Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2013 року / Грудень 2013 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Рощина, H. Роксолана / Наталія Рощина. — Харків: Антологія, 2013. —128с. 

  Вона була полонянкою, а стала султаншею. Була безправною рабинею, а стала вершителькою доль, могутньою правителькою, володаркою Сходу. Ім'я її — Роксолана. Історія цієї дивовижної жінки вражає: варто лише уявити, який шлях подолала юна українська дівчина від невільниці в гаремі турецького султана до його улюбленої дружини. Ще більш неймовірним здається її сходження на султанський трон. Чи тільки розум і врода були її зброєю? Звісно ж, ні. Воля і сила духу піднесли Роксолану на вершину, й вона залишилася там у всій своїй величі — надзвичайна жінка, частинка нашої історії.








   Лунін, C. І.  Іван Самойлович / Сергій Лунін. — Харків: ПЕТ, 2013. — 128 с.

    Гетьман Іван Самойлович — значна постать в історії України, людина, яка протягом п’ятнадцяти років була володарем Лівобережжя і зупинилася за крок од відновлення держави Богдана Хмельницького. Його доля добре ілюструє характерні тенденції української історії тієї доби, а особистість, що сполучає в собі позитивні і негативні риси, дозволяє побачити в ньому типовий портрет українського політика XVII століття.










   Савченко, В. А. Нестор Махно / Віктор Савченко. — Х.: ПЕТ, 2013. — 128 с.

    Махно — видатна особистість, лідер анархістського руху на Україні, якого радянська пропаганда називала бандитом, а справу його замовчувала. Зараз Нестора Махна порівнюють з Робін Гудом, Спартаком, «товаришем Че». Виходець з найбіднішого селянства, він у 29 років зумів зібрати під прапором анархії 100-тисячну армію і почав створювати на південному сході України анархістське суспільство — трудову федерацію, яка проіснувала 100 днів під постійними ударами білих і червоних.
    Ким же був Махно у реальному житті? На це питання і дає відповідь книга В. Савченка, що присвячена одному з найвідоміших українців XX сторіччя.







Кокотюха, А. А. Леонід Кравчук / Андрій Кокотюха. — К.: Укрвидавполіграфія», 2013. — 128 с. 

   Леонід Кравчук — невід'ємна частина історії нашої країни. Не тільки тому що він — перший президент сучасної незалежної України, обраний українським народом. Не тільки тому що з його ім'ям нерозривно пов’язане прийняття Акта проголошення незалежності нашої держави. Його досі по праву вважають одним із найбільш професійних, гнучких та виважених політиків за всю історію сучасної України. Постать Леоніда Кравчука викликає неабиякий інтерес завдяки неоднозначності та непересічності цієї особистості. Є якийсь секрет його легендарної неординарності. Але все ж пригадаймо Фрідріха Ніцше, який стверджував, що завжди величним для історії є той, хто задав напрямок. Усвідомлює це і сам Леонід Макарович, який в одному із своїх постпрезидентських інтерв’ю наголосив, що усі його наступники на президентській посаді «лише продовжуватимуть робити те, що розпочав я. Добре чи погано, але лише продовжуватимуть».




   Тагліна, Ю. С. Михайло Грушевський / Юлія Тагліна. — К.: КЕТС, 2013. — 128 с.

   Михайло Грушевський (1866—1934) є однією з головних постатей українського національного самоствердження в новітній історії України.
Видатний вчений і суспільно-політичний діяч, він створив 10-томну «Історію України-Руси» — першу повну історію України, таким чином перевершивши навіть таких своїх видатних попередників, як Костомаров, Куліш, Драгоманов, Антонович.
    Але Грушевський не тільки писав історичні праці, він сам творив історію: 1917 року став на чолі нової Української держави — його було обрано головою Центральної Ради (1917—1918), яка в 1918 році проголосила Українську Народну Республіку (УНР). Завдяки цьому світ дізнався, що на землі існує Українська держава, президентом якої і був M. С. Грушевський.





 Савченко, В. А. Павло Скоропадський / Віктор Савченко. — Харків: ПЕТ, 2013. — 128 с.

     Павло Скоропадський (1873—1945) — останній гетьман України, діяльність якого пов’язана з бурхливими подіями епохи громадянської війни. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.









     Т. Шевченко: невідомі сторінки життя: / авт.-упоряд. Л. Цуріка. -К.: АВІАЗ, 2013. - 72 с.: іл.

















   Лазарук, М. Я. Микола Вінграновський: Степовий Сварог: есе про незабутні мандри Україною з Миколою Вінграновським / Мирослав Лазарчук. — Харків: ПЕТ, 2013. — 192 с.


    Микола Степанович Вінграновський (1936—2004) — видатний український поет, прозаїк, актор і кінорежисер, один з кращих учнів Олександра Довженка, автор поетичних збірок і повістей (Державна премія УРСР ім. Т. Г. Шевченка 1984 року) — у далекі шістдесяті минулого століття благодатним вихором увірвався в українську літературу і крізь усе життя проніс дух українства, вписавши у національну скарбницю безцінним даром Любов’ю освячене Слово.









   Панасенко, Т. М. Марко Вовчок / Тетяна Панасенко. — К.: Укрвидавполіграфія», 2013. — 128 с.


    Марко Вовчок (Марія Олександрівна Вілінська; 1833—1907) — складна, суперечлива й загадкова постать в історії культури, причому не тільки української та російської, бо діяльність її охоплює майже всю Європу. Жінка з чоловічим псевдонімом; росіянка за походженням, для якої Україна стала другою батьківщиною і яка багато творів написала українською мовою; письменниця, що успішно займалася перекладацькою й видавничою діяльністю; не красуня, однак вражала й захоплювала багатьох талановитих чоловіків блискучим розумом, глибокими знаннями, внутрішньою силою, неординарна, енергійна, обдарована людина... Марка Вовчка справедливо називають літературною донькою Т. Шевченка.







   Тома, Л. В.  Микола Гоголь / Леонід Тома. — Харків: Антологія, 2013. — 128 с.

    Про Миколу Гоголя як про великого російського письменника,-культурного і громадського діяча сказано і написано дуже багато. Жоден з російських письменників, що визначають лице російської літератури, не оминув його впливу.
   Гоголь став улюбленим письменником і володарем душ мільйонів людей на планеті. Тому і треба сказати про «українського Гоголя», про першооснову його душі. Великий російський письменник М. В. Гоголь є, на думку багатьох дослідників і літературознавців, найбільш виразним представником української школи в російській літературі. Отже, можемо говорити про нього і як про українського письменника, бо українська тематика творів Гоголя — це невід’ємна частина його творчої особистості. Він — один з кращих виразників української ментальності. У його творах найбільш повно і яскраво відтворилися риси українського національного характеру.






    Чухліб, Т. В. Козацьке коріння Миколи Гоголя / Т. В. Чухліб. — К.: Наш час, 2013. — 271 с. — (Невідома Україна).

   У цьому виданні автор простежує український родовід Миколи Васильовича Гоголя. В книзі висвітлено біографії наказного гетьмана Євстафія Гоголя, полкового писаря Миргородського полку Опанаса Гоголя та українського письменника Василя Гоголя-Яновського, а також життєписи інших родичів Миколи Гоголя — козацьких старшин Лизогубів, Забіл, Танських, Трошинських та Косяровських.
   Крім того, у виданні розкрито маловідомі факти і події з життя видатного митця слова у Санкт-Петербурзі та Москві, досліджено історію козацького містечка Сорочинці, хутора Яновшина (Василівна) і села Диканька поблизу Миргорода. Автор наголошує на особливостях культурного середовища, в якому виховувався і творив геній, а також захопленні Миколи Васильовича українською історією, збиранням народних пісень, переказів та анекдотів.






   Гоголь. Містика та реальність / авт.-упоряд. Л. Цуріка. - К.: АВІАЗ, 2013. - 128 с.: іл.
















Роздобудько, І. Арсен: повість: [для середн. шк. віку] / Ірен Роздобудько. 2-ге вид., без змін. — К.: Грані-Т, 2013, — 224 с.

    13-річний Арсен піклується про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі — це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути в село, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати — особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати — образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка «забрала» в нього тата; чимало дізнатись — адже історія його роду стала «візитівкою» цілого села. А головне — Арсен закохався. Вперше і, можливо, назавжди...
 
Нова повість відомої письменниці Ірен Роздобудько розповідає про дорослішання, життєво важливі трансформації в свідомості й пошук моральних орієнтирів у житті.







   Волков, О. Емісар: роман / Олексій Волков. — К: Нора-Друк, 2012. — 287 с. - (Морок).

 
 Власнику кафе «Артист» незнайомці роблять пропозицію, від якої неможливо відмовитися. Намагаючись втекти, він мимоволі спричиняє смерть двох людей. Опинившись в США, головний герой роману грає нав’язану йому роль загадкового емісара. Хитросплетіння сюжету маневрує на межі реального. Інтриги спецслужб, підступні пастки і карколомні викриття не завадять головному герою попри все йти до втілення мрії всього життя — зіграти роль у кіно за власним сценарієм.












   Ізбаш, О. Військо Даждьбога: казки та легенди про героїв, богів, духів давніх слов’ян / Олекса Ізбаш; худ. Я. Кернер-Вернер - К.: АВІАЗ, 2013.- 164 с.: іл.

















    Радушинська, О. Щоденник Славка Хоробрика, або пригоди хлопчика-міліціонера: для мол. та серед. шк. віку / Оксана Радушинська; іл. Р. Скиби. - Львів: Вид.-цтво Старого Лева, 2013. - 82 с.: іл.


   Чи дозволено дітям робити усе-усе, що заманеться, незважаючи на закони і правила, якими користаються дорослі? Які вчинки дітей можуть спричинити халепу і що потрібно робити, аби уникнути неприємностей вдома, на вулиці, у школі чи у відносинах зі знайомими і незнайомими людьми? Відповіді на ці та багато інших запитань читачі знайдуть, потоваришувавши зі Славком Хоробриком — звичайнісіньким сучасним хлопчиком, котрий мріє стати міліціонером. І, можливо, у його пригодах хтось навіть упізнає себе...






   Есаулов, О. Ю. Антивірус / Олександр Есаулов. - Луцьк: Волин. обл. друкарня, 2013. - 208 с.

   Сергійко, який невдало грав у комп’ютерну гру -Побудуй Глюк-ландію», запрошений блазнем Великого Процесора на ім’я Дроник на гостину до Заекрання. З бажання Великого Процесора несподівано для самого себе Сергійко стає королем Глюкландії. І ось тут починаються справжні випробування: на країну нападають степняки. Що робити? Адже війна - це жертви з обох сторін. Який вихід з цієї складної ситуації знайде новий король Глюкландії? Чи зможуть допомогти йому друзі?..












   Есаулов, О. Ю. Таємниця Великого Сканера / Олександр Есаулов. - Луцьк: Волин. обл. друкарня, 2013. - 144 с.

    Великий Процесор отримує сигнал «БОБ» з далекої планети Ц. Експедиція, до складу якої ввійшла донька Великого Процесора принцеса Інформа, зникає. Хто може відправитися у далеку подорож? Адже треба не лише знайти експедицію, що зникла, а й допомогти мешканцям планети. А тут ще Рикпет з друзями теж зникають. Отака от халепа... Що ж робити? Для Великого Процесора залишається остання надія - Сергійко. І Сергійко починає діяти...













   Дереш, Л. Миротворець: повісті та оповідання / Любко Дереш. - Львів: Кальварія, 2013. - 196 с.

   Нова книжка молодого українського письменника складається з двох повістей та оповідання. Перед нами постає зовсім несподіваний і трохи загадковий Любко Дереш...
   Так, це дуже дивна історія, сумна та загадкова... Вона не має ані свідків, ані спостерігачів, але ж звідкись ми її знаємо. Що насправді спричинило дивовижне перетворення молодого аспіранта Віденського університету, лінґвіста, безтурботного молодика Стефана Лянґе, що занурило його у чужу долю, піднесло аж до самого Бога, а відтоді призвело до його кінця чи-то початку?











    Вільчинський, О. K. Дерева на дахах: роман / Олександр Вільчинський; худ.-оформ. О. М. Артеменко. — К.: Шанс, 2013. — 352 с.

   Олександр Вільчинський (нар. 1963 р.) — прозаїк, есеїст, автор кількох книжок прози, серед яких романи «Суто літературне вбивство», «Останній герой», «Віаґра для мера». Живе і працює в Тернополі.
   Роман «Дерева на дахах» — це не тільки оповідь про життєві пошуки «неспокійної» людини, «героя свого часу» — Якова Довганя, бунтівника із довгим сивим хвостом і кільчиком у вусі. Це насамперед роман про Місто, про Тернопіль, що схожий на кораблик, про тернопільські будинки, схожі на кораблики, і про тернопільські кораблики, схожі на будинки, на дахах яких, до того ж, ще й ростуть дерева. Про тернопільську забігайлівку «для інтелектуалів і митців» «Пінгвін», а також про будинки, дерева та забігайлівки в інших містах, про одвічні стосунки між митцем і алкоголем, а ще про котів, чоловічу дружбу і справжню любов до Жінки. Чи то пак, до жінок. Словом, усім українським інтелектуалам, хто так і не дочитав «Улісс» Джойса, присвячується...




   Вільчьнський, О. К. Останній герой: повість / Олександр Вільчинський; худ.-оформ. О. М. Артеменко. — К.: КЕТС, 2013. — 224 с.

    Олександр Вільчинський (нар. 1963 р.) — прозаїк, есеїст, автор кількох книжок прози. У видавництві «Фоліо» вийшов друком його роман «Дерева на дахах» (2010). Живе і працює в Тернополі.
    Олекса, вояк УПА, після тривалих поневірянь на сході повертається у рідне село, де він залишив стареньку маму і кохану дівчину. Але повертається не сам, а з новим товаришем Віллі ІІІубертом, колишнім піхотинцем вермахту, скаліченим у багаторічному полоні, який прибився до нього десь на Донбасі. Майже двотижневе перебування в Західній Україні стало для Олекси і Віллі своєрідним іспитом на виживання, перевіркою їхніх людських та суто чоловічих якостей. Та хто знає, що чекає їх попереду...





   Шмітт, Е.-Е. Пан Ібрагім та квіти Корану: повість / Ерік-Емманюель Шмітт; пер. з франц. О. Борисюк. — Львів: Кальварія, 2013. — 96 с.

    У тринадцять років Момо опиняється сам-на-сам зі світом. У нього є єдиний друг, пан Ібрагім, араб-бакалійник із Голубої вулиці. Та зовнішність оманлива. Голуба вулиця - не зовсім голуба. Араб - не зовсім араб. А життя не обов’язково сумне.















   Чумак, І. В. Житейські пригоди та химери-нагоди Степанка і Стасика: повість майже фантастична, але близька до реальності / Іван Чумак
; худ. К. Міщук. — К.: Юніверс, 2013. — 56 с.

   Добре відомий в Україні поет і прозаїк Іван Чумак написав і видав чимало книг, — зокрема поетичних збірок (“Пшеничний місяць”, “Материнство землі”, “А що таке любов?”, “Калинова мелодія” та інші), а також повістей та оповідань (“Слід золотого обозу”, “В людей питайтеся”, “Танцювали вдови польку”, “На відстані пам’яті” та інші). Він - лауреат літературної премії імені І. Нечуя-Левицького, в котрого, безперечно, вчився змальовувати людські характери, життєві події.
     Чимало написано Іваном Чумаком цікавих творів і для дітей. Ця ж нова його повість “Житейські пригоди та химери-нагоди Степанка і Стасика”, безперечно, зацікавить сучасних школярів. Та й багатьох з дорослих читачів, певно, також...








    Малик, Г. М. Злочинці з паралельного світу-2: фантастична повість: [для дітей сер. шк. віку] / Галина Малик; худож. С. Храпов. - Львів: Світ, 2011. - 96 с.: іл. - (Молодий світ України).

   Фантастична повість Галини Малик “Злочинці з паралельного світу — 2” є захоплюючим продовженням першої книги з такою ж назвою, яка вийшла друком у видавництві “Світ" 2001 року. Після опублікування журнальної версії першої книги у часописі “Барвінок” повість була визнана кращим твором 1997 року і нагороджена Міжнародною премією Степана Феденка (США). Крім цього, у 2003 р.
    Галина Малик стала лауреатом премії ім. Лесі Українки.
   Напружений сюжет другої книги веде нас шляхами безпритульного хлопчика Хроні, який сподівається знайти своїх батьків. Вірний друг хлопчика пес Рекс, чеченець Джохар, мудрий ворон Гай, “крутий" кіт Рата, підла потвора Чмак, — ось далеко не повний перелік персонажів, з якими доля зводить Хроню у його поневіряннях. Хоча завершення цієї історії ще попереду, так хочеться вірити у перемогу справедливості та добра...