Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
   
   Сер Артур Ігнатіус Конан Дойл — шотландський письменник, відомий перш за все своїми творами про Шерлока Холмса.
    Найбільш відомі його детективні твори про Шерлока Холмса, науково-фантастичні про професора Челленджера, а також історичні романи. Крім того, він писав п'єси та вірші.
    Справжнє прізвище письменника — Дойл, Конан — його середнє ім'я, проте в зрілому віці він став використовувати це ім'я як частину прізвища — Конан Дойл. Також зустрічаються варіанти написання Конан Дойль, а також Конан-Дойль, Конан-Дойл і Конасс Дойль.
    Сер Артур Конан Дойл народився 22 травня 1859 р. в шотландському місті Единбург, в сім'ї Чарльза Алтамонта Дойла архітектора і художника. Велику роль в житті Конан Дойла грала його мати Мері Фолі. Від неї він успадкував свій інтерес до рицарських традицій, подвигів і пригод. Конан Дойл говорив: «Справжня любов до літератури, схильність до письменництва йде в мене, я вважаю, від матері».
    Шкільне життя письменника пройшло в «похмурих баштах і стінах» підготовчої школи Годдера, а потім єзуїтського коледжу Стоніхерст (графство Ланкашир) (1869–1876). З шкільних років у Конан Дойлі буквально «заговорив» розповідач. Почуте від матері, гра уяви, що прокинулася, все це стало матеріалом для усних розповідей, якими він бавив своїх знайомих.
    Усидливий студент за книгами — такий портрет Конан Дойла в Единбурзькому університеті, 1876–1881. У жовтні 1879 з'явилася його розповідь «Таємниця Сесасської долини». Йому пощастило, канікули передостаннього року навчання в університеті він провів в плаванні. На судні він був корабельним лікарем і побував в арктичних водах. У 1881 році Конан Дойл отримав університетський диплом, став бакалавром медицини. Тому 1882–1890 роки опинилися зайняті лікарською практикою. У 1882 році він знову в плаванні, цього разу південному. Він побачив Західну Африку.
    У 1891 р. Конан Дойл залишив діяльність лікаря. Література стала для нього професією.
    У 1885 р. Конан Дойл одружується на Луїзі Хокінс, яка страждала туберкульозом і померла 1906 року. У 1907 році Дойль одружується на Джині Лекі, яку знав з 1897 року. Дойл мав п'ятеро дітей: двоє від першої дружини — Мері і Кінгслі, і троє — від другої — Джин, Деніс і Адріан.
    Конан Дойл помер від серцевого нападу 7 липня 1930 р. в своєму будинку в Кроуборо.
    Син письменника Адріан написав біографію свого батька під назвою «Справжній Конан Дойл». Він писав: «Вже сама атмосфера будинку дихала лицарським духом. Конан Дойл навчився розбиратися в гербах набагато раніше, ніж познайомився з латинським відмінюванням.»
    Належачи до покоління Оскара Уайльда, Дж. Б. Шоу, Джозефа Конрада, Джерома К. Джерома, Р. Кіплінга, Р. Дж. Уеллса і Дж. Голсуорсі, Конан Дойл проте не потрапив в розряд «серйозних літераторів», а вважався «розважальним».