Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


   Томас Майн Рід — ірландський письменник. Народився 4 квітня 1818 року в бідній ірландській родині. В грудні 1839 року Майн Рід їде в Америку на ще не освоєні простори Заходу, там він полює, торгує з індіанцями. Деякий час він був вчителем і репортером. У 1843 році у Філадельфії познайомився з Едгаром Алланом По. Як кореспондент газети «Спірит оф тайм» Майн Рід взяв участь у мексиканській війні 1846—1848 р. Важке поранення в ногу, яке він отримав у бою під Чапультепеком, дошкуляло йому все життя. У 1848 році в чині капітана (за іншими джерелами — лейтенанта) Майн Рід виходить у відставку, але одразу поспішає виїхати в Європу, щоб взяти участь у революційному русі спочатку в Баварії, потім в Угорщині. Однак прибуває він туди занадто пізно.
    Після цього Майн Рід оселяється в Лондоні. Зазнавши невдач на комерційному і журналістському поприщах (Рід намагався заснувати новий журнал), він вирішує присвятити себе літературі. Перший роман Майн Ріда, «Вільні стрілки», який вийшов в 1850 році, описував події мексиканської війни. 
   Протягом наступного десятиріччя виходять кращі романи письменника: «Мисливці за скальпами», «Квадрун», «Оцеола, вождь семінолів» тощо. Їх супроводжує бурхливий успіх.
    В тридцять три роки Майн Рід вирішує одружитися, і його шлюб виглядає не менш романтичним, ніж пригоди його героїв: дружиною Майн Ріда стає п'ятнадцятирічна дівчина з англійської аристократичної родини. Однак комерційна непрактичність молодого письменника, екстравагантність і схильність до романтичної екзотики зрештою призвели його на грань банкрутства. Тоді в 1867 році Рід вирішує вдруге спробувати щастя в Америці, де пройшла його юність.
    Письменник співчутливо ставився до молодої республіки. У 1860-і роки, у розпалі громадянської війни між північними і південними штатами Америки, він засудив расове гноблення, заявивши про свою солідарність зі справою жителів півночі. Але успіх не дається йому й в Америці, і в 1870 році, ледь зібравши грошей на зворотний шлях, Ріди повертаються в Англію — вже назавжди. В останні роки життя Рід складає науково-популярні книги для юнацтва.
    Весь цей час він страждає від фізичного і нервового розладу й у 1883 році вмирає. Гуманізм і співчуття силам справедливості, майстерність сюжету і сьогодні викликають інтерес до книг Майн Ріда, зробили його популярним в багатьох країнах. Твори Майн Ріда досягли більшої популярності у Східній Європі, ніж у США.

Твори

  • "Вільні стрілки" (1850 р.)
 
  • "Мисливці за скальпами" (1851 р.)
 
  • "Квартеронка" (1856 р.)
 
  • "Оцеола, вождь семінолів" (1859 р.)
 
 
  • "Морське вовченя".