Книгоманія / Будинки з "приколами" / Будинок-молюск (Мексика)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
  У житловій споруді під назвою Наутілус (Nautilus), що з'явилася в 2006 році в мексиканському місті Наукальпан-де-Хуарес, немає звичної геометрії сучасних будинків з паралельними поверхнями підлоги і стелі. Форми обтічні, кути майже непомітні, меблі виростають прямо зі стін. Зелені насадження стають органічною складовою інтер'єру, а не просто фрагментом звичного виду з вікон.
   Піднімаючись сходами і проходячи через велике вікно з кольорового скла, потрапляєш всередину дивного будинку, переміщення по якому стає захоплюючою подорожжю в глибини справжнісінької гігантської раковини.
    Днем сонячні промені проходять всередину через овальні світлові люки, забезпечуючи кожне приміщення природним освітленням. Різнобарвні вітражі створюють атмосферу чарівництва, переміщають в іншу реальність, захищають від сторонніх поглядів: власники такого будинку, як і морські мешканці красивих раковин, не люблять підвищеного інтересу до своїх персон.
   Будова, спроектована Хав'єром Сеносіаном, стала відтворенням в архітектурі форм раковини молюска наутілуса, що мешкає в східній частині Індійського і західної частини Тихого океанів. До речі, ці головоногі молюски є єдиними представниками свого роду, які мають зовнішню спірально закручену раковину.
    Будівельну конструкцію вирішено було зробити з армоцементу - дрібнозернистого бетону, в масі якого рівномірно розподілені дротові сталеві сітки. Архітектор проводив аналогію з утворенням раковини. Адже добре відомо, що створюється і зміцнюється вона самим молюском. Це відбувається завдяки наявності у нього певних залоз, які можуть забирати вапняк з води і відкладати у вигляді найдрібніших частинок на краях і уздовж внутрішньої частини раковини.
   Подібно слизу, що виділяється молюском для зміцнення свого будиночка, армоцемент володіє особливою пластичністю і дозволяє формувати конструкції абсолютно будь-яких конфігурацій. При цьому в застиглому вигляді він має високу міцність і підходить для виготовлення тонкостінних елементів. Так, підстава, стіни, стелі і меблі будинку Наутілус зроблені з шару армоцементу товщиною всього п'ять сантиметрів!
  Зовнішні, структурні, просторові і функціональні деталі цієї будівлі характеризуються безперервністю і немов перетікають одна в іншу. З внутрішнього садка утворюється вітальня, а обідній стіл їдальні виростає прямо зі стіни. Життя вільним потоком тече крізь Наутілус: пройшовши через хол і домашній кінотеатр, піднявшись по ще одних гвинтових сходах, можна вийти в кабінет, з якого відкривається прекрасний вид на гористий пейзаж. А спальні, санвузли та кухня розташовуються в задній частині будинку - подалі від цікавих очей.
   На думку Хав'єра Сеносіана, природа - головне джерело натхнення у всьому, і ставитися до неї треба з особливою повагою: уважно вслухатися, вдивлятися, вивчати на дотик і смак, спостерігати за всіма процесами, які відбуваються в ній.

odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua