Видавнича діяльність / 2013 / "Ми всі родом з дитинства" (методичні поради по відзначенню Міжнародного дня захисту дітей)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 
      Ми всі родом з дитинства: методичні поради до відзначення Міжнародного дня захисту дітей / Комунальний заклад «Обласна бібліотека для дітей»; укладач Л. В. Томків.– Т., 2013. – 8 С.

     Методичні поради допоможуть зробити сучасні акценти в проведенні цьогорічного свята з відзначення Міжнародного дня захисту дітей. Адресовані працівникам дитячих бібліотек і педагогам.

Матеріал підготувала Л. В. Томків

Відповідальна за випуск Н. С. Новіцька

Комп’ютерний набір Т. І. Лось

     Ось уже більше як 60 років першого червня світова громадськість відзначає світле і надзвичайно гуманне свято – Міжнародний день захисту дітей.
   Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров’я і життя дитини – одним із пріоритетів своєї діяльності
    В Україні цей день відзначають з 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. З 27 вересня 1991 року для України набула чинності Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок. Цією конвенцією також чітко визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психічного насильства. Проте, не завжди деклароване стає реальним.
   День захисту дітей – це не тільки свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою, в майбутньому стали хорошими громадянами своєї країни.
    Тому першого червня проводяться різноманітні заходи, які акцентують увагу громадськості на дитячих правах і формуванні гармонійної особистості.
     У цей день діти «правлять балом», цього дня хочеться їм подарувати всі земні блага. Саме тому в перший день літа влаштовуються розважальні заходи і в бібліотеках для дітей. А численні конкурси, шоу, концерти, виставки покликані подарувати радісні моменти тим, хто їх позбавлений у повсякденному житті, а дітям з благополучних родин дають привід по-справжньому оцінити і насолодитися тим, що вони мають. У рамках заходів, які будуть проводитися 1 червня 2013 року та в період підготовки до нього, варто врахувати наші методичні поради «Ми всі родом з дитинства».
    Отож, напередодні свята в кожній бібліотеці для дітей рекомендуємо розгорнути тематичні виставки, оголошення про святкові заходи 1 червня в рамках Міжнародного дня захисту дітей. По мірі можливості, залучити до участі спонсорів, або громадські організації, батьків, підприємців тощо які опікуються гуманітарною допомогою для дітей. Підключити до проведення свята бажано і засоби масової інформації. Розгорнути широку інформаційну роботу з донесення до громадських організацій, жителів, користувачів-дітей основних положень Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою держава, вживає усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і віросповідання, навчання і відпочинок:
«Діти у правовому полі»;
«Чи знаєш ти свої права»;
«Дітям право голосу»;
«Діти – майбутнє нашої країни»;
«Про Міжнародний день захисту дітей: історія і традиції» та інші.
    Актуальною, у рамках підготовки до Свята дитинства, стане участь дітей у оголошених, напередодні благодійних заходах та акціях:
«Добро і милосердя єднає серця»;
«Поспішаймо добро зробити вчасно»;
«Діти – дітям»;
«Наша мета – щаслива дитина»;
«Подаруй дитині радість – книгу» тощо.
     Метою таких заходів повинно стати формування у дітей почуття людяності, добра і милосердя до своїх ровесників, які опинились у нелегких життєвих ситуаціях: в інтернатах, на лікуванні, або виховуються у проблемних, малозабезпечених та багатодітних сім’ях та інше. Подарувати їм своє тепло, увагу, іграшки чи малюнки, книги, зроблені власноруч, а також поспілкуватися, почитати разом, розповісти щось цікаве, веселе і радісне, щоб вони відчули все тепло дружнього, небайдужого серця – ось це стане посильним подарунком дитині від дитини у день свята. А також необхідно підготувати бібліотечні заходи за участю дітей «Діти – дітям» та відвідати одну із установ де виховуються чи оздоровлюються, або проживають діти, чи підлітки з інших областей, районів, чи сіл нашої області з благодійною концертно – мистецькою програмою.
     День відкритих дверей «Віддамо цей світ дітям» може доповнити святкові заходи в рамках Міжнародного родинного дня захисту дітей. До програми цього заходу необхідно включити цікаві літературні конкурси, вікторини, літературні ігри, розважально – ігрову програму «Незвичайні пригоди в Країні Ласунів», «Мультфеєрверки», «Музичний стільчик» для знавців та любителів музики інших запросити на «Майданчик читайликів» для участі у конкурсах допитливих всезнайок тощо. Концертні дійства за участі вихованців Будинку школяра, учасників дитячих танцювальних та співочих колективів, змагання, шоу-програми самодіяльних дитячих колективів необхідно проводити на прибібліотечних територіях, площадках, які потрібно прикрасити квітами, повітряними кульками, флаєрами: «Дітям – щастя і мир», «Дружать діти на планеті» тощо. Бібліотекарі можуть запропонувати дітям взяти участь у спортивних ігрових турнірах «Магія спорту», які були б більше ефективними за участі спортивних дитячих секцій та їх наставників. Креативна майстерня «Веселкова галерея» дасть можливість дітям взяти участь у конкурсах малюнків «Як я уявляю щастя», «Я і мої друзі», «Мрії про майбутнє», навчатимуться ліпити чи виготовляти вироби з бісеру, лози, глини, створювати композиції з весняних квітів; позмагатися у читанні віршів або виконанні гуморески тощо.
     До участі у таких заходах потрібно залучати активістів бібліотеки, волонтерів, які допоможуть бібліотекарям у проведенні веселих забав з дітьми. Цікавим дійством можуть стати театралізовані імпровізації дітей «Єдність. Творчість. Краса».
     У сценарії театралізованих дійств необхідно включати засоби активізації дитячої аудиторії, зокрема такі як:
– загадки з хоровими відповідями;
– вікторини, танці, постановки невеликих сценок, рухливі ігри, елементи «флеш-мобу», зі скандуваннями дітей «Мир дітям планети Земля», «Щастя і миру дітям планети».
     Завершальним етапом свята, приуроченого відзначенню Міжнародного дня захисту дітей, може стати участь дітей у створенні колективного панно, з намальованих дітьми малюнків на тему: «Дитяча країна мрій», яке потім експонуватиметься у залах чи фойє дитячих книгозбірень і прикрашатиме їх.

Пропонуємо використати:

Закони України про охорону дитинства та захисту прав дітей.

Про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» // Урядовий кур’єр.– 2005.– 2 березня.– С. 7.

Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Закон України від 13 січня 2005 року. // Урядовий кур’єр.– 2005.– 2 лютого.– С. 5–7.– (Орієнтир: № 5).

Про приєднання України до Конвенції про цивільно – правові аспекти Міжнародного викрадення дітей: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2006.– 2 лютого.– С. 18.
Про внесення змін до Сімейного кодексу України: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2006.– 25 березня.– С. 12.

Про ратифікацію Європейської Конвенції про здійснення прав дітей: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2006.– 1 вересня.– С.13.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органів і служб у справах неповнолітніх та спеціальних установ для неповнолітніх: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2007.– 22 березня.– С. 12.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину з числа дітей – сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування [Текст]: Закон України від 23 вересня 2008 року // Урядовий кур’єр.– 2008.– 22 жовтня.– С. 5.

Усиновлення [Текст] // Наука і суспільство.– 2012.– № 9/10.– С. 45–46.– (Юридична консультація).

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей [Текст]: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2009.– 17 червня.– С. 10.

Про протидію торгівлі людьми [Текст]: Закон України // Урядовий кур’єр.– 2001.– 26 жовтня.– С. 9–11.

* * *

Васильченко, Н. Ю. Королева Конвенція [Текст]: сценарій, Н. Ю. Васильченко // Розкажіть онуку.– 2011.– № 19–20 (жовтень).– С. 145–146.

Галайко, Н. В. Вони майбутнє України [Текст]: (сценарій до Дня захисту дітей). Н. В. Галайко // Позакласний час.– 2010.– №5.– С. 14–15; 125–126.

Данилюк – Шестова, О. В. Свято сподівань і надій [Текст]: до Дня захисту дітей: [сценарій] / О. В. Данилюк – Шестова // Початкове навчання та виховання.– 2011.– № 14–15 (травень).– С. 12–13.

Кабанник, З. Диво – містечко [Текст]: до Дня захисту дітей: [сценарій] / З. Кабанник // Дитячий садок. Мистецтво.– 2012.–436– С. 13–15.

Кшемінська, В. В. Дитинство – це гомін веселий усюди! [Текст]: [сценарій заходу Дня захисту дітей] / В. В. Кшемінська, О. О. Нечипорук, Т. В. Вільчанська // Розкажіть онуку.– 2010.– № 5.– С. 152–156.

Мелодії дитинства [Текст]: [сценарії до Міжнародного дня захисту дітей] // Позакласний час.– 2009.– № 9–10.– С. 52–59.

Майданюк А. Наше дитинство – найкраща пора [Текст]: [сценарій до Дня захисту дітей] / А. Майданюк // Дошкільне виховання.– 2012.– № 5 (травень).– С. 28–31.

Сарнецька, Н. М. Усмішка літа [Текст]: [розвага в дитсадку до Міжнародного дня захисту дітей] / Н. М. Сарнецька // Розкажіть онуку.– 2012.– 78 (квітень).– С. 107–108.