Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Березень 2014 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

    Гриб, А. Терновий спалах: роман-хроніка / Антон Гриб. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2012. — 288 с.: іл.

   У другій книзі автобіографічного роману Антона Гриба висвітлюються окремі сторінки з творчого життя маловідомих художників і майстрів народної творчості Тернопільщини другої половини XX ст У ній ідеться і про багатьох інших людей, про складні стосунки між ними в період кардинальних перемін у житті держави і суспільства про роль художника та естетичний вплив його творів на душі людей.
    Для шанувальників образотворчого мистецтва та для широкого кола читачів.








  Павленко, М. Г. Великий Мандрівник мені сказав...: рубаї / Марія Павленко. - Житомир: Рута, 2010. - 232 с.

  Нова книжка відомої української письменниці Марії Павленко - духовна данина її величності Поезії.
   Стисла своєрідна форма чотиривіршів ввібрала в себе розмаїті барви нашого непростого життя; в них живе невситима жага краси, залюбленість у незглибиме багатство душевних почувань й емоційних порухів людського мислення.
   Як прибічниця високої етики життя, поетеса звертається до історичних християнських джерел, які називають Ісуса Христа, Вчителя любові на землі - Великим Мандрівником.
    Ця книжка засвідчує, що Марія Павленко й сьогодні перебуває в активній життєвій, творчій і духовній позиції, а и поезії повняться новою енергією, мудрістю досвіду, осягненням значимості людини на Землі й Усесвіті.






   Павленко, М. Г. Вклоняюся місяцю молодому: поезії / Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2007. - 140 с.

   Перемога поетеси полягає в тому, що до її віршів читачі повертаються знову і знову, щоб увібрати сонячне проміння її роздумів і почуттів, щоб насолодитися довершеною музикою слова, щоразу відкривати у щирих і зворушливих рядках вічну радість людського буття.
   Кохання і щира дружба, духовна єдність з природою, нерозривний зв’язок небесного і земного, любов до рідного краю - це далеко не повний перелік тем, які порушує поетеса у своїх поезіях, щедро збагачуючи їх оригінальними асоціаціями, яких незміряно у скарбниці її душі.







   Павленко, М. Г. Із жит прийшла: нариси, рецензії, поезії / Марія Павленко. - Житомир: Рута, 2009. - 144 с.

   В новій книжці про відому українську поетесу Марію Павленко
 йдеться про її життєвий шлях та вагомий внесок в національну літературу за півстоліття плідної праці, а також поцінування її творчості визначними майстрами красного письма, науковцями, журналістами.
    Окремим розділом «Ритми рідного краю» представлені вірші, присвячені людям і подіям Житомирщини.
   Поезія Марії Павленко славить працю трудівника, вчить любити і цінувати нашу країну, знати її героїчне минуле, берегти рідну п
рироду і боротися за щасливе майбутнє України.
    Книжка як додатковий матеріал може бути використана учнями шкіл, ліцеїв, коледжів та студентами вищих навчальних закладів при вивченні теми «Література рідного краю».





   Павленко, М. Г.Світлінь: поезії / Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2008. - 236 с.

   Нова книжка житомирянки Марії Павленко започатковує і розкриває в поетичній формі абсолютно новий в українській літературі езотеричний погляд на життя людини, тісно взаємопов’язаний з Усесвітом, який, поза всяким сумнівом, має енергетичну суть, сповнену реальною фізичною енергією Любові. А де Любов, то там і Правда, там і духовні сили у людській Душі.
   Цей згусток витонченої, відшліфованої до блиску духовної поезії ратує за високу етику людських вчинків, робить людину добрішою, терпимішою до інших, світлішою, розширює виднокола її свідомості, яка рухає еволюційним розвитком усього суспільства.
   Збірник поезій «Світлінь» — це пеан Небу, Людині і Землі, одвічному єднанню між ними, заклик до плідної співпраці з довколишнім світом.






  Павленко, М. Г. Хрещаті дороги: вибрані поезії /Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2005. – 204 с.


   Книжки поетеси знайшли широку дорогу в світ. Нинішнє видання вибраних творів об’єднує кращі твори п’яти збірок поезії: «Любисток» (1967), «Азбука громів» (1973), «Скрижалі дружби» (1978), «Білий світ» (1985), «Житній голуб» (1990).
   «Хрещаті дороги» - це поетичні відкриття й одкровення на вічній путі Життя. Примітно, що першовитоком багатьох видрукуваних збірок і тих, які чекають на свою з'яву перед читачем, єсть завше юний «Любисток», адже в ньому начебто сконцентрована творча програма письменниці: назви «любисткових» поезій – «Білий світ», «Житній голуб», «Критична маса», «Цільність» та інші стали окремими поетичними виданнями. Цілісність творчості - яскрава ознака доробку Марії Павленко.






   Балух, Л. Мартусині уроки: повість / Люба Балух; худ. Н. Луцишин. — Львів: Мульти Арт, 2014.— 60с.: іл.

   Період лихих дев’яностих поставив на коліна український народ. Фінансова криза розлучила чимало сімей. Тисячі наших земляків поїхали за кордон шукати кращої долі. Старенькі батьки та недоглянуті діти зосталися в Україні.
   Школярка Мартуся — одна з них. Чи зможе покинута родиною дівчинка вижити у цьому світі? Чи вистачить у неї сили і мужності самотужки побороти дорослі проблеми, що тягарем лягли на дитячі плечі? Чи є надія на краще майбутнє?
  Драматичний початок та щасливий кінець повісті змусять замислитись над істинними цінностями життя. Міцний духовний стержень та вчинки головної героїні приємно здивують читача і відгукнуться в серці повагою до сильної духом дівчинки.