Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

    Гаврило Чернихівський народився 28 вересня 1936 р. у с. Плесківці Зборівського району (Тернопільська міська територіальна громада) в багатодітній селянській родині. Літератор, краєзнавець, історик.
     Закінчив школу в с. Кобзарівка (колись Обаринці) в 1953 р., історичний факультет Львівського держуніверситету ім. І. Франка (1958, нині національний). Учителював у ЗОШ с. Добриводи Збаразького та с. Горинка Кременецького районів. Викладач історії України у Кременецькому педінституті у 1963-1969 рр. (нині ТНПУ). Із 1969 р. у Кременецькому краєзнавчому музеї: ст. науковець, заввідділом, провідний спеціаліст. Експозиціонер трьох залів музею, створив 10 музеїв на громадських засадах, двом із яких (Плоске і Крижі) надано звання "народні".
     Автор експозиції двох літературно-меморіальних музеїв: У. Самчуку в с.Тилявка Шумського та О. Неприцькому-Грановському у с. В. Бережці Кременецького районів. Видрукував понад 350 наукових праць, зокрема 28 про М. Драгоманова як історика України. Учасник багатьох міжнародних наукових конференцій як в Україні, так і поза її межами. Написав десятки рецензій на книги багатьох авторів. Редактор 7 книг, унікального видання "Українські колядки і щедрівки", що має 130 творів з нотами на чотири голоси.
    Заслужений працівник культури України (2007), член НСПУ (2005), НСКУ (1992), редколегій журналу "Тернопіль", ТЕС, товариства "Український історик". Почесний член товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, НТШ, Почесний громадянин м. Кременець.
Нагороджений почесною відзнакою "За досягнення в розвитку культури та мистецтва" (2004), медалями "Ветеран праці" (1984), "Захисник Вітчизни" (2002), "60 років Перемоги у ВВ війні" (2005), "Лідер України" (2004).
    Лауреат премій ім. професора В.Антоновича в галузі краєзнавства і охорони пам'яток історії і культури (1997), Братів Богдана і Левка Лепких (2002), міжнародної - родини Воляників-Швабінських (фундація УВУ, Нью-Йорк, 2004). Надрукував понад тисячу популярних статей з питань літературо-, крає- та музеєзнавства у різних засобах масової інформації. Автор кількох сотень віршів. Написав музику до 20-и тво¬рів на власні слова та на вірші М. Рильського, М. Хоросницької, 3. Кучерявої, Л. Тараненко, Є. Плужника, М. Луківа. З його ініціативи у Кременці встановлено 32 меморіальні таблиці визначним діячам минувшини, перейменовано 56 вулиць.
Видані книги:
"Олександр Неприцький-Грановський: життя і творчість" (1996), "Серця клич" (1996), "Портрети пером" (2001), "Оксана Лятуринська: життя і творчість" (2002), "Улас Самчук: сторінки біографії" (2005), "Галина Гордасевич: життя і творчість" (2010, разом з В. Адамович).
 



Чернихівський, Г. І. Улас Самчук: сторінки біографії: монографія / Г. І. Чернихівський. - Тернопіль: Збруч, 2005. - 245 с.

Монографія «Улас Самчук: сторінки біографії» — перше синтетичне дослідження життєпису видатного прозаїка XX ст., редактора, видавця, публіциста, громадсько-політичного діяча. Уродженець славнозвісного Дерманя на Волині майже 60 літ жив в еміграції, останні 39 — у Торонто (Канада).
У пропонованій праці висвітлюється його життя на тлі епохи, в якій він жив і творив.
Книга ілюстрована багатьма світлинами. Подана велика бібліографія, яка має понад шістсот позицій.