Видавнича діяльність / 2010 / Літні читання школярів - 2010

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Літні читання школярів – 2010
(Методичні поради)
  Шановні колеги! Нагадуємо Вам про необхідність долучитися до проведення цьогорічних літніх читань школярів та організації дозвілля дітей, які знаходяться в таборах відпочинку та оздоровлення. Цікаво та змістовно провести таку роботу дозволять наші методичні рекомендації, які ми надсилали Вам у 2008 році. У 2010 році необхідно внести у програму літніх читань певні корективи. Зокрема:
– вивчити місця дислокації дитячих оздоровчих таборів;
– укласти угоди з власниками та директорами таборів відпочинку на обслуговування дітей та проведення бібліотечно – виховних, дозвіллєвих заходів, які в основному базуватимуться на використанні бібліотечних ресурсів та інформаційних можливостей кожної книгозбірні тощо.
  Проведення, передбачених програмою літніх читань заходів необхідно зосередити як в книгозбірнях для дітей так і безпосередньо на дитячих майданчиках, де діти проводять дозвілля, а також у таборах відпочинку і оздоровлення дітей та підлітків нашої області.
  Пропонуємо в літній період, за згодою дітей та їхніх батьків, активно залучати волонтерів – підлітків, студентську молодь до цієї роботи. Вони зможуть допомогти бібліотеці у проведенні літніх читань, а також даватимуть можливість розвивати організаторські здібності дітей – волонтерів, проявляти свою творчість та уміння спілкуватися з ровесниками, тощо. Бажано залучати до роботи з читання книжок і дітей наймолодшого і молодшого шкільного віку для яких проводити:
– години малюка в бібліотеці;
– „Читаємо казки разом” (для дітей від 3-х років і старших та їх батьків).
   Необхідно пожвавити у літній період роботу дискусійних книжкових клубів для учнів молодшого віку та старших класів, що відпочивають та оздоровлюються, організовуючи для них дискусії „Чи вмієте ви дружити?”, „Друг – хто це…”, „Дружба у житті відомих людей…”, „Жити гідно – що це значить?”, „Я людина серед людей…” та ін.
Пропонуємо проводити також веселі, гумористичні заходи – ігри, як от: „Збий з пантелику бібліотекаря”. Під час якого користувачі – діти мають можливість поставити своє найскладніше запитання досвідченому бібліотекарю, а він має за декілька хвилин відповісти.
   До організації заходів радимо підходити творчо, цікаво, весело і активно, не формалізувати проведення літнього відпочинку та оздоровлення дітей та, звичайно, з користю для бібліотеки. Це дозволить, обслуговуючи користувачів – дітей в літній період, прорекламувати свою установу, бібліотечні ресурси та проявити свої можливості для участі книгозбірні у громадському житті суспільства на місцевому рівні та ін.
   А, отже, доцільними будуть проведення за вашої участі театралізованих вистав, виконання дітьми пісень під Караоке та конкурсних показів пантоміми на відомі літературні (не складні) твори для дітей. В них зможуть взяти участь не лише діти, але і вихователі, батьки. Аналогічно можна проводити конкурси поезії, коротких оповідань, малюнків опису місця відпочинку дітей, де вони перебувають та ін.
   „Перепливти літо” допоможуть магічні та комічні шоу, читання гуморесок, декламування, тощо. А такі костюмовані герої, як „пірати”, які одного дня можуть завітати до дітей дозволять провести з дітьми гру „Знайти скарб”. Вона включатиме цікаву та ризиковану морську подорож „Прочитай нам що – небуть цікаве…” або „Прочитай нам щось цікаве написане особисто і отримаєш приз „Книгу скарбів”, яку ми заховали”. Бажано провести ігрові – розважально – пізнавальні заходи: ігри – змагання, зокрема „Азбука виживання”, яка дасть можливість з’ясувати як діятиме дитина коли:
– потрапить у грозу;
– у непередбачувані обставини на воді;
– коли заблукає у лісі, тощо.
   Діти з задоволенням прийматимуть участь у організованих турнірах – вікторинах, зокрема: „Ланцюжок” (коли перша команда ставить запитання другій, друга третій і тд.), або „Перехресний поєдинок” (проводиться між двома командами, які готують по кілька запитань і ставлять їх по черзі одна одній).
   Перемагає та команда, яка дала більше правильних відповідей на запитання.
 

Шановні колеги!
Просимо Вас інформувати Обласну бібліотеку для дітей про організацію Вами роботи під час літніх канікул в рамках „літніх читань” до 10.09.2010р.

Матеріал підготувала: Л. Томків – завідуюча відділу ТОБД