дітей („Дванадцять місяців”, „Кобзарик”, „Ластівки”, „Веселі вірші”, „Слово до слова – весела розмова” та ін.).
    Поетка Оксана Сенатович – представниця славної когорти нашого українського жіноцтва. Вона писала і присвячувала свої поезії Іванні Блажкевич, Лесі Українці, Соломії Крушельницькій, Климентині Попович, Уляні Кравченко, Ользі Франко, Анні Павлик, Ользі Басистюк, Зінаїді Тулуб та іншим.
У них вона вчилася віддано творити, щиро любити, переконливо вірити та вперто йти до своєї вершини.
За свій плідний творчий доробок Оксана Павлівна заслужено стала першим лауреатом літературної премії ім. Олени Пчілки (1992) та лауреатом тоді обласної премії ім. Іванни Блажкевич (1995).
   Чотири із лишком роки наприкінці свого життя Оксана Сенатович редагувала дитячий християнський часопис „Діти Марії”.
31 березня 1997 року зі Львова надійшла сумна звістка: на 57 році життя обірвався земний і творчий шлях нашої землячки. Завжди гірко, коли помирають близькі чи знайомі люди. Але набагато сумніше, коли це люди талановиті, у розквіті сил, коли з ними вмирають і їхні творчі задуми...
Добре хоча б те, що письменниця залишила на цій землі двох своїх синів, теж літераторів, та значний творчий доробок, який плекала понад тридцять років, і який цвіте, як сад:
І хай дорога терном устає,
мені не треба хитрого уміння,
бо там, де мрії є, де пісня є,–
там сад вросте корінням у каміння!
                                                                  О. Сенатович.


 
 
 
Книги Оксани Сенатович

 
 
Збірки поезій для дорослих



 

   Сенатович, О. П. Стебло [Текст]: поезії: [біографічна довідка на клапані обкладинки] / О. П. Сенатович.– К.: Молодь, 1968.– 43с.: портр.










  
    Сенатович, О. П. Голубий голос [Текст]: поезії / О. П. Сенатович.– К.: Молодь, 1984.– 96 с.














    Сенатович, О. П. Чоловік з трояндою [Текст]: вірші, поема / О.П. Сенатович. – К.: Рад. письменник, 1988.– 99 с.: іл.













   Сенатович, О. П. Обличчям до голуба [Текст]: вірші та поеми / О.П. Сенатович; ред. В. Д. Герасим’юк.– К.: Дніпро, 1990.– 230 с.













   Сенатович, О. П. Діапазон весни [Текст]: поезії / О. П. Сенатович.– Львів: Каменяр, 1979.– 79 с.
 








                  

                      Видання для дітей

                    


 
    Сенатович, О. П. Вчиться вересень читати [Текст]: вибрані твори / О.П.Сенатович; післямова Д. С. Чередниченка, худ. Б. О. Волков.– К.: Веселка, 1991.– 214с.: іл.

  Ця книжка – підсумок більш ніж двадцятирічної літературної праці письменниці для дітей. Чимало книг вийшло з-під пера Оксани Сенатович, та найкращі твори – ті, в яких вона подумки звертається до своїх джерел, коренів, до витоків народу. В двох розділах – власні поезії. В „Незвичайному навчанні” – переспіви віршів сербських поетів. Є ще повість у новелах „Не виростуть хлопці без дощу”. Розділ „Твір на вільну тему” містить пізнавальні та повчальні казки авторки.








   Сенатович, О. Малий віз [Текст]: вірші, повісті, оповідання / О.Сенатович; упоряд. і передм. І. Лучука, іл. В.Дунаєвої.– К.: Школа, 2007.– 174 с.: іл.

   До цього видання, що упорядкував син О. Сенатович Іван Лучук, увійшли вибрані твори письменниці: майже 80 віршів, дві повісті, два оповідання, а також переклади з Й. Йовановича-Змая та Д. Максимович. Ці твори відкривають перед маленькими читачами та їхніми батьками світ дитинства з його незвичайними героями: літаючим рогаликом, дідом Крутилом, козаком Максимком, джмелем-королем, кумедними пожежниками, страшидлом Одновухом та ін.


 




 Сенатович, О. П. Соловейку, тьох-мажор! [Текст]: вірші, казки / О.П.Сенатович; худ. В. І. Анікін.– К.: Веселка, 1990.– 117 с.: іл.

  У віршах і казках, що входять до цієї збірки, поетеса порушує цілий ряд важливих проблем. Серед них – бережливе ставлення до природи, шанування дітей війни, повага до життя і творчості геніального Т. Г. Шевченка, любов до батьків, вчителів, друзів, увага до цінностей свого народу:
Благословенний зв’язок
покоління із поколінням,
що з’єднані між собою,
як осінь з весною,
вузлами коріння
і вузликами бруньок.


  
    Сенатович, О. П. Шпаки на колесах [Текст]: вірші, казки / О.П.Сенатович; худ. З. Юськів.– Львів: Каменяр, 1989.– 104 с.: іл.
 
   Цю книгу сучасна українська поетеса адресує дітям молодшого шкільного віку. У віршах і казках постає емоційно насичений, багатий подіями і пригодами світ маленьких громадян – їх зацікавлення, шкільні турботи, їх радощі, їхнє сприйняття навколишнього середовища взагалі.
 
 
 



 
Для дітей молодшого шкільного віку:



    

                                        















Сенатович, О. П. Вісім сотень колобків [Текст]: вірші: для дошк. та мол. шк. віку / О. П. Сенатович; ілюстр. Л. Івахненко.– К.: Веселка, 1972.– 16с.: іл.

Сенатович, О. П. Вчиться вересень читати [Текст]: вірші: для мол. шк. віку / О. П. Сенатович; ілюстр. А. Василенко.– К.: Веселка, 1977.– 31 с.: іл.

Сенатович, О. П. Живемо в одному домі [Текст]: вірші: для дітей дошк. і мол. шк. віку / О. П. Сенатович; худож. оформ. та іл. Н. Пономаренко.– Львів: Каменяр, 1983.– 47 с.: іл.

Сенатович, О. П. Не виростуть хлопці без дощу [Текст]: повість: для мол. шк. віку / О. П. Сенатович, мал. М. Попович.– К.: Веселка, 1974.– 47 с.: іл.

Сенатович, О. П. Пані Будьласка та вуйко Пампулько [Текст]: оповід. для дітей мол. шк. віку / О. П. Сенатович; худ. О.Петренко-Заневський. – К.: Сіма видає, 2007. – 23 с.: іл.

Сенатович, О. П. Сніговик [Текст]: вірші / О. П. Сенатович; худ. О. М. Прахова.– К.: Веселка, 1981.– 12 с.: іл.



Твори письменниці на сторінках книг та періодики

 

Сенатович, О. [Вірші] [Текст] / О. Сенатович // Золотий гомін: укр. поезія світу.– К., 1997.– С. 346–349.

Сенатович, О. Кампанелла; Климентина Попович; Весло [Текст]: вірші / О. Сенатович // Тернопіль: Тернопільщина літературна.– Тернопіль, 1991.– Дод. 2.– С. 72.

Сенатович, О. Малий Віз [Текст]: [оповідання] / О.Сенатович // Укр. мова й л-ра в сер. школах, гімназіях, ліцеях та колегіумах.– 2005.– №3.– С. 57–59.

Сенатович, О. Маркіян Шашкевич [Текст]: дорога з Бережан до Раю: [вірш] / О. Сенатович //Тернопіль.– 1994.– №5–6.– С.83.

Сенатович, О. [Поезії] [Текст] / О. Сенатович // Ровесник.– 1979.– 21 квітня.

Сенатович, О. У краєзнавчому музеї [Текст]: азбука для Левка/ О. Сенатович // Вільне життя.– 2008.– 15 серпня.– С. 6.

Сенатович, О. Українська віршована азбука [Текст] / О.Сенатович // Тернопіль.– 1991.– №4.– С. 68–69.

Сенатович, О. Українська віршована азбука – 1 [Текст] / О.Сенатович // Вільне життя.– 2008.– 8 серпня.– С. 6.

Сенатович, О. Як кажан ярмаркував [Текст]: абетка третя / О.Сенатович // Вільне життя.– 2008.– 29 серпня.– С. 5.

Сенатович, О. Як кажан ярмаркував [Текст]: абетка з кінця / О. Сенатович // Тернопілля’97: регіон. річник.– Тернопіль, 1997.– С. 258–259.


Матеріали про життя і творчість


Оксана Сенатович (1941–1997) [Текст] // Кодлюк Я. Розповіді про письменників: посібник для вчителя початкових класів / Я. Кодлюк, Г. Одинцова.– Тернопіль, 2001.– С. 82–83.

Оксана Сенатович [Текст] // Тернопіль.– Дод. 2. Терноп. л-на.– 1991.– С. 72.

Ониськів, М. Оксана Сенатович [Текст] / М. Ониськів // Тернопілля’97: регіон. річник.– Тернопіль, 1997.– С. 661–662.

Ониськів, М. Оксана Сенатович [Текст]: замість квітки на гіркі сороковини / М. Ониськів // Вільне життя.– 1997.– 13 травня.– С.3.– (Рядок з біографії краю).

Тимочко, П. Пам’яті Оксани Сенатович [Текст] / П.Тимочко// Свобода.– 1997.– 15 квітня.



Бібліографія


2 січня – 70 років з дня народження Оксани Павлівни Сенатович (2.01.1941 – 31.03.1997) – поетеси, перекладача, редактора [Текст] // Л-ра до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2011 рік: бібліогр. покажчик.– Тернопіль, 2010.– С. 25–27.

Мельничук, Б. Сенатович Оксана Павлівна (02.01.1941, м.Бережани – 31.03.1997, м. Львів) – поетка, перекладач, редактор / Б. Мельничук, Л. Щербак // Тернопільський Енциклопедичний Словник.– Тернопіль, 2008.– Т. 3. П–Я.– С. 244.

Оксана Сенатович (1941–1997) [Текст] // Вони прославили наш край: молоді про славетних людей Тернопільщини: бібліогр. посібник.– Тернопіль, 2002.– С. 105–107.

Сенатович Оксана [Текст] // Письменники Галичини для дітей та молоді: бібліогр. покажчик.– Тернопіль, 1997.– С. 23–24.

Сенатович Оксана Павлівна (2.01.1941) [Текст] // Письменники Радянської України: бібліогр. довідник.– К., 1981.– С.239.

Сенатович Оксана Павлівна (1941–1997) [Текст] // Усі письменники і народна творчість: довідник.– К., 2008.– С. 273–274.

Сенатович Оксана Павлівна (2.01.1941 р.) – українська поетеса [Текст] // Літературна Тернопільщина: бібліогр. покажчик.– Тернопіль, 1992.– С. 41.


ЗМІСТ

1. Слово про письменницю.............................................. 5
2. Книги Оксани Сенатович............................................. 8
3. Твори письменниці на сторінках
книг та періодики........................................................... 13
4. Матеріали про життя та творчість............................. 14
5. Бібліографія......................................................................15