Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

   Степан Будний народився 23 серпня 1933 р. у селищі Струсів, нині Теребовлянського району. Поет, журналіст. Член НСПУ (1991, посмертно). Закінчив філологічний факультет Чернівецького університету (1957, нині - національний університет). Перші твори опублікував в газеті "Радянська Буковина", підготував до друку збірку поезій "Пелюстки кохання". Працював учителем у с. Кровинка Теребовлянського району, кореспондентом Струсівської районної газети "Червоні зорі". У 1958 захворів на меланобластому. За неповних півроку створив у лікарні цикл поезій "Щоденний бій" і підготував до друку збірку "Людина до сонця йде" (1961, вийшла в Києві з благословення П. Тичини). Твори опубліковані в альманасі "Ранок" (1959), збірнику "День поезії" (1967). Музику на слова С. Будного створили Б. та І. Кравчуки, В. Подуфалий, Б. Климчук, О.Герман, В. Обухівський, М. Облещук, Л. Романчук та ін. С. Будний став першим лауреатом літературно-мистецької премії у Чернівцях. В Тернополі у 1972 р. заснована обласна літературно-мистецька премія його імені. У Струсівській школі від 1991 діє літературно-меморіальний музей С. Будного, його іменем названі вулиці у родинному селищі та Тернополі. У 1997 р. знято художньо-публіцистичний фільм про С. Будного "Сонце у грудях моїх" (автор сценарію і режисер-постановник Я. Гевко).
Помер 22 червня 1958 року. Похований у с. Струсів Теребовлянського району.
Видані книги:
"Людина до сонця йде" (1961), "Поезії"" (1972), "Неопубліковані твори. Бібліотечка Теребовлянської районної газети "Воля" (1993), "Син землі": Поезії. Художня проза. Щоденникові записи. У вінок поетові. Слово поета у піснях. Упорядники Г. Кушнерик, М. Ониськів (1997).
 




Степан  Будний (1933-1958).  До 75-річчя  від  дня народження  і 50-річчя  з  часу смерті поета   /  М. Ониськів, Б. Хаварівський, Н. Яскілка. - Тернопіль: Воля, 2008. - 36 с.
 
До біобібліографічного покажчика увійшли твори Степана Будного, а також книги, статті із альманахів, збірників, періодичних видань, вірші і пісні, інші матеріали, присвячені нашому видатному поету-земляку.
Біобібліографічний покажчик складається із семи розділів, матеріали в межах розділів розміщені в алфавітному порядку.


 












Будний, С. Ф. Син землі: поезії; художня проза; щоденникові записи; листи: У вінок поетові. Слово поета у піснях / С. Ф. Будний; упоряд. Г.Й. Кушнерика; М.М.Ониськіва; вступ/ стаття Г. Й. Кушнерика; худож. оформл. Б. Р. Пікулицького. — Львів: Каменяр, 1997. — 382 с.

До книги увійшло все краще з творчої спадщини померлого на двадцять п'ятому році життя талановитого поета і журналіста з Тернопільщини, випускника Чернівецького університету Степана Будного (1933-1958). Основу книги складають поезії й прозові твори з двох попередніх збірок — "Людина до сонця йде" (1961) та "Поезії" (1972). Подано також щоденникові записи, листи. Чимало творів публікується вперше. У видання включено вірші українських поетів, присвячені Степанові Будному, та пісні композиторів на його слова.


















Степан Будний Людина  йде  до сонця:  поезії /  С. Будний. - К.: Молодь, 1961. - 91 с.