Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


     Галина Гордасевич (31. 03. 1935. м. Кременець (нині Кременецька міська територіальна громада Кременецького району) - 11. 03. 2001, м. Львів, похована у м. Кременець) - письменниця, публіцист, громадська діячка. Член НСПУ (1983). Лауреат літературного конкурсу "Шістдесятники" (1996). Премії ім. О. Біленького в галузі критики й ім. В. Марченка в галузі публіцистики (1997). Почесна відзнака-хрест "За заслуги в боротьбі за волю України" від Всеукраїнського товариства політв'язнів і репресованих, орден "За вірність" ім. В. Стуса від товариства "Меморіал" (посмертно). Заарештована 20 травня 1952. Засуджена на 10 років позбавлення волі за "антирадянську агітацію". Звільнена в грудні 1954. Працювала на будовах Донбасу. Закінчила Літературний інститут у Москві (1971). Автор низки критичних і публіцистичних статей, поетичних і прозових збірок, серед них "Веселки на тротуарах" (1966), "Відцвіла шипшина" (1974), "Наречена сонця" (1976), "Слід зірниці" (1989). "Вибране сином" (1999), "Рядок з літопису", "Ера України" (обидві - 2000), "Степан Бандера: людина і міф", "Соло для дівочого голосу", "Сонце, вітер і жінка", "Ішла весна по місту" (усі - 2001), "Українка в світі" (2002). Гордасевич - співорганізатор на Донеччині товариства української мови, НРУ, "Меморіалу". Не раз відвідувала Тернопільщину, зокрема провела творчі зустрічі з громадськістю Тернополя та Кременця у квітні 1995.
 



 
Гордасевич, Г. Відцвіла горобини: повість та оповідання / Г. Гордасевич. - К.: Радянський письменник, 1974. - 179 с.

У центрі повісті «Смак осіннього яблука» — Оля. Це активна, залюблена в життя дівчина.
Письменниця показує свою героїню духовно сильною, стійкою, здатною впливати на інших, незважаючи на власну тяжку недугу. Життєвий приклад Олі кличе до боротьби зтруднощами,  до вироблення в собі стійкості, незрадливості — рис, необхідних кожній людині.
Цікаво написані оповідання, що ввійшли до цієї книги.

 















Гордасевич, Г. Л. Двадцять років і один день:  повісті / Г. Гордасевич.—  Донецьк: Донбас, 1985,— 152 с.
До книги української письменниці увійшли повісті, в яких порушуються морально-етичні проблеми, показуються наші сучасники у праці, в побуті, в боротьбі за високі принципи моралі. Твори позначені сюжетною пружністю» відзначаються глибоким проникненням у психологію героїв.
До 50-річчя автора.


 



















Гордасевич, Г. Л. Письма к другу: публицист. эссе / Г. Гордасевич. — Донецк: Донбас, 1988. — 118 с.

В книге автор ведет откровенный разговор с современником о том, что волнует сегодня наше общество, затрагивает острые нравственные проблемы, указывает на то, что мешает развитию духовной культуры, перестройке.





















Гордасевич, Г. Л. Твій тихий дім : повість та оповідання / Г. Гордасевич. — Донецьк : Донбас, 1980.— 178 с.

Питання людської порядності, чесності, вірності людського щастя стоять у центрі уваги автора. Виходячи з ідейних, морально-етичних і естетичних позицій часу, автор намагається художньо осмислити сьогодення,  відобразити духовиий світ людини.