Книгоманія / Будинки з "приколами" / "Лісова спіраль" (м. Дармштадт, Німеччина)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
  
   1000 різних вікон, несхожих одна на одну, найпримітніша будівля кварталу Бюргерпаркфіртель, який знаходиться недалеко від центру міста. Це свого роду зразковий будинок: житлова площа побудована не за рахунок природи і людини, а відповідно з ідеєю єдності природи і міської архітектури.

    Будинок "Лісова спіраль" - закручений в черепашку дванадцятиповерхового житлового будинку, в якому, за німецькою традицією, кожен під'їзд носить окремий номер. Це ніби комплекс будинків. Побудований будинок в період з 1998 по 2000 роки.
    Хитромудра конструкція у вигляді спіралі має зелений дах з травою, кущами і деревами, звідси спорудження й одержало свою назву. Всередині будинку знаходиться 105 квартир, гараж, кіоск, а також кафе і бар у верхній частині будівлі. У дворі вибудувані дитячий ігровий майданчик і невелике штучне озеро.
    Однією з особливостей фасаду житлової споруди можна назвати незвично розташовані вікна. У "Лісовий спіралі" вони не утворюють прямої лінії, а розкидані по стінах в хаотичному порядку.

   Унікальний житловий комплекс Waldspirale або «Лісова спіраль», придуманий австрійським художником Фріденсрайхом Хундертвассера.
     Це австрійський архітектор і живописець, творець оригінальних будівель в «природному», «екологічному», «біоморфному» стилях. Його дизайн – це захоплюючий атракціон, спроектовані ним будівлі викликають естетичний шок, його життя – неприкрите дивацтво. Він придумав прапор Нової Зеландії, обігравши образ равлики, він не гребував малювати марки і розробляти дизайн телефонних карток, будучи відомим архітектором. Він завжди носив різні шкарпетки. 
    Принісши світову славу своїм творцям, «Лісова спіраль» стала привабливою не тільки для шукачів унікального і престижного місця проживання, а й для багатьох туристів, перетворившись на визначну пам’ятку міста. «Лісова спіраль» входить до 10 найбільш незвичайних будівель.
   Він повністю вписується у вельми цікаву концепцію «екологічного дому». Суть її зводиться до того, що людина повинна жити в гармонії з природою скрізь – навіть у місті. А для цього слід будувати будинки, які вписуються в навколишній ландшафт, і несхожі один на одного – індивідуальні, як і будь-які живі істоти.
    Тут панує атмосфера ізольованого від зовнішнього світу казкового містечка – «танцюючі» лінії, яскраві кольори і специфіка форми створюють ефект дитячого малюнка. Будівля U-форми ніби піднімається спіраллю до зеленої верхівки, де на скошеному даху ростуть трава, квіти, дерева і розташовані кафе і бар. На передній частині фасаду немає ніяких гострих кутів, а кожне з більш ніж тисячі вікон унікальне за своєю формою та оформленням, з деяких навіть ростуть дерева, деякі мешканці «Лісної спіралі» є «орендарями дерев». У дворі діти граються на барвистому майданчику, а поруч – штучне водоймище. За фантастичними стінами «Лісової спіралі» ховається сучасна інфраструктура, де передбачено все для комфортного життя, наприклад, зручна система закритих парковок, магазинчики, аптека тощо.
    Також, крім відсутності прямих ліній та гострих кутів, відмінною рисою дизайну фасаду Waldspirale є невелика будівля на передньому плані з позолоченими цибулинами куполів («Спогад про Росію»). Внутрішній інтер’єр квартир продуманий до кожної дрібниці і лише деякі з інтер’єрів були розроблені силами мешканців. Кожна зі ста п’яти квартир відрізняється від інших аж до дверних ручок. У тих, що розташовані вздовж даху, повторюючи основну ідею фасаду, всі кути закруглені. Художника Хундертвассера відрізняє любов до яскравої кольорової кераміки теплих тонів, що, звичайно ж, не могло відбитися на його будинку, оформленому керамічними колонами фасаду і унікальною плиткою, яка приборкує оздоблення кухонь і ванних кімнат.
      Ця споруда із 105-ма квартирами, наче "обертається" навколо території двору, крім усього іншого має в своєму розпорядженні комфортабельний ресторан із затишним коктейль-баром.