Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2013 року / Квітень 2013 / Література для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


Ткачук-Гнатович, Т. М. Пташиний ранок: казка-п’єса для дітей / ТамараТкачук-Гнатович; муз. В. Сорока. — Тернопіль-Харків: Ранок, 2012. — 32 с., ноти. — (Музична казка).


    Посібник пропонує черговий дарунок для дорослих і малят — нову музичну казку. Її можна поставити як на шкільній сцені, так і у дитячому садочку. Адже взаємодопомога, дружба, підтримка потрібні як у казці, так і в житті. 
   Для вчителів, педагогічних працівників ДНЗ, керівників шкільних театральних гуртків.







Зернятка мудрості: збірка казок, переказів та оповідок для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку / уклад. І. Мацко. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2013. — 176 с.

   
До збірки увійшли авторські та фольклорні казки, перекази, легенди й оповідки.
  Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, вихователів дитячих садків, батьків, усіх небайдужих до художнього слова.










Кулик, Н. І. Хай світить сонечко завжди!: вірші для дітей дошк. та мол. шк. віку / Надія Кулик; худ. В. Якубовський. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2012. — 16 с.: іл.

   
У віршах Надії Кулик змальовано неповторний світ природи з різнотрав’ям літа, сумом осені, білими сніжинками зими і першим подихом весни.
    Ця книга для тих, хто мріє — щоб завжди світило сонечко. Миру вам, сонця і тепла, дорогі юні читачі!










Підлужна, Я. І. "Дзень-дзелень", - новий день: для дошк. та мол. шк. віку / Ярослава Підлужна; іл. Д. Тимоніна. - Львів: Афіша, 2011. - 16 с.: іл.












 
 
 
Курков, А. Чому їжачка ніхто не гладить: казка / А. Курков; іл. Т. Горюшиної. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2012. - 18 с.: іл.











Чопик, М. Т. Кажуть, що посеред нас... / Марта Чопик; іл. Н. Кордуби. — Тернопіль: Лілея, 2012 — 28 с.: іл.

   «Кажуть, що посеред нас...» — ще одна книжечка відомої дитячої поетеси Марти Чопик. Кожен вірш сповнений щирою любов’ю, теплом, добротою та гумором, неповторною мелодикою, що передає багатство української мови і силу слова. Прості та доступні до читання і сприйняття, ці вірші є глибокими за змістом та суттю, спонукаючи маленьких читачів пізнавати навколишній світ в усій його красі, мислити і творити. Хлопчики та дівчатка мають нагоду передати власні емоції, розмальовуючи рисунки, якими оздобила вірші художниця Наталія Кордуба. Вміщено у книжці і пісеньки на слова Марти Чопик. Композитори Володимир Войнарський та Марина Пігович підібрали до них веселі та запальні нотки, які без сумніву сподобаються малечі.




Чопик, М. Рукавичка: стара казка на новий музичний лад / Марта Чопик, Володимир Войнарський. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2012. - 48 с.

 
Для вихователів дошкільних закладів, вчителів, студентів, батьків.
 










 

   Турчина, Ю. В. Хто це?: вірші: [для дошк. віку] / Юлія Турчина; Яна Шамрій; худ. М. С. Мосіяш. - Харків: Пегас, 2012. - 12 с.: іл. - (Розвивайко).
















    Турчина, Ю. В. Хто це?: вірші: [для дошк. віку] / Ю. В. Турчина; Н. Д. Матюх; худ. М. С. Мосіяш. - Харків: Пегас, 2012. - 12 с.: іл. - (Розвивайко).
















    Веселі віршики: збірка віршів:  [для дітей  дошк. та мол шк. віку] / М. Тарасіч, Т. Коломієць, Л. Пронь, В. Бондаренко, Н. Поклад; худ. В. Дунаєва та ін. - 2-ге вид. - К.: Казка, 2011. - 31 с.: іл.














   Чалий, Б. Й. Про відважного Барвінка і коника Дзвоника: казка: [для мол. шк. віку] / Богдан Чалий, Павло Глазовий; худ. Т. Л. Кудиненко. - К.: Школа, 2006. - 80 с.: іл.

   
Весела поетична казка Богдана Чалого і Павла Глазового — одна з найулюбленіших серед дітлахів.
    Адже захопливі пригоди відважних героїв урешті завершуються щасливо — перемогою Барвінка та його друзів над військом царя Осота.










   Некрасов,  А. С. Пригоди капітана Врунгеля: повість: [для мол. та серед. шк. віку] / Андрій Некрасов; пер. з рос. Ф. Ю. Маківчук; худ. О. А. Ільїн. — К.: Школа, 2008.— 236 с.: іл. — (Дитячий світовий бестселер).
 
 
 Надзвичайно популярна серед дітей гумористична повість російського письменника про фантастичну кругосвітню подорож капітана Врунгеля та його друзів.
 













   Мензатюк, З. Зварю тобі борщику: для мол. шк. віку / Зірка Мензатюк; іл. О. Магеровської. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2012. – 59 с.: іл.

   
У цій книжечці всі казки не лише веселі й цікаві, а ще й дуже смачні. Бо коли їх читаєш, то слинка котиться. І відразу хочеться разом з Олесею та Івасем, героями цих казок, скуштувати запашного борщу, смачнющих вареників, солодких млинців та інших українських страв, які живуть не лише на вашому столі, а й у казці.









   Фалькович, Г. Про котів та собак: вірші: [для мол. шк. віку] / Григорій Фалькович; худ. Н. Ярова. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2012. – 30 с.: іл.








 

   Сухомлинський, В. О. Бути людиною: оповідання, казки / Василь Сухомлинський; худ. Л. В. Белякова, К. В. Самойлов. - Х.: Белкар-книга, 2013. - 64 с.: іл. — (Веселка). 

   
«Ви живете серед людей. Кожен ваш вчинок, кожне ваше бажання позначаються на людях... Робіть так, щоб людям, які оточують вас, було добре», — писав відомий український педагог і письменник Василь Олександрович Сухомлинський.
   Твори Сухомлинського формують у дітей найголовніше — людяність. Вони вчать маленьких читачів відрізняти гарні вчинки від недобрих, бути чемними, поважати старших, захищати менших.
     Для дітей молодшого шкільного віку.










    Сутєєв, В. Г. Казки: для мол. шк. віку / Володимир Сутєєв; пер. з рос. А. Л. Качана; худ. В. Сутєєв. - К.: Національний Книжковий Проект, 2012. - 128 с.: іл. - (Дитячий формат).












 
«Книжки для хлоп’ят» — чудова серія прекрасно ілюстрованих книжок для дітей.
Цікаві й зворушливі герої поки що маленькі, але прагнуть швидше подорослішати.
Вони потрапляють у різні життєві ситуації, знайомляться зі світом дорослих.
Разом із героями книжок дитина дізнається, як важливо наполегливо прямувати до своєї мети,
старанно трудитися, приходити на допомогу іншим і завжди вірити у свої сили.


   Cимонов, П. Дорога на старт: пригоди автошика / Павло Симонов; худ. М. Школяр. – К.: Махаон-Україна, 2013. – 24 с.: іл. – (Книжки для хлоп’ят).

     
Автошик, маленька вантажівка, мріяв узяти участь у гонці «Дакар». Однак старші брати щоразу казали, що він ще замалий. Урешті-решт Автошикові набридло чекати.
    Коли брати зібралися на чергову гонку, він заховався у великому ящику для інструментів. Попереду на нього чекали небезпечні пригоди!







   Кефаліді, Й. Катерок шукає батьків / Йордан Кефаліді; худ. О. Черкашина. – К.: Махаон-Україна, 2013. – 24 с.: іл. – (Книжки для хлоп’ят).


 
Одного разу Катерок і його батьки вирушили на морську прогулянку. Погода була гарна, і вони чудово проводили час. Аж раптом здійнявся шторм, і маленький Катерок віднесло у відкрите море. Як тепер йому знайти батьків?








   Кефаліді, Й. Літачок учиться літати / Йордан Кефаліді; худ. О. Черкашина. – К.: Махаон-Україна, 2013. – 24 с.: іл. – (Книжки для хлоп’ят).

    Жив на аеродромі один Літачок. Такий маленький, що навіть не вмів літати, хіба що уві сні. Він дуже хотів вирости й стати схожим на великі пасажирські лайнери чи на надзвукові винищувачі. І ось якось... його мрія здійснилася.
     Він став справжнім героєм!








  Cимонов, П. Перші випробування: пригоди автошика / Павло Симонов; худ. М. Школяр. – К.: Махаон-Україна, 2013. – 24 с.: іл. – (Книжки для хлоп’ят).

   
Автошик був безмежно щасливий, коли його включили в команду гонщиків. Тепер для нього головне — не підвести братів, адже перший етап гонки проходить гірськими дорогами Португалії, крутими і дуже небезпечними...
 








   Козицький, А. М. Дітям про літаки / Андрій Козицький. — Львів: Апріорі, 2013. — 24 с.: іл. – (Апріорі – дітям).

 
У книжці в цікавій і доступній формі розповідається про мрію людини піднятись у небесну височінь, а також подані відомості про знані марки літаків.













    Підлужна, Я. Дітям про професії: для мол. та серед. шк. віку. / Я. Підлужна; худ. Д. Тимоніна. - Львів: Апріорі, 2013. - 16 с.: іл. - (Апріорі – дітям).

   
Ця книжечка, де зібрались незвичні загадки, збагатить уявлення дитини про такий чудовий, привабливий навколишній світ. Допоможе зрозуміти суть деяких професій та спонукає до роздумів про корисність і необхідність їх у повсякденному житті. Така обізнаність, можливо, сприятиме вибору професії в майбутньому.











    Моніч, О. Б. Хто це?: вірші: [для дошк. та мол. шк. віку] / Олександра Моніч; худ. О. Демченко. – Харків: Пегас, 2008. – 8 с.: іл.














   Інноченті, М. Буря в серці: для дітей мол. шк. віку / Марко Інноченті; пер. з рос. В. М. Верховень; худ Сімоне Фраска. — X.: Прінт-Сервіс, 2011. — 128 с.: іл. — (Капітан Фокс).

   
Познайомившись із Ріккі Ретом — безстрашним мишеням з добрим і відданим серцем, ваша дитина вже не зможе відірватися від захопливих пригод головного героя, що волею долі став членом піратського екіпажу під проводом шляхетного капітана Фокса. Перегортаючи сторінку за сторінкою, юний читач буде в захваті від неймовірної мужності і винахідливості бравої команди і сили духу маленького Ріккі, який нарівні з бувалими моряками протистоїть каверзам підступних і жорстоких рептилій Імперії Великої Ящірки.
   Книги цієї серії призначені для дітей молодшого шкільного віку та... їхніх батьків, не позбавлених почуття гумору!
 
 




   Сорока,  А. Кишеньковий дракон: поезія: [для дітей дошк. та мол. шк. віку] / Леонід Сорока; пер. з рос. І. Андрусяка; худ. М. Рудська. — К.: Грані-Т, 2011. — 48 с.: іл. - (Дитяча іронічна поезія).
   Про що ти подумаєш, якщо раптом побачиш корову, яка вдягнула ковзани, вийшла на лід і хвацько катається — можливо, навіть краще від тебе? Або як ти зреагуєш, коли до тебе в гості завітає оса, — проженеш її, чи, може, запропонуєш горнятко смачного компоту? А що скажеш Тролеві, якого тобі привезли з далекого Осло, — а він сумує? І взагалі: чи можливо таке, щоб муха була зайцем?
   Ось такі направду серйозні проблеми вирішує у своїх дивовижно веселих віршах Леонід Сорока — чудовий поет, який народився в Києві, мешкає в Ізраїлі й пише російською мовою. Універсальні проблеми, які однаково близькі читачеві і в Ізраїлі, і в Росії, і в Україні. А головне — це висококласна сучасна іронічна дитяча поезія!




   Сутєєв, В. Г. Мішок яблук. Ялинка: для дошк. та мол. шк. віку / Віктор Сутєєв; пер. з рос. А. Качана; худ. В. Сутєєв. – К.: Національний Книжковий Проект, 2011. – 48 с.: іл. – (Казки-хіт).












 
   Інноченті, М. Послання в пляшці: для дітей мол. шк. віку / Марко Інноченті; пер. з рос. В. М. Верховень; худ. Сімоне Фраска. - X.: Прінт-Сервіс, 2011. - 128 с.: іл. - (Капітан Фокс).

    Познайомившись із Ріккі Ретом — безстрашним мишеням з добрим і відданим серцем, ваша дитина вже не зможе відірватися від захопливих пригод головного героя, що волею долі став членом піратського екіпажу під проводом шляхетного капітана Фокса. Перегортаючи сторінку за сторінкою, юний читач буде в захваті від неймовірної мужності і винахідливості бравої команди і сили духу маленького Ріккі, який нарівні з бувалими моряками протистоїть каверзам підступних і жорстоких рептилій Імперії Великої Ящірки.
    Книги цієї серії призначені для дітей молодшого шкільного віку та... їхніх батьків, не позбавлених почуття гумору!






    Коллоді, К. Пригоди Піноккіо: казка: [для мол. шк. віку] / Карло Коллоді; пер. з італ. Ю. Авдєєва; худ. В. Дунаєва. — вид. 2-ге, без змін. — К.: Національний книжковий проект, 2011. — 176 с.: іл. — (Дитячий світовий бестселер).

    Ця всесвітньо відома казка італійського письменника XIX століття розповідає про кумедні, а іноді й сумні, але завжди повчальні пригоди непосидючого і веселого, впертого, але доброго, плаксивого й егоїстичного, але чуйного дерев’яного чоловічка Піноккіо, який, зазнавши ряд життєвих випробувань, нарешті стає з дерев’яної ляльки справжнім хлопчиком.

   









   Вайброу, І. Школа привидознавства Малого Вовчика: для мол. шк. віку / Іан Вайброу; пер. з англ. В. Морозова; іл.. Т. Росса. – Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2013. – 124 с.: іл.


    У третій книжці цієї неймовірно пригодницької серії Малий Вовчик, Репетун, Чухля-Нюхля та Гаврик започатковують нову школу, де вдень навчатимуть таємних трюків і фокусів-покусів, а ввечері розважатимуть страшноцікавим привидознавством.
    Шкільним привидом № 1 погодився стати привид дядька Вовчила-Хижачила. Залишилося тільки знайти учнів та не дати дядькові їх усіх розлякати. Проте Маленький Вовчик зовсім забув про Правило Поганця номер 9: НІКОЛИ не вірити злому підступному вовкові, а тим паче привидові злого підступного вовка.
   На друзів, як завжди, чекають захопливі мандри, загадкові зникнення та нові знайомства, завдяки яким вони врешті вирішать стати на хвіст лісовій злочинності.