Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
    Олександр Пушкін народився в Москві 6 червня 1799 року. На формування світогляду юного Пушкіна велике значення мала бабуся Марія Олексіївна (Ганнібал), в селі у якій майбутній поет відпочивав щоліта.
Юність Пушкіна
    У 1811 році А.С. Пушкін вступив вчитися в Царськосельський Ліцей. Тут він провів 6 років життя, докорінно вплинули на становлення його поетичного таланту. Уже в ці роки починається літературна діяльність молодого Пушкіна. У 16 років він прочитав у присутності Державіна вірш «Спогад в Царському Селі». Під час навчання в Ліцеї Олександр Сергійович Пушкін перебував у літературному співтоваристві «Арзамас».
У 1816 році поезія А.С. Пушкіна зазнає змін, «дорослішає». Улюблений жанр лірики Пушкіна цього періоду - елегія.
    У 1817 році Олександр Пушкін закінчує навчання в Ліцеї і надходить служити в Колегію іноземних справ. Поет приєднується до літературно-театральному спільноті «Зелена лампа», а також продовжує залишатися членом «Арзамаса».
Декабристи в житті А.С. Пушкіна
    Пушкін ніколи не брав безпосередньої участі в декабристський рух, проте в таємних організаціях складалися і вели активну діяльність його друзі. Спілкування з декабристами внесло свою лепту в творчість поета: один за одним з'являються політичні вірші «До Чаадаєву», «Вільність», «Село».
    У 1820 році Олександр Сергійович Пушкін закінчує написання поеми «Руслан і Людмила», розпочате ще під час навчання в Ліцеї. Поема викликала несхвалення критиків, які звинуватили поета в зниженні високого канону жанру поеми.
Політичні твори Олександра Пушкіна могли позначитися на подальшій долі поета не кращим чином - йому загрожувало заслання до Сибіру. Заступництво друзів: Глинки, Карамзіна, Чаадаєва - пом'якшило покарання, і посилання була замінена перекладом по службі в Катеринослав.
    Літо 1820 року ознаменувався поїздкою А.С. Пушкіна на Кавказ. Під враженням від відвідування цього місця поетом була написана поема «Кавказький полонений» в 1822 році. Вона принесла Пушкіну негласне звання першого поета в російській літературі. Одна за одною, з'являються на світ нові поеми Пушкіна.
Олександр Пушкін у Михайлівському
    У 1823 році Пушкін починає працювати над «Євгеній Онєгін» - романом у віршах. В цьому ж році відбувається його переклад по службі в Одесу. А.С. Пушкін досить популярний серед читачів у цей час. Однак цей період відзначається також
Через рік Олександр Пушкін просить про відставку. Його направляють в маєток Михайлівське під нагляд батьків. Тут творчий талант Пушкіна продовжує розкриватися: триває робота над «Євгеній Онєгін», написаний ряд віршів і поема «Граф Нулін», обмірковується сюжет драми «Борис Годунов».
Під покровительством імператора
    У 1826 Пушкіна викликають на аудієнцію до Миколи I, який уподобав поету і взяв його під заступництво, звільнивши тим самим від будь-якої цензури. Втім, незважаючи на те, що за велінням великого государя було припинено кілька розслідувань, пов'язаних з поезією А.С. Пушкіна, з 1827 року за поетом було встановлено негласний нагляд поліції.
Справи амурні і Болдинская період
    У 1830 році Олександр Сергійович Пушкін робить пропозицію руки і серця Наталії Гончарової. Батько дарує Пушкіну в якості подарунка на весілля село Кистенево, поруч з маєтком батька Болдіно. Поет їде в Болдіно, щоб вступити у володіння, і залишається тут на цілих три місяці через карантин через холери.
Болдинская осінь - так називається цей період у творчості А.С. Пушкіна. Це пік творчості поета, під час якого було написано більше 30 віршів, прозові твори, критичні статті, казки.
    18 лютого 1831 в Москві відбулося вінчання Олександра Пушкіна та Наталії Гончарової. Навесні цього ж року молодята переїжджають жити на дачу в Царському Селі. Тут поет закінчує восьмирічну роботу над романом у віршах «Євгеній Онєгін».
Творчість 30-х років
    У 30-х роках Олександр Сергійович Пушкін переходить до прози. У 1832 році він починає писати роман "Дубровський", а також збирає матеріал для роману про повстання Пугачова, робота над якому згодом вилилася в «Історію Пугачова».
Продовжує Пушкін писати і поеми. «Пікова дама», «Анджело», «Мідний вершник», «Казка про рибака і рибку», «Казка про мертву царівну і сім богатирів» - найкращі зразки творів Пушкіна цього часу.
    Після повернення в Петербург Пушкін стикається з проблемою браку грошей: книги не приносили того доходу, якого вимагала життя поета. А.С. Пушкін бере позику для погашення боргів в рахунок платні на п'ять років - однак і цього йому не вистачає.
Криза
    У 1834 році Пушкін подає прохання про відставку, яке було задоволено. Відтепер вся його життя залежало виключно від досить нестабільних доходів від опублікованих творів. Проблеми з грошима і жорсткі нападки критиків, проро
чащая захід таланту Пушкіна, привели до творчої кризи поета.
   Однак цей час Олександр Пушкін не проводить даремно - він вивчає історичні матеріали часів Петра I, знаходиться у пошуку нових літературних форм. Поет бере участь у заснуванні літературного журналу «Современник», в якому публікує свій роман «Капітанська дочка». Втім, серед широкого кола читачів «Современник» не знайшов відгуку зв'язку з новизною формату цього публіцистичного видання.
Смерть поета
    Взимку 1837 між А.С. Пушкіним і Жоржем Дантесом стався конфлікт, що призвів до дуелі 27 січня 1837. На цій дуелі поет був смертельно поранений і помер через два дні. Похований Олександр Сергійович Пушкін біля стін Святогорського монастиря, поблизу маєтку Михайлівське.