Видавнича діяльність / 2013 / "Світ її любові" (до 50-річчя від дня народження В. М. Семеняк-Штангей, відомої літераторки, журналістки та фотохудожниці)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

 
Нашій краянці – відомій літераторці, журналістці та фотохудожниці Валентині Миколаївні Семеняк-Штангей – 50!

   Колектив обласної бібліотеки для дітей щиро вітає ювілярку з визначною датою у її житті.
  Бажаємо здійснення мрій, нових творчих досягнень, нових книг, цікавих фоторепортажів про мандрівки і нових виставок фотосвітлин та сподіваємося на плідну співпрацю з бібліотекою.
    З нагоди цієї дати пропонуємо попереджувальну довідку “Cвіт її любові”.
   Це видання містить короткий біографічний нарис, бібліографію творів авторки та матеріалів про її життя і творчість.
   Матеріали розміщено в чотирьох розділах в алфавітному порядку авторів і назв видань.
    Довідку адресуємо вчителям, читачам-учням, краєзнавцям, бібліотекарям.

Адреса: м. Тернопіль
вул. Коперника, 17
Контактний телефон: 25–39–41
E-mail: chbibl@ukr.net


Матеріал підготувала: Яскілка Н.Я.
Відповідальна за випуск: Новіцька Н.С.
Комп’ютерний дизайн: Наконечна М. Й.

   Валентина Миколаївна Семеняк (Штангей) народилася у мальовничому містечку Тальне на Черкащині 5 листопада 1963 року.
   Закінчила місцеву школу у Тальному. Вищу освіту здобула у Київському державному університеті ім.Т.Шевченка на факультеті журналістики.
  Валентина Миколаївна свій журналістський шлях починала в обласній газеті м. Херсона “Наддніпрянська правда”. Згодом доля закинула у Тернопіль. Працювала в газетах “Вільне життя”, “Тернопіль вечірній”, “Ровесник”, у західноукраїнському представництві канадського журналу “Родина”, власним кореспондентом у Тернопільській області всеукраїнської газети “Гарт”.
   Друкувалась у багатьох республіканських виданнях: “Жінка”, “Україна”, “Березіль”, “Літературна Україна”, “Патріот України”, “Українська газета”, “Сільські вісті”, “Сільські обрії”, “Життя”, “Молодь України” тощо. Активно співпрацює з газетами “Україна молода” (м. Київ), “Місто” (м.Тернопіль), журналом “Будьмо здорові” (м. Київ).
  На сьогодні Валентина Миколаївна – відома письменниця, журналіст, фотохудожник. З 1996 року – член Національної спілки журналістів України, також член обласного літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників України.
   Лауреат літературного конкурсу гумору та сатири у Філадельфії (США, 1995), переможець Всеукраїнського літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска, Міжнародного літературного конкурсу “Православна моя Україна” (нагороду отримала у Києво-Печерській лаврі з рук митрополита), автор персональної виставки фоторобіт у м. Ельблонг (Польща, 2005). За свою літературну діяльність Валентина Семеняк-Штангей відзначена літературною премією ім. Іванни Блажкевич.
    У творчому доробку письменниці – книга для дітей “Пригоди маленького люстерка” (1995), “Чи легко бути мамою?” (2005), “Світ, який люблю” (2006), “Срібна пектораль” (2006), “Спитай у свого Янгола” (2010), “Сила ангельської пір’їни. Акварельна матриця” (2010).
   Книга Валентини Семеняк-Штангей “Чи легко бути ма-мою?” побачила світ у 2005 році. У цій книзі авторка ді-литься з читачами власним життєвим досвідом - як знайти оту-єдину “доріжку” до Серця своєї дитини, аби ніколи не втратити її на енергетичному рівні. Всі ми родом з Дитинства. Діти – це пряме віддзеркалення своїх батьків. А батьки для дітей — це розкрита книга, яка щодня в них на очах і яку вони щодня “читають” і, мимоволі, стають схожими на них.
  У книзі оповідань “Срібна пектораль” В. Семеняк-Штангей (2006) твори про сили Світла і Темряви, про Добро і Зло, про Життя і Смерть. Пектораль – це дорогоцінна металева нагрудна прикраса, яку носили як ознаку влади фараони, первосвященики, римські сановники.
   Книга про добро і увагу до ближнього. Про те, що потрібно прислухатися до свого серця і відважно долати перешкоди на шляху до мрії. Мандруючи по далеких і близьких світах, авторка підказує своїм героям шлях до істини, до очищення, до любові. Душа у просторі між небом і землею, між смертю і життям, між зрадою і любов’ю. І вічний вибір, який дано людині.
   Образи оповідань напрочуд рельєфні. Позою, жестом, виразом описаних очей, авторка здатна творити яскравий характер. Навіть епізодичні персонажі сприй-маються як повнокровні характери, закарбовуються у пам’яті.
  “Оповідання Валентини дарують справжню розкіш читання. Я не помітив, як поринув у текст з головою. То насолоджувався, то хвилювався, то зворушувався. Таке відчуття, ніби ти знову народився, – пише у передмові до збірки знаний письменник Ярослав Сачко. – Персонажі темні і світлі, і мовби зіткані зі світлотіні,- їх ціла низка. У всьому – характерах, реаліях життя, у най-менших подробицях струменіє якась особлива правдивість. Та, що хвилює. Там, де авторка глибше копає, більше знаходить.”
Збірка віршів Валентини Семеняк-Штангей “Світ, який люблю” побачила світ у 2006 році. Це книга – про Бога й Божественне провидіння. На власному прикладі та прикладі інших людей письменниця доводить, що попри людську владу, силу й самовпевненість, з висоти Творця ми вразливіші за порцелянових ляльок і ніколи не знаємо, що станеться з нами через хвилину.
Твори написані своєрідними віршами, у яких незвичний розмір та відсутнє римування. Це не верлібри, але й не проза. Книга повна довершених поетичних образів. Ось деякі з них: “Збудіть свого ангела, друзі, зі сну!”, “На грудях дзвону рана…”, “Кожну мить будьте ЛЮБОВ’Ю”, “Шліфуйте грань алмазу вашої душі”, “День – це дарунок від Бога авансом”.
Цю книжку читати цікаво, але і важко. Дуже влучно у своєму “слові перед читанням” відзначив Олег Герман: “Їх (оповідання) читати не просто, бо вони, як ске-лі роздумів, звисають над сьогоденнім бездум’ям. А то, неждано, зриваються каменепадом слів, несуться нестримною лавиною емоцій, перемішані з розкинутим снопом сонячного проміння. Опісля зависає тиша розу-му, в якій, як у дзеркалі, бачиш власну недовершеність, гріховність, мізерність приземистих намагань… І тоді пробуджується бажання очиститись од скверни та хоча б на крок наблизитись до Господа, до Його світлиці, до Його вселенського розуму.”
   2010 рік в житті письменниці виявився успішним. Світ побачили дві книги авторки.
    Книга Валентини Семеняк-Штангей “Сила ангельської пір’їни. Акварельна матриця” вийшла у світ у 2010 році. Це дивовижна книжка, яка написана у неповторній манері, притаманній лише перу В. Семеняк-Штангей, яка багато подорожує світами (Індія, Тибет, Канада, Німеччина, Австрія, Румунія, Польща, Болгарія, Латвія, Казахстан, Росія). Всі люди нашої планети різні. І це не вада, а великий плюс, адже від того життя стає цікавішим. У книзі є безліч всього, але, як на мене, вона перш за все про любов. Ту, без якої саме існування в цьому світі є безбарвним животінням. Можливо, книга переверне чийсь світогляд, комусь відкриє новий погляд на світ і себе в ньому, а комусь допоможе заповнити прогалини тими коштовними камінцями знань, яких сьогодні багатьом з нас бракує в особистому “духовному разку намиста”. Кожний знайде в ній багато... про самого себе.
   Книга Валентини Семеняк-Штангей “Спитай у свого Янгола: пригоди незвичайної дівчинки” вийшла у світ в 2010 році.
  Це захоплююча повість про пригоди незвичайної дівчинки: вона бачить Тонкий Світ, спілкується з Янголом-охоронцем, котрий через неї передає людям цікаву інформацію. Змінити всередині себе! Стати самим, як Нове Дитя! Ця думка червоною ниткою проходить крізь увесь твір, утілена в образі Іванки – його героїні. Маленька дівчинка не так, як інші сприймає довколишній світ, його барви, звуки, загадкові явища. Вона бачить свого Янгола-охоронця, він – її друг і порадник. Та справжній її скарб – ніжне й чуле серце, вразливе на красу, зігріте любов’ю до світу. Таких дітей народилося в останнє десятиріччя на нашій планеті дуже багато. Саме вони — наша надія на майбутнє.
Сьогодні можна стверджувати, що творчість Валентини Семеняк-Штангей має два крила, котрі органічно доповнюють одне одного. З одного боку — це журналістська та літературна діяльність, з іншого — фотомистецтво. Пані Валентина – авторка двох персональних фотовиставок. Одну з них приймало м. Ель-блонг (Польща, 2005). Кожна із фоторобіт мисткині має свою історію і випромінює любов та добро. Усі роботи цієї талановитої жінки мають своє смислове навантаження та філософський зміст. До цього часу світлини пані Валентини експонувалися у Тернопільському крає-знавчому музеї, на творчому вечорі письменниці – у ляльковому театрі, у мистецькому залі бібліотеки для юнацтва.
    “Все почалося відтоді, коли потрібно було ілюструвати свої журналістські матеріали відповідними фотографіями. Вимушена робота перетворилася у цікаве та захоплююче заняття, — говорить пані Валентина. — Щодня випадає можливість фотографувати щось надзвичайно цікаве, що у шаленому ритмі життя не кожна людина може побачити. Як ось, наприклад, схід або захід сонця, одиноке яблуко, що залишилося на дереві, чи окремі люди, котрих зустріла, подорожуючи Індією. Ця виставка поповнюватиметься новими роботами, тому що світ, який я люблю, надзвичайно цікавий та різноманітний. Поки що мрію зробити окрему фотовиставку, на світлинах якої буде захід сонця”.


Книги В. Семеняк-Штангей

Семеняк-Штангей, В. Світ, який люблю [Текст] / В. Семеняк-Штангей; худ. О. Семеняк.– Тернопіль: Ас-тон, 2006.– 72с.

Семеняк-Штангей, В. Сила ангельської пір’їни. Акварельна матриця [Текст ] / В. Семеняк-Штангей.– Тернопіль: Астон, 2010.– 304с.

Семеняк-Штангей, В. Спитай у свого Янгола. Пригоди незвичайної дівчинки [Текст] / В. Семеняк-Штангей.– Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2009.– 148с.

Семеняк-Штангей, В. Срібна пектораль [Текст] / В. Семеняк-Штангей; худ. С. Костишин.– Тернопіль: Ас-тон, 2006.– 224с.

Семеняк-Штангей, В. Чи легко бути мамою? [Текст] / В. Семеняк-Штангей.– Тернопіль: Горлиця, 2005.– 52с.

Твори на сторінках періодики

Семеняк, В. Головна героїня книжки “Спитай у свого Янгола” живе у Луганську і бачить ауру [Текст] /В. Семеняк // Літературна Україна.– 2010.– 21 січня.– С.4.

Семеняк, В. Дивовижні подорожі пані Ілярії [Текст]/ В.Семеняк //Місто.– 2006.– 22 лютого.– С.13; 1березня.– С.13; 8 березня.– С.13.

Семеняк-Штангей, В. Латка [Текст]: оповідання: [є коротка біографія] / В. Семеняк-Штангей // Літера-турний Тернопіль.– 2009.– №2.– С.69–71.–(Мала проза).

Семеняк, В. “Одягнімось у зброю Світла…” [Текст]: [піст і пошук духовної істини]/ В. Семе-няк// Місто.– 2013.– 20 березня.–С.4.

Семеняк-Штангей, В. Пиріжок [Текст]: оповідання: [є коротка біографія] / В. Семеняк-Штангей // Літературний Тернопіль.– 2012.– №1.– С.61–62: фотогр–(Мала проза).

Семеняк-Штангей, В. Писана торба [Текст ]: оповідання: [є коротка біографія автора] / В. Семеняк-Штангей // Літературний Тернопіль.– 2010.– №1.– С. 51–56.

Семеняк-Штангей, В. Світ не без добрих людей [Текст]: спогади/ В. Семеняк-Штангей // Ровесник.–1997.–17 квітня.

Семеняк, В. Слід на землі [Текст]: оповідання / В.Семеняк // Тернопіль.–1995.– №1.– С.33.

Семеняк-Штангей, В. Фелікс, “Мазда”…або Дмит-рова наука [Текст] / В. Семеняк-Штангей // Літератур-ний Тернопіль.– 2013.– №1.– С. 64–65.– (Мала проза).

Семеняк, В. Чорнобривці з Гімалаїв [Текст] / В.Семеняк // Березіль.– 2007.– № 7–8.– С. 141–158.


* * *

Семеняк, В. Валентина Семеняк: “Релігійний фанатизм відкидає любов до Бога” [Текст]: [інтерв’ю] / провів Б. Мельничук // Місто.– 2011.– 9 листопада.– С.9.

Література про письменницю

Бурма, В. Світ її любові [Текст]: [про творчий вечір В. Семеняк-Штангей] // Вільне життя.– 2006.– 25 листопада.– С.3.

Бойко, Т. “Підставляю під сонце руки…” [ Текст]: [про збірку новел “Чи легко бути мамою?”] / Т.Бойко // Свобода.– 2005.– С. 6: порт.–(Щойно з друку).

Вандзеляк, Г. “Світ, який люблю, довкола мене – і в Україні, і за її межами…” [Текст] : [інтерв’ю з В. Семеняк–Штангей] /провела Г. Вандзеляк //Свобода.– 2012.– 16 листопада.– С. 8.

Вандзеляк, Г. Хто сіяв радість – пожне світло… [Текст]: [В. Семеняк-Штангей “Світ, який люблю”] / Г.Вандзеляк // Свобода.– 2006.– 14 січня.– С. 6.

Вандзеляк, Г. Чи справді веселка це місток у світ, де живуть янголи? [Текст]: [презентація книги В. Семеняк-Штангей “Спитай у свого Янгола”] / Г. Вандзеляк // Свобода.– 2010.– 3 вересня.– С.8.–(Презентації).

Довгань, З. Валентина Семеняк-Штангей: “Світ, який люблю” [Текст]: [письменниця, журналіст, фотохудожник] /З. Довгань //Місто.– 2006.– 22 листопада.– С.16: фотогр.

Крайова,Т. Пробуджує словом [Текст]: [презентація книги В.Семеняк-Штангей “Сила ангельської пір’їни” в київському залі НСПУ] /Т. Крайова //Вільне життя.– 2011.– 23 листопада.– С.6.– (Репрезентації).

Кухарук, С. Книжки, після яких люди стають добрішими [Текст]: [про книги В.Семеняк-Штангей “Спитай у свого Янгола” та ін.] / С.Кухарук // Літературний Тернопіль.– 2012.– №2.– С. 111–112.– (Погляд психолога).

Лівінський, О. Світ, який люблю [Текст]: [про зустріч з поетесою і журналісткою Валентиною Семеняк-Штангей] /О. Лівінський // Тернопіль вечірній.– 2011.– 1 червня.– С.8.

Лічинська, С. Нашу краянку відзначили Дипло-мом І ступеня [Текст]:[журналістка і письменниця В. Семеняк-Штангей отримала Диплом І ступеня Всеукраїнського літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска] / С. Лічинська // Місто.– 2009.– 9 вересня.– С.6.

Лічинська, С. Серед переможців Міжнародного конкурсу наша краянка [Текст]: [В.Cеменяк-Штангей – переможець (2 місце – проза) конкурсу “Православна Україна”, присвяченого 1020-річчю Хрещення Русі] / С.Лічинська // Місто.– 2009.– 9 вересня.– С.6: фотогр.

Сачко, Я. Розбудіть свого ангела [Текст]: [вийшла збірка духовних віршів В. Семеняк-Штангей “Світ, який люблю”] /Я. Сачко // Вільне життя.– 2006.– 15 квітня.– С. 10.

Тиха,О. Книги Валентини Семеняк порівняли з Ноєвим ковчегом [Текст]: [відбулась презентація книги письменниці “Сила ангельської пір’їни”] /О. Тиха // Місто.– 2011.– 16 листопада.– С. 6.

У письменників теж бувають марафони [Текст]: [про зустрічі В. Семеняк-Штангей з читачами] // Місто.– 2013.– 13 березня.– С. 3.

Федечко, М. А в тій торбі… [Текст]: [побачила світ нова книжка В. Семеняк-Штангей “Писана торба”] / М.Федечко // Вільне життя.– 2013.– 27 березня.– С. 6.

Федчина, Л. І ти спитай у свого Янгола [Текст]: [в обласній бібліотеці для дітей відбулась зустріч із письменницею В. Семеняк-Штангей] / Л. Федчина // Вільне життя.– 2010.– 30 квітня.– С.1.

Чайківська, Я. Духовні одкровення Валентини Семеняк-Штангей [Текст]: [в актовій залі Національної спілки письменників України відбувся літературний вечір В. Семеняк-Штангей] / Я. Чайківська // Тернопіль вечірній.– 2011.– 23 листопада.– С. 4.

Чому змістилася земна вісь? [ Текст]: [про це знають герої книжки В. Семеняк-Штангей “Спитай у свого Янгола”] // Місто.– 2011.– 23 березня.– С. 7.

Рецензії на книги

Корнієнко, В. На стежках духу [Текст] /В. Корнієнко // Літературна Україна.– 2009.– 12 листопада.– С.7.– Рец. на кн.: Семеняк-Штангей, В. Спитай у свого Янгола: пригоди незвичайної дівчинки.– Тернопіль: На-вчальна книга – Богдан, 2009.– 148 с.

Махіброда, Н. У світ – разом з Янголом [Текст] / Н. Махіброда // Літературний Тернопіль.– 2009.– №4.– С. 80–81.– Рец. на кн.: Семеняк-Штангей, В. Спитай у свого Янгола: пригоди незвичайної дівчинки.– Терно-піль: Навчальна книга – Богдан, 2009.– 148 с.

Бібліографія

Щербак, Л. Семеняк-Штангей Валентина Миколаївна (05.11.1963, м. Тальне Черкаської обл.) – літераторка, журналістка, фотохудожник / Л. Щербак // ТЕС.– Т., 2008.– Т.3. П–Я.– С. 214: фотогр.
Зміст

1. Слово про письменницю.............................4

2. Книги В. Семеняк-Штангей........................11

3. Твори на сторінках періодики....................11

4. Матеріали про життя і творчість................12

• Рецензії на твори.........................15

5. Бібліографія.................................................15