Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
  
 Валентина Семеняк-Штангей, відома письменниця, фотохудожниця і журналістка  народилася на Черкащині у мальовничому містечку Тальному. Дитинство і юність минули в селі Мошурові цього ж району.  Дописувати почала ще в 5-у класі до районної газети «Колос», обласної – «Молодь Черкащини», республіканської – «Зірки». Після закінчення десятирічки студіювала журналістику у Київському державному університеті ім. Т. Шевченка. Працювати поїхала за направленням в обласну газету м. Херсона – «Наддніпрянську правду». Згодом там одружилась і разом із чоловіком переїхала в Тернопіль.
    Працювала в газетах «Вільне життя», «Тернопіль вечірній», «Ровесник», у західноукраїнському представництві канадського журналу «Родина», власним кореспондентом по Тернопільській області у всеукраїнській газеті «Гарт». 
    Друкувалась у багатьох республіканських виданнях: «Жінка», «Україна», «Березіль», «Літературна Україна», «Патріот України», «Українська газета», «Сільські вісті», «Сільські обрії», «Життя» «Молодь України», тощо. Активно співпрацює з газетами «Україна молода» (м. Київ), «Місто» (Тернопіль), журналом «Будьмо здорові» (м. Київ).
    Член Національної спілки журналістів України, обласного літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників.
    Лауреат літературного конкурсу гумору та сатири у Філадельфії (США), переможець Всеукраїнського літературно-краєзнавчого конкурсу ім. Мирона Утриска, Міжнародного літературного конкурсу «Православна моя Україна» (нагороду отримала у Києво-Печерській лаврі з рук митрополита).
    У творчому доробку письменниці – книга для дітей «Пригоди маленького люстерка» (1995), «Чи легко бути мамою?» (2006), «Світ, який люблю» (2007), «Срібна пектораль» (2007), «Спитай у свого Янгола» (2009).

    Живе у Великих Гаях на Тернопіллі.