Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    Отфрид Пройслер - німецький дитячий письменник. Найбільш відомі твори: «Маленька Баба-Яга», «Маленький Привид», «Маленький Водяний» і «Крабат, або Легенди старого млина».
   Народився 20 жовтня 1923 в Рейхенберзі (Північна Богемія ). Батько Отфріда захоплювався історією рідного краю і прищепив цю любов синові. Після закінчення школи Пройслер був відправлений воювати на Східний Фронт, а в 1944 році лейтенантом потрапляє в радянський полон. Повернувшись в 1949 році з полону, з великими труднощами відшукує своїх рідних і наречену, на якій він у тому ж році одружується. Понад двадцять років ( до 1970 року) працює вчителем і директором школи в Баварії. В цей же час починає писати казки «Маленький водяний», «Маленька Баба-Яга», «Маленький привид», вельми нетрадиційні для німецької дитячої літератури - в його творах злі герої виступають у ролях позитивних. Однак вершиною письменницької майстерності для Пройслера стала казка «Крабат, або Легенди старого млина», написана за мотивами легенд лужицьких сербів, західнослов'янської народності, які проживають на сході Німеччини по берегах Шпреє.
    Всього Пройслер написав 32 книги, які перекладені близько 275 разів на 55 мов світу і отримали різні премії. Сумарний тираж його книг досягає 55 мільйонів екземплярів.
    Пройслер жив і працював у Гайденголзене недалеко від Розенхайма. З тих пір, як він відійшов від справ, почав писати про пережите в радянському полоні. Однак його спогади були опубліковані лише після його смерті.