Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
  

    Казки народів світу: збірка казок: для серед. шк. віку / упоряд. та передм. В. Гримича; худ. оформ. С. Артюшенка, В. Малинки, М. Пшінки, К. Штанко. — К.: Веселка, 1992. — 447 с.: іл. — (Шкільна бібліотека).

   До збірки ввійшли кращі казки багатьох народів світу.














   Англійські народні казки: для мол. шк. віку / упор., вступ. слово та переказ з англ. О. І. Тереха; мал. С. Кім. — К.: Веселка, 1980. 151с.: іл. — (Казки народів світу).

     Збірку складають найвідоміші казки англійського народу, в яких відбилися його мрії про справедливість, багата народна фантазія і характерний англійський народний гумор.











    Білоруські народні казки: збірка казок: для мол. шк. віку / упоряд. Г. Півторак; пер. з білорус.; худ. К. Штанко.— К.: Веселка, 1987.— 263 с.: іл.— (Казки народів СРСР).

    У цій збірці вміщено найцікавіші казки для дітей про тварин, чарівливі й соціально-побутові казки. У білоруських казках про тварин багато спільного з російськими та українськими народними казками: у них лисичка завжди хитра, кіт мудрий, півень відважний, заєць лякливий, вовк дурний. Вчинки й вдача свійських і диких тварин багато в чому схожі на людські. Герої чарівливих казок — це богатирі й звичайні люди, що перемагають підступних і хитрих ворогів і рятують від загибелі багатьох людей. У цих казках відображено мрії наших предків бути дужими, спроможними переборювати численні труднощі й перешкоди, що постійно виникали в житті. Соціально-побутові казки виникли під час боротьби білоруського народу проти своїх гнобителів — панів, попів, ксьондзів. Народ засуджує зажерливих панів, висміює ледацюг, брехунів, таврує всіх тих, хто норовить жити чужою працею.




     Болгарські народні казки: для мол. шк. віку. / пер. з болг. Н. Шумади і ін.; вступ. сл. Е. Огняної; іл. Н. Стороженко. — К.: Веселка, 1979. — 192 с.: іл. — (Казки народів світу).

    Перед вами книжка болгарських народних казок — новий для вас, захопливий світ. Та не тільки нове, а й знайоме зустрінете ви в цих казках. Прочитаєте, наприклад, казку «Лисиця і лелека» й скажете: «Це ж так схоже на українську казку про лисицю й журавля!». А «Страшне кошеня» дуже скидається на «Пана Коцького»... Річ у тім, що це — так звані «мандрівні сюжети»; це казки, що ніби мандрують від народу до народу, що існують у безлічі варіантів.
    Прочитайте цю книжку, і ви краще пізнаєте болгарський народ, його життя, звичаї, культуру.






     Італійські народні казки: для мол. шк. віку / упоряд., вступ. слово та переказ з іт. І. Корунця; мал. С. Кім. — К.: Веселка, 1986. — 151 с.: іл. — (Казки народів світу).

     Збірку складають відомі казки італійського народу, в яких відбилися його творча фантазія, мрії і сподівання.











      Казахські народні казки: для мол. шкіл. віку / упоряд. і пер. з казах. О. Петькуна; мал. В. М. Ігнатова. — К.: Веселка, 1980. — 103 с.: іл. — (Казки народів СРСР).

     До збірки увійшли народні казахські казки різних жанрів — героїчні, чарівні, соціально-побутові. Всі вони складають золотий фонд казахського фольклору.










    Казки Індії: для дітей мол. шк. віку / худ. К. Іванова. – К.: Грані-Т, 2007. - 64 с.: іл. - (Казки народів світу).

      Ця книжка запам'ятовується читачеві яскравістю та чарівністю, адже в ній зібрані найкращі казки Індії. Мудрість віків доходить до сучасників крізь оманливо просту оповідь, в якій казкові герої, серед яких і прості селяни, і чарівні істоти, і навіть раджі, доводять, що розум — це добро, а праця — це добробут.
    А ще ця збірка казок оповита добрим гумором. Читати "Казки Індії" радимо всією сім'єю під мелодії індійських фільмів. Великі яскраві ілюстрації доповнять декорації свята сімейного читання.
      Книга буде цікавою не тільки дітям та їхнім батькам, а й усім, хто бажає познайомитися з народною культурою Індії.






     Казки Іспанії та Португалії: для дітей мол. шк. віку / худ. О. Полоскін. – К.: Грані-Т, 2006. - 64 с.: іл. - ( Казки народів світу).

    Збірка містить перлини народної творчості півдня Західної Європи. Казки познайомлять дитину з колоритом південних країн і стануть яскравими прикладами, що дадуть надійні орієнтири в загальних поняттях людської моралі та правилах поведінки. На сторінках книжки маленькі читачі знайдуть багато цікавих колоритних ілюстрацій.









    Казки Європи / уклад. О. Баздирева; Т. Корецька-Пшенична. — Кн. 3. - К.: Грані - Т, 2007. — 56 с.: іл. 

    Видання присвячено одвічній мудрості давніх народів «країн снігу». Проте клімат їхніх казок напрочуд теплий і веселий. Моральні цінності англійців, шведів, литовців, шотландців та ін. передаються крізь віки нам та нашим дітям. Книга є скринею цікавих і добрих казок, корисних малятам. Кожен текст спеціально оброблений з огляду на особливості світосприйняття маленького українця, кожна ілюстрація яскраво втілює у художній формі ідею та мораль казки. Читацька аудиторія — діти від 4 до 9 років.





    Казки Сходу / уклад. О. Баздирева, Т. Корецька-Пшенична. - Кн. 2 - К.: Грані -Т, 2007. - 56 с.: іл.

     Збірка містить 12 кращих казок різних країн Сходу — Китаю, Японії, Індії, Єгипту тощо. Тексти спеціально адаптовано для кращого сприйняття східних мудростей маленьким українським читачем, а оригінальні малюнки неодмінно привернуть увагу дитини та зацікавлять її. Віддзеркалення особливостей світосприйняття далеких для нас народів допоможуть малюкові ширше пізнати світ.








    Російські народні казки: для мол. шк. віку / упоряд. та пер. з рос. Н. Л. Забіли; худ. С. К. Артюшенко. — К.: Веселка, 1984. — 158 с.: іл. — (Казки народів СРСР).

     До збірника «Російські народні казки» ввійшли казки різного жанру й змісту. Тут є й невеличкі жартівливі приказки та смішинки, як-от: «Лисиця й тетерев», «Нема кози з горіхами» тощо. Є й дотепні казки про тварин, де під виглядом тих чи інших тварин легко вгадуються якості й характери людей («Зимівля звірів», «Кіт-воркіт», «Котофей Котофейович», «Заєць-хвалько» та багато інших). Далі йдуть казки побутові, в яких глибоко розкриваються взаємини між людьми, бідними та багатими, трудівниками й панами, показані звичаї й побут народу. Чарівні сили беруть участь у розгортанні подій, у вчинках героїв казки, в їхній боротьбі зі злою долею, з несправедливістю. В цій боротьбі правда завжди перемагає кривду, добро перемагає зло.





      Словацькі народні казки: для мол. шк. віку / упоряд., вступ, слово та пер. з словац. Д. С. Чередниченка; мал. П. Гулина та Н. Кирилової. — 2-ге вид.— К. : Веселка, 1990.— 143 с.: іл.— (Казки народів світу).

    До збірки увійшли популярні словацькі народні казки, в яких відбився багатий досвід, мудрість та ідеали простого народу.