Видавнича діяльність / 2013 / "Життя, віддане бібліотеці" (До 80-річчя від народження Павла Парфентійовича Баска, заслуженого працівника культури України)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

 
Адреса: м. Тернопіль
вул. Коперника, 17

Контактні телефони: (0352) 23–59–48
(0352) 25–39–41

E-mail: 
chbibl@ukr.net
http:// www.odb.te.ua

Матеріал підготувала: Колопенюк М. Д.

Відповідальна за випуск: Новіцька Н. С.

Комп’ютерний набір та оформлення: Лось Т. І., Шлапак О. М.

Бібліотека – це моя стихія,
Якій я присвятив своє життя.
Книжки і діти – то єдине ціле.
Це зрозумів я, їм служив сповна.


    12 вересня, коли осінь поступово вступатиме в свої права, коли багрянець прикрасить дерева, а сонце все ще грітиме наші серця, коли господарі звозитимуть з полів і садів овочі та фрукти і втішатимуться врожаєм, директор нашої бібліотеки (1979–1993 рр.) Басок Павло Парфентійович збиратиме власний врожай вітань від рідних, друзів і колег – святкуватиме поважний ювілей – 80 річчя!
    Наш ювіляр народився в 1933 році в селі Бережанка Лановецького району Тернопільської області.


    Змалечку проявляв неабиякі здібності до навчання. Після закінчення Синівецької семирічки на Лановеччині навчався в Кременецькому педагогічному та Теребовлянському культосвітньому училищах. Любов до книги і людей допомогла визначитись у житті.
    Трудовий шлях розпочав у 1954 році бібліотекарем приклубної бібліотеки села Шили Лановецького району.
    А у 1961 році уже завідував Пробіжнянською сільською бібліотекою Чортківського району. Тут громада села обирала його депутатом місцевої сільської Ради (1964–1965 рр.), довіряючи вирішення своїх наболілих проблем.
  Диплом бібліотекаря-бібліографа вищої кваліфікації Павло Парфентійович отримав у 1964 році, закінчивши Харківський державний бібліотечний інститут культури.
    А потім трудовий шлях привів Павла Парфентійовича в обласний центр. З 1965 року він – старший методист Тернопільської обласної державної наукової бібліотеки ім. В. П. Затонського, у 1971 – 1976 рр. – головний бібліотекар цієї книгозбірні.


     І ось у 1976 році Павла Парфентійовича запрошують в обласну бібліотеку для дітей. Спочатку він – заступник директора (до 1979 р.), а потім – директор бібліотеки на 14 років.
   Вперше обласну бібліотеку для дітей очолив чоловік, під керівництвом якого працювало більше двох десятків жінок: з різними характерами, різним відношенням до професійних обов’язків.

     У фондах книгозбірні в той час нараховувалось близько 100 тис. примірників книг, журналів, газет, кінофотодокументів. Це було найбільше сховище літератури для дітей в області. Її послугами користувалося понад 5 тис. читачів-учнів 1–9 класів та керівників дитячого читання. Тут функціонувало сім спеціалізованих відділів.
   Організовувати роботу і забезпечувати виконання планів і завдань директору допомагали ветерани бібліотечної справи М. М. Лівшиць, В. П. Родик, Ю. Г. Куліковська, Л. В. Горбонос, Н. М. Чех, Л. В. Ковалишина, С. Й. Дзюбенко та інші. Відмінно справлялися зі своїми обов’язками тоді молоді та ініціативні В. П. Дитиняк, С. Г. Каплиш, Г. М. Салук, Л. В. Томків, Н. М. Пенкна, А. В. Веселовська, Н. В. Павкіна, Т. В. Курганова, Л. Р. Хомишин, Х. С. Мельничук, М. С. Земляк та ін. Бойове професійне хрещення від Баска П. П. отримали Л. В. Калинобродська, С. М. Крук, П. М. Ктитор, Т. І. Шеховцова, Г. В. Ракоча, Н. А. Юрковська, М. Д. Колопенюк, Л. С. Гринь, Л. В. Кукурічка, М. І. Воробель, І. М. Сіньковська, З. В. Веселовська та багато інших.
   Протягом багатьох років колектив нашої книгозбірні, очолюваний Павлом Парфентійовичем, перевиконував плани і т.з. соціалістичні зобов’язання. За високі результати в роботі та взірцеве обслуговування дітей бібліотеку неодноразово нагороджували. Зокрема, переможцем змагання колективів культурно-освітніх установ республіки бібліотека стала в 1988 році. За що була відзначена Дипломом і грошовою премією Міністерства культури УРСР та республіканського комітету профспілки працівників культури.
 
    Умів Павло Парфентійович мудро оцінити вклад кожного працівника в загальне досягнення. За добросовісну роботу неодноразово нагороди отримували бібліотекарі.
З ініціативи і підтримки П. П. Баска у 80-х роках при дитячих бібліотеках області працювали гуртки «Лялька та книга», спільно з Обласним театром ляльок організовувались огляди-конкурси лялькових театрів.
Організація таких центрів дозвілля сприяла активному залученню дітей до бібліотеки, до книги, до творчості.
     80-ті роки ХХ ст. – це час завершення формування мережі дитячих бібліотек області і розширення сфери впливу обласної книгозбірні. Значна увага приділялася підвищенню кваліфікації бібліотечних кадрів: республіканські, обласні та районні семінари і практикуми для різних категорій бібліотечних працівників, що займалися роботою з дітьми (ТОБД проводила по 4–5 обласних семінари).
В області працювали ШПД – школи передового досвіду, на їх базі проводились семінари, популяризувались передові ідеї з обслуговування читачів-дітей.
Павло Парфентійович дбав не тільки про професійне зростання своїх підлеглих, але й сам особисто постійно підвищував свою кваліфікацію, будучи активним учасником республіканських семінарів, курсів перепідготовки спеціалістів, різноманітних навчань і нарад.

 
     В квітні 1986 року була прийнята спільна постанова колегій управління культури, відділу народної освіти, президії обласної організації Українського товариства охорони природи «Про проведення з учнями 4 – 8 класів обласної операції-пошуку «Джерело» під девізом «Знай, оберігай свій рідний край». Ініціатор цього пошуку – Тернопільська обласна бібліотека для дітей і її керівник – Басок П. П.
   Метою заходу було залучення широкого кола дітей до читання книг про природу, рідний край, загострення почуття любові до рідної землі, виховання трудової активності у примноженні природних багатств.
   Поряд із читанням відповідної літератури, участю в бесідах, оглядах, літературних ранках, юні природоохоронці виконували конкретні завдання: у межах свого міста, села чи селища вони знаходили і брали під охорону закинуті джерела чи струмки, чистили їх, обкладали камінням, давали їм назви, встановлювали відповідні таблички. Розшукані джерела наносили на карту-схему, записували про них легенди. Хід операції-пошуку висвітлювала обласна молодіжна газета «Ровесник», обласне радіомовлення та ін.
     Досвід операції-пошуку «Джерело» був узагальнений і поширений на республіку. Адже школярі не тільки дали друге життя зниклим джерелам і ознайомились із природознавчою літературою, вони навчились пізнавати і розуміти природу, оберігати її багатства.
    Приємно, що організував цей пошук Павло Парфентійович. За підсумками цього заходу та ряду інших обласна бібліотека для дітей стала однією з кращих в Україні.
Під керівництвом Павла Парфентійовича наша книгозбірня не тільки значно розширила свою матеріальну площу, не лише збільшила і якісно покращила свій фонд і кількість читачів, вона утвердилась як культурно-освітня, виховна, науково-інформаційна установа. А тепер, в час інформаційних технологій, розвивається, модернізується, але залишається вірна головному гаслу «Книга і діти – єдине ціле».
    Серед колег у бібліотеці, в районах, в республіці завдяки високому професіоналізму, відповідальності, працелюбності та інтелігентності Павло Парфентійович завоював заслужений авторитет. А в 1990 році і звання – «Заслужений працівник культури УРСР».
    Своїй улюбленій професії Павло Парфентійович присвятив вагому частину свого життя, і тому «Ветеран праці» – теж заслужена нагорода.
  Його організаторський талант, відданість справі, повага до людей, вміння гуртувати їх проявилися і після виходу на пенсію. Зараз Павло Парфентійович проживає в Івано-Франківську. Ми думаємо, що рідне Тернопілля йому не тільки сниться – він пам’ятає та любить і свій родинний волинський куточок, і привабливі галичанські місця. А тому збирає матеріали, пише і згуртовує тих земляків-тернополян, які присвятили і присвячують свої таланти і життєві досягнення прикарпатському краю – Івано-Франківщині.
   Вимогливість, самокритичне ставлення до себе, повага до підлеглих, що поєднувались з чуйністю, мудрістю та добротою директора, пам’ятають ті, хто продовжує утверджувати і розвивати бібліотеку сьогодні.
Ми гордимося тим, що не розгубили завойованого в 80 – 90-ті роки авторитету, а солідно примножили його. Вік інформаційних технологій заставив нас змінитися самим і змінити бібліотеку.
    Завдяки співпраці з посольством США у 2002 році на базі бібліотеки відкрився IATP-центр, який надавав інформаційні послуги та забезпечував безкоштовне навчання основ комп’ютерної грамотності бібліотекарів та жителів міста. А тепер цей інтернет-центр до послуг наших користувачів.
    В 2011 році наша книгозбірня у конкурсі «Навчально-інноваційні бібліотеки – 2011», оголошеному програмою «Бібліоміст», отримала перемогу з проектом «Бібліомістечко – майданчик для розвитку дітей» на базі відділу обслуговування дошкільників і учнів 1 – 4 класів. Отриманий грант дав змогу закупити сучасне мультимедійне обладнання, за допомогою якого активізувалося запровадження інтерактивних та ігрових форм роботи з дітьми, що суттєво покращило обслуговування читачів і залучило нових користувачів до нашої бібліотеки.
    У відділі обслуговування учнів 5 – 11 класів стартує ще один проект «Поглянь у майбутнє» – ресурсний інформаційно-освітній центр для особливо незахищеної категорії: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти вулиці.
Поряд співпрацюють бібліотекарі з багаторічним досвідом і молоді креативні працівники. Результат очевидний.
    Сьогодні обласну бібліотеку для дітей очолює Но
віцька Надія Семенівна (до речі, саме Павло Парфентійович запросив свою землячку на посаду заступника директора ОБД). Під її керівництвом колектив працівників-однодумців, продовжуючи добрі традиції нашої бібліотеки в обслуговуванні читачів-дітей і впроваджуючи інтерактивні методи роботи з дітьми, роблять усе, щоб обласна книгозбірня була сучасним центром читання, інтелектуального і творчого розвитку дітей та змістовного дозвілля, де головною героїнею залишається її величність – Книга!
 
 
 

 














 














З доробку ювіляра і про нього

Про присвоєння тов. Баску П. П. почесного звання «Заслужений працівник культури Української РСР»: Указ президії Верховної Ради УРСР // Відомості Верховної Ради УРСР. – 1990.– № 17.– С. 355.
Басок, П. Бібліотека і колгоспна молодь: [з досвіду роботи бібліотеки с. Турильче Борщів. р-ну] / П. Басок. – Тернопіль, 1971.

Басок, П. З любов’ю до рідного краю: [з досвіду роботи Кременецької міської бібліотеки для дітей] / П. Басок. – Тернопіль, 1978.

Басок, П. Наші славетні земляки: [П. Шандрук] / П. Басок // Тернопілля’ 98-99: регіон. річник. – Тернопіль, 2002. – С. 265–266: фотогр.

Басок, П. Тернопільська зустріч: [про Івана Немировича – поета-сатирика, пародиста, прозаїка, фейлетоніста] / П. Басок // Тернопілля’ 98 – 99: регіон. річник. – Тернопіль, 2002.– С. 472: фотогр.

Басок, П. Для юних читачів: з досвіду роботи: [про Чортківську міську дитячу бібліотеку] / П. Басок // Вільне життя. – 1979. – 11 липня.

Басок, П. Книжка і лялька: [про створення і роботу гуртків «Книга і лялька» в дитячих бібліотеках області] / П. Басок // Культура і життя. – 1987. – 9 серпня.
Басок, П. Організатор національної армії: [генерал, гол. командир УНА Павло Шандрук] / П. Басок // Укр. газета. – 2004. – 8 липня. – С. 8: фотогр.

Басок, П. П. У дружбі з книгою: [про обласний семінар працівників обслугов. відділів районних та міських дитячих бібліотек] / П. П. Басок // Вільне життя. – 1984. – 29 листопада.

Басок, П. У гості до вірного друга: [про тиждень дитячої книги] / П. Басок // Ровесник. – 1983. – 2 квітня.

Басок, П. Формування почуттів патріотизму та інтернаціоналізму: [з досвіду роботи Нижчелуб’янківської бібліотеки Збараз. р-ну по вихованню дітей] / П. Басок, Т. Бабчук // Колгоспне життя. – 1979. – 1 лютого.
Басок Павло Парфентійович – бібліотекар-бібліограф вищої кваліфікації // Тернопілля’ 98 – 99: регіон.річник. – Тернопіль, 2002. – С. 648: фотогр.

Мельничук, Б. Басок Павло Парфентійович (12.09.1933, с. Бережанка, нині Лановецького р-ну) – бібліотекознавець / Б. Мельничук // ТЕС. – 2009. – Т. ІV (додатковий): А – Я. – С. 37: фотогр.

[Павло Парфентійович Басок] // Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2008 рік: бібліогр. покажчик. – Тернопіль, 2008. – С. 15.

[Павло Парфентійович Басок] // Література до знаменних і пам’ятних дат Тернопільщини на 2013 рік: бібліогр. покажчик. – Тернопіль, 2012. – С. 17.


Скачати