Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2010 рік / 22 вересня 2010р. Сирість уже знищила тисячі книжок у дитячій бібліотеці

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Цебрій, Є.
Сирість уже знищила тисячі книжок у дитячій бібліотеці [Текст] : / Є. Цебрій // RIA ПЛЮС. - 2010. - 22 вересня. - С.5.


Сирість уже знищила тисячі книжок у дитячій бібліотеці

Вологи книги бояться найбільше. Їм потрібне сухе приміщення, інакше з'явиться пліснява.
Власне, саме через вологу два роки тому постраждали тисячі книг в обласній дитячій бібліотеці. Там тоді затопило книгосховище. І наслідки цього даються взнаки досі.
— Це сталося влітку 2008-го, — пригадує директор обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька. У приміщенні не було гідроізоляції, тож вода пішла просто в книгосховище. Звідти одразу викинули дві тисячі книг. Решту наші працівники виносили у двір і просушували. Втім, це був лише початок проблеми.
У книгосховищі, як наголошує пані Новіцька, немає опалення, погана вентиляція. Тож 130 тисяч книг нині — у критичному стані. А це — основний фонд бібліотеки. В основному книгосховищі, що найбільше постраждало, зробили ремонт. Проте грибок звідти вивести неможливо. До того  ж, ремонту потребує ще й менше книгосховище.
— Влітку ще півбіди, але на носі — зима. У підвалі стане вогко та холодно, — каже директор бібліотеки. Уявіть, як працювати в таких умовах?! Книги вкриваються пліснявою. Тонші видання встигли висохнути, а на 400-500 сторінок — ні. До речі, не всі батьки погоджуються брати дітям літературу із запахом плісняви. Ми їх розуміємо, але нічого вдіяти не можемо.
За два роки, як каже жінка, у бібліотеці списали 10 тисяч книг. їх здали на макулатуру, а за виручені кошти купили нові видання.
— Від держави на поповнення фонду бібліотеки ми не отримуємо жодної копійки, — каже Надія Новіцька. Купуємо новинки за кошти, які отримуємо від дітей за користування книгами. Багато видань нам дарують тернополяни, письменники, видавництва. Ми дуже вдячні цим людям.
Тернополянам, які мають власні бібліотеки, пані Новіцька радить насамперед берегти книги від вологи. Крім того, потрібно стежити, аби вони не припадали пилом.
— Хоча б раз на місяць книгу потрібно знімати з полиці перегортати та протирати обкладинку, — радить вона. — Адже пил осідає на сторінках, а цим дихати шкідливо. Аби книга довго послужила, слід робити у ній закладки, а не загинати аркуші. Коли читаєте, обгорніть кожне видання, щоб не нищилася палітурка. До того ж, не варто їсти чи пити поруч із книгою.
Втім, домашні бібліотеки нині вже не такі популярні у тернополян, помітила Надія Новіцька. Адже люди тепер набагато менше читають, та й взагалі збирати книги вдома — неефективно, бо вони займають надто багато місця. Тому директор радить збирати хіба що рідкісні або цінні видання.

Євгенія Цебрій