Видавнича діяльність / 2010 / "Я над світом цвітом буду проростати"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Бібліографічна довідка підготовлена з нагоди 70-річчя від дня народження нашого земляка, письменника та журналіста Василя Ярмуша. До неї увійшов перелік творів автора, статей із періодичних видань про життя та творчість письменника.
В межах трьох розділів матеріал розміщено в алфавітному порядку. Довідку адресуємо вчителям, краєзнавцям, бібліотекарям, учням шкіл.


Адреса: м. Тернопіль, вул. Коперника, 17
Контактні телефони: 23-59-48
                                25-39-41
E-mail: chbibl@ukr.net


Матеріал підготувала: Колопенюк М. Д.

Відповідальна за випуск: Новіцька Н. С.

Комп’ютерний набір: Лось Т. І.



 Милий Острове, рідне село,
Тернопілля калиновий цвіт,
 Там дитинство безжурне пішло
По стежині в незвіданий світ.

 
Це було дитинство Василя Ільковича Ярмуша, який народився в селянській родині села Острів Тернопільського району 15 вересня 1940 року.
Закінчивши місцеву семирічку, навчався в Тернопільській школі № 8. А вищу освіту здобув на факультеті журналістики Львівського державного університету.
Перебуваючи на військовій службі в Заполяр’ї, тяжко захворів. До кінця життя важка недуга не відпускала його.
Працював Василь робітником на цукровому заводі „Поділля”, завідував клубом у рідному селі. А ще очолював тернопільське районне літоб’єднання „Розмай”. „Коли вже так склалося, що немає здоров’я, то я хоч пером послужу рідній Україні, любові безмежної до неї ніхто не відніме, навіть смерть”, – писав Ярмуш у щоденнику.
Вірші почав писати ще в школі. Друкувався у тернопільських газетах „Ровесник”, „Вільне життя”, „Шляхом Ілліча”, в республіканській пресі, в поетичних збірниках. 
Василь Ярмуш – шістдесятник. І доля поетів цього періоду його не обминула. Влітку 1965 року попав під пильний нагляд оперативників КДБ, був затриманий, в підвалах карального відомства з ним було проведено „профілактично-виховну роботу”. До тюрми справа не дійшла. Зате, використавши перевірену методу, хлопці з КДБ пересварили поета з друзями, посіявши недовіру до тих, з ким Василь товаришував, ділився думками. І Ярмуш замкнувся в собі, став самотнім серед людей, знайшов друзів між деревами:
Дерева, друзі мої,
До вас я, немов до людей,
Іду, натомившись за день.
Несу вам пісні і жалі,
Дерева, друзі мої!
 
До того ж, частина вилучених під час обшуку рукописів та історичних книг залишилася у спецсховищах КДБ, а потім була знищена. І ми втратили можливість познайомитись з кращими зразками його патріотичної поезії, пройнятої духом непримиренності до облудної імперської ідеології.
Перебування у підвалах КДБ наклало відбиток на всю подальшу долю поета. Він не зміг влаштуватись на роботу ні в одній з редакцій тодішніх газет. Хоч мав диплом журналіста, був лише позаштатним кореспондентом „Ровесника”.
Перша поетична збірка „Казка про тебе” вийшла в „Каменярі” у 1972 році. Це була невеличка книжка, перший крок поета.
Василь готував до друку і другу збірочку „Граніт і полум’я”, котра вийшла через півроку після смерті поета.
Рукопис третьої книги залишився не доопрацьованим. Не надруковані драматична поема „Соломія Крушельницька”, друга частина п’єси “Олесина любов”, новели, гуморески, оповідання і велика частина поетичного доробку поета залишилась чекати свого часу.
А потім наступив 1976 рік. У Ярмушів народився омріяний син Тарас. Здавалося, що щастя не минає їхню оселю. Та здоров’я покидало поета. І 22 вересня 1976 року обірвалося його життя…В 36 років Ярмуш навіки залишив молоду дружину Марію і діток – Миросю і Тараса. І, як сказав Ярослав Гевко, „здолавши земне тяжіння, Василь полинув у вічність, переливши жар власного серця у даровані нам поетичні строфи”.
І майже через 20 років, дякуючи тому ж пану Ярославу, в „Українському письменникові” з’явилася спільна з Іваном Горбатим збірка “Допоки живу”. В ній під назвою „Зійшла в полях озимина” було надруковано 23 вірші та 2 невеличкі новели Василя Ярмуша.
В 1996 році Ірина Дем’янова назвала Ярмуша “непізнаним ще досі поетом”. Адже не вся художня спадщина була видрукована, невідомими залишилися щоденники, розмови, спогади. В 1998 році Володимир Хома спромігся видати ще одну книгу поезій В. Ярмуша „Над Серетом”. Презентацію цієї книги провели у родинному селі поета.
І ось в 2003 році видавництво „Джура” випустило у світ збірку „Правди святе зерно”, редактором і упорядником якої став невтомний Ярослав Гевко. Він зібрав 140 віршів поета, а також світлини з сімейного альбому. Поезії засвідчують непересічний талант нашого земляка, неповторне світобачення, увіковічнену в слові любов до рідної сім’ї та землі, до Матері-України, найсвітліші переконання, що житимемо в вільній країні:
 
Бачу сонце над рідним краєм,
бачу радість і затінки зла...
Це нічого, що я згасаю, –
Лиш би пісня моя жила!

Живе його пісня, живе пам’ять про нього. Іменем Василя Ярмуша названо одну з нових вулиць у Тернополі, вулицю в рідному Острові. У ЗОШ № 8, де навчався Василь, створено клас – музей поета. Про життєвий і творчий шлях нашого земляка створено телефільм „Я відшукаю папороті цвіт”. Та найбільшим пам’ятником його життю буде щире прагнення кожного з нас прислужитися рідній землі і безмежна любов до всього рідного, до життя:
 
Боже!
Як хочеться жити!
Жити!
А не існувати.
Душу коханням обмити,
Серце – народу віддати.

                                                         В. Ярмуш

 

    Твори письменника

Ярмуш, В. Граніт і полум’я [Текст]: поезії / В. Ярмуш. – К.: Рад. письменник, 1977. – 55с.

Ярмуш, В. Зійшла в полях озимина [Текст] // Горбатий, І., Ярмуш, В. Допоки я живу: поезії. – К., 1994. – С. 60 – 92.

Ярмуш, В. І. Казка про тебе [Текст]: поезії / В. І. Ярмуш. – Львів: Каменяр, 1972. – 44с.

Ярмуш, В. Над Серетом [Текст]: поезії / В. Ярмуш; вступ. сл. В. Хома; худ. М. Пишний. – Тернопіль: Астон, 1998. – 22с.: портр.

Ярмуш В. Правди святе зерно... [Текст] / В. Ярмуш; упоряд., передм. Я. Гевко. – Тернопіль: Джура, 2003. – 164с.

* * *

Ярмуш, В. Бувало, батько вечорами... [Текст]: [вірш про „Кобзар”] / В. Ярмуш // Поетична Шевченкіана Тернопілля. – Тернопіль: Терно - Граф, 2007. – С. 103.

* * *

Ярмуш, В. Балада про розстріляних: жертвам тернопільського гетто [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1975. – 13 листопада.

Ярмуш, В. Вірші [Текст] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1996. – 6 лютого.

Ярмуш, В. До моїх ровесників; Монолог Микити; Творчість; Дума про ворона; Лицемірам [Текст]: [вірші] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1996. – 17 вересня. – С. 3.

Ярмуш, В. Дума про Морозенка [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Тернопіль. – 1994. – № 5 – 6. – С. 81.

Ярмуш, В. З нових віршів [Текст] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1973. – 24 квітня.

Ярмуш, В. З циклу „Шляхами Батьківщини” [Текст]: [вірші] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1974. – 2 лютого.

Ярмуш, В. Займався ранок [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1969. – 9 вересня.

Ярмуш, В. Любов до землі [Текст]: [вірш про Є. О. Долинюк] / В. Ярмуш // Вільне життя – 1976. – 11 липня.

Ярмуш, В. Мамі; Вишиванка; Квіти і люди [Текст]: [поезії] / В. Ярмуш // Свобода. – 2007. – 15 вересня. – С. 5.

Ярмуш, В. Мов сонце, хліб [Текст]: [вірші] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1973. – 11 серпня.

Ярмуш, В. Осіннє [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1973. – 9 жовтня.

Ярмуш, В. Наче сонце, коровай [Текст]: [вірш про жнива] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1973. – 18 серпня.

Ярмуш, В. Поля, поля... [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Ровесник. – 1974. – 8 серпня.

Ярмуш, В. [Сійся, родися...] [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1975. – 1 січня.

Ярмуш, В. Соті; Незабудки [Текст]: [вірші] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1996. – 6 лютого. – С. 3.

Ярмуш, В. Стежка до серця [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1981. – 20 вересня.

Ярмуш, В. Тернопіль [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Вільне життя. – 1981. – 20 вересня.

Ярмуш, В. Я не можу стояти осторонь… [Текст]: [вірш] / В. Ярмуш // Відродження. – 1991. – 12 січня. – С. 1.


    Про В. Ярмуша згадують і пишуть

Бойко-Черевчук, Т. День повернення додому [Текст]: [Василь Ярмуш] / Т. Бойко-Черевчук // Свобода. – 1998. – 1 грудня. – С. 4.

Гевко, Я. Василь Ярмуш: „Я над світом буду цвітом проростати” [Текст] / Я. Гевко // Вільне життя. – 1996. – 17 вересня. – С. 3.

Гевко, Я. „...Я над світом буду цвітом проростати” [Текст]: [про Василя Ярмуша] / Я. Гевко // Ярмуш, В. Правди святе зерно... / В. Ярмуш. – Тернопіль: Джура, 2003. – С. 5 – 7.

Дем’янова, І. “Я скликаю травневі громи...” [Текст]: слово про Василя Ярмуша / І. Дем’янова // Свобода. – 1996. – 24 вересня. – С. 3.
Зозуляк, Є. За порогом Вічності [Текст]: [до 60-ліття українського поета Василя Ярмуша] / Є. Зозуляк // Вільне життя. – 2000. – 16 вересня. – С. 3.

Крупа, М. Василева казка про любов [Текст]: [до 20-річчя з дня смерті В. Ярмуша] / М. Крупа // Тернопілля’96: регіональний річник. – Т., 1996. – С. 503 – 509.

Николин, М. З рідного Острова пішов він у незвіданий світ [Текст]: [про збірку „Над Серетом” Василя Ярмуша] / М. Николин // Свобода. – 1998. – 14 липня. – С. 3. – (Презентації).

Николин, М. Пелюстка його творчості – „Розмай” [Текст]: [про роботу В. Ярмуша в літ.-мист. студії „Розмай”] / М. Николин // Свобода. – 2000. – 16 вересня. – С. 3.

Новосядла, Н. „Стаю перед тобою на коліна, моя свята, прекрасна Україно...”.[Текст]: [до 67-річчя від дня народження В. Ярмуша] / Н. Новосядла // Свобода. – 2007. – 15 вересня. – С. 5.

Савків, Л. Жили на землі три Василі [Текст]: [є матеріал про В. Ярмуша] / Л. Савків // Свобода. – 2001. – 15 січня. – С. 1. – (Сторінка нашої історії).

Собуцька, В. Замерехтіла споминів свіча [Текст]: [вшанування 60-ліття поета В. Ярмуша] / В. Собуцька // Свобода. – 2000. – 23 вересня. – С. 4.

Хома, В. „Місяцю-рогатику, мій небесний братику...” [Текст]: [з нагоди 60-річчя від дня народження В. Ярмуша і про першу збірку] / В. Хома // Вільне життя. – 2000. – 7 жовтня – С. 5.

Хома, В. Одержимі у праці [Текст]: [минуло 55 років з дня народження В. Ярмуша] / В. Хома // Вільне життя. – 1996. – 6 лютого. – С. 3. – (Незабутні імена).

Хома, В. Пам’яті Василя Ярмуша [Текст] / В. Хома // Тернопіль вечірній. – 2000. – 4 жовтня. – С. 3.

Ярема, К. „Це нічого, що я згасаю – лиш би пісня моя жила” [Текст]: [В. Ярмушу – 60] / К. Ярема // Свобода. – 2000. – 3 жовтня. – С. 4.

      Бібліографія В. Ярмуша

Гевко, Я. Василь Ількович Ярмуш [Текст]: [біографічна довідка] / Я. Гевко // Ярмуш, В. Правди святе зерно... / В. Ярмуш. – Тернопіль: Джура, 2003. – С. 134 – 137.

Гевко, Я. 70 років від дня народження Василя Ярмуша (15.09.1940 – 22.09.1976) – укр. поета [Текст] / Я. Гевко // Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2010 рік: бібліогр. покажчик / уклад. М. Друневич; ред. О. Раскіна – Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. – С. 83 – 86.

Головин, Б. Ярмуш Василь Ількович (15.09.1940, с. Острів, нині Терноп. р-ну – 22.09.1976, там само). – поет, працівник культури / Б. Головин, І. Дем’янова // ТЕС. – Тернопіль, 2008. – Т 3: П – Я. – С. 692.

60 років від дня народження Ярмуша Василя Ільковича [Текст]: (15.09.1940 – 21.09.1976) – українського поета // Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2000 рік: бібліогр. список. – Тернопіль, 1999. – С. 61 – 62.

Ярмуш Василь Ількович (1940 – 1976) [Текст] // Дуда, І. Тернопільщина літературна: 325 імен на карті області: путівник. – Тернопіль: Ред. – видавн. відділ облполіграфвидаву, 1990. – С. 15.



 

odb.te.ua