Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

Володимир Барна (1953 р. н.) смт. Товсте (нині Товстенська селищна територіальна громада Чортківського району).
  
  Поет, публіцист, літературознавець, перекладач, громадсько-культурний діяч. Член НСПУ з 1994 року і НСЖУ з 1981 року. Закінчив Товстенську СШ , в 1975 році факультет журналістики Львівського університету. Працював редактором Тернопільського обласного радіо, директором Бюро пропаганди художньої літератури НСПУ. В 1990 – 94 роках – голова Тернопільського обласного і співголова Крайового товариства «Лемківщина», член управи Світової федерації лемків (США, 1993 – 96). 2001 – 2005 роках – голова Тернопільської обласної організації НСПУ. В 2003 році став дипломантом обласної премії ім. В. Вихруща. Твори друкував у періодиці України, Польщі, Росії, Білорусі, Словаччини, США, Аргентини.
    Автор поетичних збірок „ В долонях всесвіту”, „Бескиди”, „Пейзажі душі”, „Моє Опілля”, „Роса на списах трав”, „Сльоза в зіницях неба”, „Янгол слова”, „Храм вічності душі”, книжку публіцистики „Лемківщина у серці моїм”.
 
 

 
 



Барна, В.
Апокрифи з неба: вірші-казання / В. Барна. - Тернопіль: Горлиця, 2002. - 64 с.


Книжка "Апокрифи неба" самобутнього поета із Тернополя Володимира Барни відкриває дещо нову площину як у творчості самого автора, так і в нашій поезії взагалі. І воднораз ця збірка— справді нове, ніким досі (принаймні, в українській літературі) не казане поетичне слово. Жанр його визначається як вірші-казання. Вони дають претекст по-новому глянути на теорію потоку свідомості, пропонують читачеві долучитися до поетичних пошуків у царині слова і воднораз відчути їхній глибинно-прадавній український "родовід". Новаторські вірші-казання автора увиразнюють тематичне полотно збірки, в центрі якої — вболівання сучасника за долю планети, щемкі почуття до людини, коханої.














Барна, В.
 Бескиди: поезії / В. Барна. - Галицько-Волинське братство: ПеГаС,  1992. - 51 с.


«Бескиди» — друга збірка українського поета із Тернополя Володимира Барни, у центрі якої болі і переживання за долю земляків-переселенців з Лемківщини. Автор звертається до давньої історії вільнолюбивнх горян, до коренів свого роду, до одвічного духу Бескидів — надзвичайно красивих гір, в яких криється сутність неповторного етносу українського народу. Усвідомлення глибинного внутрішнього переживання ліричного героя у вирі буднів, з одного боку, -  генетичної пам'яті та родового зв'язку, з іншого боку, - складають єдине ціле поетичної збірки.















Барна, В. А.
 В долонях всесвіту: поезії / В. А. Барна. — К.: Молодь, 1991.— 72 с. (Перша кн. поета).


Як цілком сформований, самобутній автор приходить до читача вже в своїй першій книжці тернопільський поет Володимир Барна. Формальні пошуки (фігурні вірші, вірші-рисунки тощо) не заступають суто змістового наповнення збірки, в центрі якої — турботи і тривоги нашого сучасника за долю планети, за долю людини.

















Барна, В.
Лемківщина у серці моїм / В. Барна. - Збараж, 1992. - 30 с.


«Лемківщина — у серці моїм» — третя книга поета і публіциста із Тернополя Володимира Барни. У ній автор розповідає про долю соїх батьків, про корені свого роду, роздумує над трагедією насильницької депортації лемків.
Вміщено у збірці його публіцистичні виступи на Першому всеукраїнському конгресі лемків, що проходив 6 червня 1992 року у Тернополі. Він був одним із організаторів цього форуму, на який з'їхалися лемки не лише з усієї України, але й Польщі, Канади, США, Франції, Аргентини.
 Розповідає автор і про свою першу зустріч із рідною Лемківщиною — краєм своїх предків, самобутнім і чарівним. Все це і склало основу художньо-публіцистичної книги В. Барни.














Барна, В. А.
Моє Опілля: поезії / В. А. Барна. — Тернопіль: ЛІЛЕЯ, 1996. — 102 с.


Самобутній та оригінальний поет Володимир Барна із Тернополя щиро і відкрито розповідає у новій збірці «Моє Опілля" про внутрішні переживання свого героя, про почуття любові до рідного краю — Опілля, до рідного народу, до коханої жінки...
Найтонші нюанси порухів душі відтворює автор у своїх верлібрах, які постають у найрізноманітніших формах.
















 Барна, В. А.
Сльоза в зіницях неба: вибрані твори / В. Барна. -  Тернопіль: ЛІЛЕЯ, 2002. — 108 с.


Книжка українського поета Володимира Барни «Сльоза в зіницях неба» вмістила вірші з поетичних збірок «В долонях всесвіту», «Пейзажі душі», «Бескиди» та «Моє Опілля». Це, по суті, вибрані твори автора за попереднє десятиліття. Тематика верлібрів різноманітна — від переживань ліричного героя за долю своєї землі, планети до широкої палітри інтимних порухів душі автора. Тексти подані українською та мовою есперанто.












Барна, Володимир.
      Янгол слова [Текст] : поезії / В. Барна ; ред, передм.    В. Баранов ; худож. І. Горбачевська. — Тернопіль : Горлиця, 2002. — 32 с. 



       Самобутній поет із Тернополя Володимир Барна у книжці "Янгол слова" виходить на нове коло формалістичних пошуків. Його білі "квадрати — катрени" у сучасному літературному процесі України фіксують народження нового жанру, якому й назви усталеної поки —що немає. Тематика текстів тяжіє до філософських узагальнень і спостереженнь над сутністю буття, особистого й вселюдського сприйняття світу, кохання і смерті, призначення людини на землі.