Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей



    Василь Тракало (1956 р. н.) смт. Товсте (нині Товстенська  селищна територіальна громада Чортківського району).
 
    Письменник, публіцист, громадський діяч. У 1979 році закінчив факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював у редакціях газет Буковини, першим заступником генерального директора Тернопільської державної телерадіокомпанії. З 1991 року - головний редактор Бучацької районної газети "Нова доба". В 2002 році отримав звання заслуженого журналіста України. У 1994 році став лауреатом премії "Золоте перо", нагороджений почесним знаком НСЖУ (2006) та золотою медаллю української журналістики НСЖУ (2009). Член Національних спілок журналістів (1984) та письменників України (2004). Член правління обласної організації Національної спілки журналістів України.
      Друкувався у центральній і зарубіжній пресі, в журналах "Сучасність" та "Дзвін". Лауреат літературно-мистецької премії імені Братів Богдана і Левка Лепких (2006) та першої премії Нью-Йоркського Українського Вільного Університету - фонду Воляників-Швабінських (2001). Власний кореспондент тернопільської обласної газети "Свобода". Депутат Бучацької районної ради.



Тракало, В.
Колонія: роман / В. Тракало; ред. Б. Мельничук; худ. Є. Удін. - Тернопіль: Збруч, 1998. - 829 с.


Роман «Колонія» перша книга українського прозаїка. Через долі багатьох галицьких родин автор показує тернистий шлях нашого народу до волі від 1920-х років і до проголошення незалежності України у 1991 році. Події у творі розгортаються не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, Росії, Сполучених Штатах Америки, Канаді. Документальні архівні матеріали лише підсилюють інтерес до роману.