Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Травень 2014 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


   Котляревський, І. П. Енеїда / І. П. Котляревський; худ. Л. А. Кириленко, О. В. Зеркалій. — X.: Ранок, 2010.— 128 с.: іл.

     240 років пройшло з дня народження класика української літератури, автора славнозвісної "Енеїди", Івана Петровича Котляревського. Уже сучасники творця "енеїди" сприймали його твір як свого роду хрестоматію народного життя, широку панораму побуту та звичаїв украінців. І це справедливо - Котляревський запозичив із класичної поеми Вергілія сюжетну канву та імена героїв, але основним джерелом натхнення йому послужила тогочасна дійсність і зовсім нові творчі прийоми. Щедрий гумор, виразність і гранична щирість - от що зробило «Енеїду» справді народним твором.








    Портер, Е. Поліанна: повість / Елеонор Портер; пер. з англ. М. карнаух-Шурпік; худ. А. Воронкова. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2013. – 256 с.: іл. – (Богданова шкільна наука).

 
 Ця книга — світовий бестселер. Кожного, хто перегорне її сторінки, вона зробить милосерднішим, вселить оптимізм у зневіреного. А чи вмієте ви грати в чудодійну гру «в радість»? Якщо ні, то прочитавши цю книгу, — неодмінно зумієте! І світ одразу ж стане добрішим. Спробуйте - переконаєтесь!
   Для широкого кола читачів.










    Франко, І. Я. Коли ще звірі говорили: казки для дітей / І. Я. Франко; худ. Є. Рудюк. – Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014. – 180 с.: іл. – (Богданова шкільна наука).

    Відомий український письменник І.Я. Франко написав низку чудових поезій та оповідань для дітей, поему «Лис Микита», а також оповів чимало казок, найкращі з яких увійшли до збірки «Коли ще звірі говорили», вперше виданої 1903 року у Львові.
    Ця книжка не менш цікава сучасним дітям, ніж нашим прабабусям. Прочитавши її, ви й самі в цьому переконаєтеся.
    Для широкого кола читачів.










    Чарська, Л. О. Дикун: для дітей мол. і сер. шк. віку / Лідія Олексіївна Чарська; худ.: Н. І. Гордієнко, А. Л. Савицька. – Х.: Ранок, 2013. – 304 с.: іл. – (Дівочі історії).

    Герой захоплюючої повісті Лідії Чарської «Дикун» Діма Стоградський па перший погляд здається похмурим і відлюдькуватим хлопчиком.
    Насправді ж за його зовнішньою суворістю прихована добра, вразлива душа та палке серце. Ця книга розповідає про те, як Діма Стоградський зустрів Сергія та Машу і потоваришував із ними. Діма, Сергій і Маша навіть не підозрювали, які дивовижні події трапляться з ними, які незвичайні пригоди їх чекають...
     Повісті Лідії Чарської виховують почуття власної гідності, обов'язку і справедливості, вчать товариськості, милосердя, добра.
     Книга призначена, перш за все, юному читачеві, але її залюбки прочитають і дорослі.





     Чарська, Л. О. Князівна Джаваха: для дітей мол. і сер. шк. віку / Лідія Олексіївна Чарська; худ.: Н. І. Гордієнко, А. Л. Савицька. – Х.: Ранок, 2013. – 496 с.: іл. – (Дівочі історії).

    «Княжна Джаваха»— найвідоміший роман письменниці Лідії Чарської. Разом з головною героїнею, одинадцятирічної Ніною читач потрапляє в круговерть романтичних і повних небезпек пригод на Кавказі. Нові пригоди відбуваються з Ніною у столичному інституті шляхетних дівчат. Вишукані манери, строгі класні дами і суворі вчителі — все це не може стримати складний дівочий характер: те, що її відрізняє від інших, — це гаряча кров, адже Ніна Джаваха — грузинська княжна. Дівчинка шукає довіри, взаєморозуміння, а натомість вона повинна прийняти рішення — підкоритися правилам колективу або діяти за власними принципами. Ніна переживає те, що переживають більшість дівчат п віку — і нерозуміння і образи, але незабаром знаходить справжніх друзів на все життя.
      Ця книга — гарна знахідка для поповнення сімейної та шкільної бібліотек.




    Чарська, Л. О. Щастя маленької артистки: для дітей мол. і сер. шк. віку / Лідія Олексіївна Чарська; худ.: Н. І. Гордієнко, А. Л. Савицька. – Х.: Ранок, 2013. – 272 с.: іл. – (Дівочі історії).

 
  «Щастя маленької артистки» — це захоплююча повість, сповнена дивних подій, яка, без сумніву, торкнеться сердець юних читачів. Чесність та добре серце героїні книги Лізоньки Окольцевої допомагають пройти всі важкі випробування, що випали на її долю на шляху до щастя.