Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2013 року / Cічень 2013 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей



  Удовиченко, Л. М. Енциклопедія-довідник зі світової літератури / Лариса Удовиченко; за заг. ред. Н. М. Кадоб’янської. — К.: Освіта, 2012. — 144 с.

    Пропонований довідник зі світової літератури містить відомості про письменників світу. В ньому можна прочитати про міф і казку, античну літературу, літературу Давнього світу і Середніх віків, епохи Відродження і Просвітництва, мистецтво Нового часу.
      Для учнів, учителів, студентів, широкого кола читачів.










Діккенс, Ч. Різдвяна пісня в прозі. Святочна повість із Духами / Чарльз Діккенс; пер. з англ. О. М. Мокровольського; іл. В. І. Бариби. — К.: Грамота, 2012. - 160 с. 

     У повісті видатного англійського письменника Чарльза Діккенса (1812-1870) «Різдвяна пісня в прозі» уміло поєднується реальність із казкою, правда з вигадкою, фантастичне з буденним. У центрі повісті — історія старого жмикрута Скруджа, якого неймовірні пригоди різдвяної ночі примусили змінитися на краще.
    Повість видається у двомовному варіанті. Український переклад повісті О. Мокровольського друкується вперше.
  Книжка призначена для дітей і дорослих, для всіх, хто цікавиться світовою літературою, розрахована на широке коло читачів.






Кальдерон де ла Барка, П. Життя — це сон / Педро Кальдерон де ла Барка; пер. з ісп; передм. М. Литвинець; худ. С. Якутович. — К.: Грамота, 2012. — 112 с.: іл. 

    У п’єсі геніального іспанського драматурга Педро Кальдерона де ла Барки, наступника Лопе де Веги, стверджується його найулюбленіша сентенція: «І вві сні слід робить добродіяння», для неї характерний глибокий психологізм і філософське осмислення життя. Сюжет п’єси захоплює читача, автор змальовує душевне благородство, відстоює право на людську гідність. Текст п’єси в цьому виданні подається в сучасному перекладі відомого українського перекладача Михайла Литвинця. Крім того, паралельно в книжці подано оригінальний текст п’єси іспанською мовою (СALDERON DE LA BARCA. La vida es sueno). Текст книжки проілюстрований видатним художником нашого часу Сергієм Якутовичем.
   Видання призначене для широкого кола шанувальників не лише творчості іспанського драматурга, а й пошановувачів перекладацького хисту М. Литвинця і художніх робіт С. Якутовича.





   Воропай, О. Звичаї нашого народу: нар.-календ. звичаї, укр. нар. одяг: етнографічний нарис / Олекса Воропай; худож. І. Бородаєва.— К.: Унів. вид-во ПУЛЬСАРИ, 2012. — 632 с.

"Звичаї нашого народу" — фундаментальна праця Олекси Воропая, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його прадавні корені.









   Битва під Берестечком / І. Коляда, С. Марченко, Кирієнко; худ.-оформ. О. Г. Жуков. — К.: Шанс, 2012. — 128 с.

  Наймасштабнішою битвою періоду Української національно-визвольної війни 1648—1654 років була битва під Берестечком, де в бою зіткнулися, з одного боку, козацько-селянське військо Богдана Хмельницького, його союзники кримські татари та військо Речі Посполитої — з іншого.
   Ця битва мала неабияке значення для обох сторін: поляки прагнули взяти реванш за поразку у попередніх битвах під Жовтими Водами, Корсунській, Пилявецькій, Зборівській та ін. і врешті-решт розправитися з бунтівниками; натомість козакам необхідно було силою зброї остаточно довести право на існування власного державного утворення — Держави Війська Запорозького.






   Сорока, Ю. В. Чигиринські походи / Юрій Сорока; худ.-оформ. О. Жуков. — К.: Шанс, 2012. — 128 с.

   Походи турецької армії та її союзників на Правобережжя і до Чигирина, а також битви, які відбулися в межах тієї операції османського війська, дістали назву Чигиринських походів 1677—1678 років.
     Турецький султан Магомет IV, вважаючи Правобережну Україну своїм васальним володінням, мав намір закріпитися там і навіть піти далі — на Лівобережжя й з цією метою розпочав воєнну кампанію. Йому протистояло об'єднане козацько-московське військо гетьмана Івана Самойловича і князя Григорія Ромодановського. Бойові дії тривали упродовж двох років, й хоча Чигирин, зруйнований турками, довелося залишити, українсько-московська армія стримала наступ Оттоманської Порти й зірвала турецькі плани захоплення українських земель..




  Терещенко, М. Перший олігарх: Михайло Іванович Терещенко (1886-1956): надзвичайна історія життя мого діда, як її розповіла б мені моя бабуся / Мішель Терещенко; пер. з фр. Т. Цимбал.— К.: Ніка-Центр, 2012. — 256 с.
   Ця надзвичайна книжка написана прямим нащадком легендарного роду Терещенків Мішелем. Автор спробував подивитися на події кінця XIX — першої половини XX століття очима свого діда — Михайла Івановича Терещенка. У книзі описані перипетії життя цієї блискучої людини, що у тридцять один рік була власником одного з найбільших статків Російської імперії, депутатом Державної думи Росії, міністром фінансів, а тоді — іноземних справ у Тимчасовому уряді після Лютневої революції 1917 року. Він втратив усе, але спромігся почати своє життя з чистого аркуша і, перебуваючи в еміграції, став одним із найшанованіших фінансистів світу. Крім того, ця книжка про родину, яку без перебільшення можна назвати взірцем працьовитості, щедрості й турботи про слабких і знедолених, про родину добродійників і меценатів, що подарували своїй країні лікарні й притулки для сиріт та інвалідів, університети й театри, картинні галереї й храми.
    Для широкого кола читачів.





   Шевченко, Т. Г. Дитячий Кобзар: для серед. шк. віку / Тарас Шевченко; упоряд. З. Мензатюк; худ. М. Михайлошина. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2012. - 58 с.: іл., портр.
















    Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина: путівник / авт. тексту: С. Л. Лаєвський та ін., худ. С. Хіхлушко та ін.., фото В. Кошмал та ін., на обклад. мал. Т. Г. Шевченко «В Седневі». - К.: Богдана, 2012. - 276 с.: іл.

    «Шляхами Тараса. Шевченка. Чернігівщина». Путівник запрошує шанувальників Кобзаря подорожувати шляхами Чернігівщини - у міста, містечка і села, що відвідував за своє життя великий син України. Подані у виданні розповіді стануть мандрівнику за гіда, а понад 1000 фотографій та ілюстрацій - зручним візуальним доповненням. Книга містить поради, які допоможуть здійснити подорож з легкістю і комфортом.













    Керролл, Л . Аліса в Задзеркаллі: для мол. і сер. шк. віку / Льюїс Керролл; пер. з англ. В. Г. Наріжної; іл. Є. Г. Гапчинської. — Харків: Фоліо, 2012. - 157 с.

    Гортаючи сторінки цієї яскравої, з веселими і кумедними малюнками книжки, читач разом з дівчинкою Алісою потрапить у захоплюючий світ Задзеркалля, познайомиться з його незвичайними мешканцями — шаховими фігурами, задзеркальними комахами, Женчичком і Бренчичком, Бовтуном- Товстуном, Левом, Однорогом та багатьма іншими, яких ще у XIX столітті створив відомий англійський письменник і математик Льюїс Керролл (1832—1898).









    Роздобудько, І. В. Перейти темряву / Ірен Роздобудько; худож.-оформлювач О. М. Артеменко. — Харків: Фоліо, 2012. — 155 с. — (Графіті).

    ...Якщо метелику, що потрапив до сачка, по черзі відривати крильця та лапки, він буде дуже кумедно повзти та звиватися. Таких метеликів та мурашок у його сачку повно. З відірваними крильцями вони намагаються злетіти і не розуміють, чому це не виходить. Знову і знову вони повзуть, а він просто дивиться на них. Він не кат — він дослідник, і він дуже хоче знати, що вони відчувають, ці комахи. І впевнена дитяча рука знову тягнеться до сачка...
    ...Цікаво, а як там воно з людьми?..







    Хорошевський, А. Ю. Проект «Україна»: галерея національних героїв / авт.-упор. Андрій Хорошевський. — Харків: ТОВ • «Бібколектор», 2012. — 410 с.

    У цій книзі представлені нариси про найяскравіших особистостей минулого та сучасності, які народилися на Україні і своєю працею та талантом прославляли цю країну і вплинули на хід її історії. Разом з життєписами знаменитих діячів культури, науки, військової справи, спорту (Т. Шевченка, Г. Сковороди, М. Башкирцевої, Є. та Б. Патонів, братів Кличків та багатьох інших) подані нариси про людей, чиї імена досі незаслужено перебувають в тіні, — І. Паскевича, І. Гудовича, Г. Гамова, І. Буяльського. А між тим вони неабияк сприяли розвитку науки, культури, були великими фахівцями військової справи, отже своє місце в «Галереї національних героїв» займають по праву.







    Вихованець, І. Р. Розмовляймо українською : мовознавчі етюди / Іван Вихованець; післямова А. Загнітка.— К. : ПУЛЬСАРИ, 2012. — 160 с.

    У цій книжці йдеться про культуру української мови, типові вади усного і писемного мовлення. У ста десятьох мовознавчих етюдах подано поради стосовно вибору слів, морфологічних форм, синтаксичних конструкцій, словесного наголосу, стилістичних варіантів для найкращого висловлення думки.
    Шанувальникам рідного слова, журналістам, науковцям, редакторам, учителям, студентам і учням — усім, хто дбає про культуру української мови.









    Українські жартівливі пісні / упоряд., передмова, примітки М. М. Красикова. — Харків: ТОВ «Бібколектор», 2012. — 287 с.

    «Серце наше звеселяймо!» — закликає відома українська пісня. Веселість духу — основа щасливого життя. Сміх робить людей вільними. Пісні, які ви знайдете на сторінках цієї книжки, були чудодійними ліками, які врятували мільйони людей від нудьги, туги і розпачу у складних соціальних і особистих перипетіях буття. Дай Боже, врятують і нас!













    Мушкетик, Ю. М. Гетьманський скарб: роман / Юрій Мушкетик; художн.-ілюстратор С. В. Кривенченко. — Харків: Фоліо, 2012. — 415 с. — (Історія України в романах).

    Юрій Мушкетик — відомий майстер сучасної української прози, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка, автор багатьох повістей та романів, серед яких є твори, присвячені історії нашої країни: «Жовтий цвіт кульбаби», «Яса», «На брата брат», «Гетьманський скарб» та ін.
    У романі «Гетьманський скарб» письменник досліджує проблему пошуку легендарного скарбу наказного гетьмана Полуботка. Події роману показані очима молодого козака Івана Сулими, закоханого в Улясю — дочку гетьмана Івана Скоропадського. Палке кохання, насильницька розлука закоханих, таємні та випадкові зустрічі, страждання, сльози — і все це на тлі тяжкої політичної боротьби українського народу в XVIII столітті, підступів, зрад, смертей і пошуку головного скарбу — духовного.







    Шевченко, Т. Г. Кобзар / Тарас Шевченко ; упоряд. В. М. Валько; переділ. Дмитра Донцова; іл.. С. Караффи - Корбут. - Львів: Каменяр, 2011. - 915 с. іл.

    У виданні вміщено поетичний доробок геніального українського письменника (1814-1861), що супроводжується ілюстраціями видатної художниці Софії Караффи-Корбут (1924-1996), створеними в середині 1960-х років. Тексти поезій подаються за академічними виданнями творів Тараса Шевченка. ... .











    Сегеда, С.П. У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України / Сергій Сегеда. — К. : Наш час, 2012. — 432 с. — (Невідома Україна).

    Коли на теренах сучасної України з’явилися перші люди? Який зовнішній вигляд мали мисливці на мамонтів? Чи був однорідним етнічний склад мезолітичних племен України? Де розташовувалася «прабатьківщина» індоєвропейців? Чи були творці трипільської культури автохтонами на сучасних українських історичних землях? Хто вони, кіммерійці, скіфи та сармати? Які фізичні риси були притаманні стародавнім слов’янам і людності «Руської землі»? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців? Як було реконструйовано зовнішність Нестора Літописця, Ярослава Мудрого, Івана Сірка й інших визначних постатей української історії?
    Відповіді на перелічені й інші запитання пропонує ця книга, де узагальнено дані з антропології історичних українських земель від найдавніших часів до сьогодення.
    Видання призначене для широкого кола читачів, які цікавляться етнічною історією України та походженням українського народу.






    Український віночок: Антологія творів українських письменників для дітей / упоряд. А. Зеленська; худ. Н. Журавльова. - К.: АВІАЗ, 2012. - 256 с.: іл.

















    Гуменяк, О. Світ чисел / Олексій Гуменяк. — Львів : Каменяр, 2011. — 148 с. :порт., табл., іл.

    Про число і науку про нього, його природу і суть, числові закономірності і їх встановлення йдеться у книзі. Все викладене підкріплено необхідною кількістю прикладів і задач.
    Для якнайширшого кола читачів — учнів, студентів і всіх тих, хто хоче оволодіти пізнанням предмета математики, а також для сімейних математичних зацікавлень.










    Агеєва, В. Мистецтво рівноваги: Максим Рильський на тлі епохи / Віра Агеєва. - К.: Книга, 2012. - 392 с.

    Авторка розглядає творчість Максима Рильського у широкому біографічному та історико-культурному контексті. Вперше із залученням тривалий час недоступних або замовчуваних архівних матеріалів і документів простежено історію шляхетського роду Рильських, зокрема історію боротьби “двох душ”, польської й української, роль Тадея Рильського і всього середовища київської Старої Громади у формуванні найвизначнішого поета неокласичного кола. Розглянуто художню еволюцію від символізму десятих років до неокласицизму двадцятих - сорокових. Окрема сюжетна лінія цього дослідження - особливості “безпеки життєдіяльності” у роки сталінського соцреа- лізму, складні й незрідка трагічні колізії співіснування з радянською системою, аналіз текстів з подвійним дном, текстів - шифрів, наявних у багатьох радянських письменників. Поетика Максима Рильського аналізується в контексті художньої практики київських неокласиків, зокрема Миколи Зерова та Павла Филиповича. Акцентується особлива роль Максима Рильського у збереженні традицій українського модернізму в другій половині XX століття.





    Коляда, І. А. Отаман Сірко / І. Коляда. – Харків: ПЕТ, 2012. – 128 с.

    Іван Сірко (1605 (1610) — 1680) — один з найвидатніших політичних діячів і полководців України. Своєю ініціативою, енергією і воєнною вдачею Сірко здобув на Запоріжжі небувалу шану. Вісім разів Запорозька Січ обирала його кошовим отаманом. Відчайдушно, із усім козацьким заповзяттям протистояв він татарсько-турецьким нападам, що загрожували геноцидом українському народові. Узявши участь у 55 битвах, Сірко майже завжди виходив із них переможцем, що й уславило його серед нащадків навіки.








    Тома, Л. В. Данило Апостол / Л. Тома. - К.: Укрвидавполіграфія, 2012. - 96 с.

    Данило Апостол (1654—1734), ставши гетьманом Лівобережної України у скрутний для країни час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицією Анна Іоаннівна у так званих «Решительных пунктах» підтвердила - хоч і обмежену — козацьку автономію. Не маючи змоги вести самостійну зовнішню політику, Апостол кинув усі сили на піднесення економіки, взявся за викорінення корупції, впорядкування земельних відносин. І, звичайно, старий гетьман постійно зміцнював безпеку України: за часів його правління будується Українська оборонна лінія від Дніпра до Сіверського Дінця, завдяки його сприянню в Україну повертаються запорозькі козаки і засновують Підпільненську Січ.







    Тома, Л. В. Володимир Вернадський / Л. Тома. - К.:Укрвидавполіграфія, 2012. - 128 с.

    В історії науки важко уявити вченого, який би зробив так багато для людства, як Володимир Вернадський. Природознавець, філософ, основоположник генетичної мінералогії, біогеохімії, радіогеології, вчення про живу речовину, теорії ноосфери як якісно нового стану розвитку біосфери, він був «хрещеним батьком» багатьох науково-дослідних інститутів, музеїв, наукових шкіл, організатором і першим президентом Української академії наук, захисником академічних свобод, принципів демократії, справедливого розв’язання національного питання в Україні.









    Сільвестров, О. В. Олег Блохін / Олексій Сільвестров. — Харків: Фоліо, 2012. — 121 с.

    Олег Блохін — гравець, масштаби таланту й досягнення якого охоплюють не тільки радянський і український, але й світовий футбол у цілому. Восьмиразовий чемпіон СРСР, володар Кубка кубків УЄФА і Суперкубка УЄФА, кращий бомбардир збірної СРСР і чемпіонату СРСР, володар «Золотого м’яча» (звання кращого футболіста Європи) 1975 року — це тільки невелика частина досягнень Блохіна-гравця. Є чим пишатися і Блохіну-тренеру — він перший наставник в історії українського футболу, якому вдалося вивести збірну країни до фінальної частини чемпіонату світу, дійшовши разом із нею 2006 року до чвертьфіналу.









    Швець, С. А. Переяславська Рада / Сергій Швець. – Харків: ПЕТ, 2012. – 128 с.

    В історії України, напевно, немає більш суперечливої в оцінках істориків події, ніж Переяславська рада 1654 року. Ще М. Грушевський слушно зауважував, що ніхто ні тоді, у XVII столітті, ні пізніше й гадки не мав про те, якого значення набуде з часом ця подія для нашої країни. І зараз залишається більше питань, ніж відповідей. У виданні наведено матеріали з багатьох джерел, у яких з різних точок зору висвітлюється проблема українсько-російського зближення 1653—1655 років.










    Кралюк, П. М. Князі Острозькі / Петро Кралюк. - К.:Укрвидавполіграфія, 2012. - 128 с.

    Вагому роль в історії українських земель періоду Середньовіччя відіграла династія князів Острозьких, зокрема її представники Костянтин Іванович (6л. 1460—1530) та його син Василь-Костянтин (1526—1608). Саме після розпаду Київської Русі, а пізніше загибелі Галицько-Волинської держави виступили продовжувачами давньоруських політичних та культурних традицій, про це свідчать найяскравіші діяння представників цієї династії - військові перемоги над татарами, Оршанська битва, видання Острозької Біблії 1581 р., заснування першої вищої школи на східнослов’янських землях, видавнича діяльність Острозької друкарні, боротьба проти Берестейської унії тощо.






    Мицик, Ю.Д. Св. Петро Могила / Ю. Мицик. – К.: Укрвидавполіграфія, 2012. - 128 с.

    Значення діяльності святого Петра Могили — одного з найвидатніших церковних, культурних і політичних діячів України — важко переоцінити. Недарма час, протягом якого він був митрополитом, називають Могилянською добою. Київська митрополія при Петрі Могилі набула найбільшої самостійності та авторитету за весь період XIII — XVIII ст. 1996 року Петра Могилу було причислено до лику святих Православної Церкви.










    Коляда, І. А. Кирило Розумовський / Ігор Коляда, Володимир Милько. - К.: Укрвидавполіграфія, 2012. - 128 с.

    Він пройшов карколомний шлях від пастуха до президента Імператорської Академії наук і мистецтв, отримав титул графа Російської імперії і став останнім гетьманом України-Гетьманіцини (1750—1764). На жаль, реформаторська політика К. Розумовського, його прагнення розширити суверенітет Гетьманщини викликали невдоволення російського уряду та імператриці Катерини II, що врешті-решт і призвело до ліквідації інституту гетьманства на Лівобережній Україні.









    Підлуцький, О. 25 портретів на тлі епохи / Олекса Підлуцький; передм. Т. Марусик; іл. В. Бариби; худ.-оформ. Ю. Романіка. — Харків: Фоліо, 2012. — 475 с.: іл. 

    Юзеф Пілсудський та Вігі і Брандт, Махатма Ґанді та Вацлав Гавел, Авґусто Піночет та Марґарет Тетчер... Героїв цієї книжки об’єднує те, що вони змогли стати справжніми лідерами нації, згуртувати співвітчизників і вивести свої країни з глибоко кризових ситуацій. Автор, розповідаючи про 25 знакових особистостей XX століття, показує їх без звичних штампів, надає маловідомі факти та в той же час змушує замислитися, яким повинен бути політичний лідер, що може Україна запозичити з безцінного досвіду цих видатних діячів. До книги увійшли матеріали, опубліковані на сторінках аналітичної газети «Дзеркало Тижня».









    Нечуй-Левицький, І. Вибрані твори / Іван Нечуй-Левицький ; упоряд., вступ, ст., Г. Жуковської. - К. : Книга, 2012. - 352 с.

    Іван Нечуй-Левицький - письменник універсальний, усеохопний, неповторний у художньому відтворенні розмаїття українського суспільного життя. Його повісті «Микола Джеря» та «Кайдашева сім’я», що ввійшли до пропонованої книги, давно зайняли гідне місце на полиці української класики. Злободенність тематики, художня довершеність, краса і поетичність українського слова забезпечили їм неперебутність у віках. Вони завжди будуть озиватися до української душі і мають не лише загальноукраїнську, але і європейську вартісність.
    Унікальний народосвіт постане перед читачами із праці Івана Нечуя- Левицького «Світогляд українського народу. Ескіз української міфології», в якій знайшли відображення самобутні уявлення і вірування наших предків.
    Книга адресована літературознавцям, вчителям-словесникам, студентам, учням, усім, хто цікавиться історією української літератури і її художніми здобутками.








    Українські прислів’я і приказки / упоряд. вступ. ст. Т. Панасенко; худ. – оформ. Л. Киркач – Осіпова. — Харків: ТОВ «Бібколектор», 2012. — 351 с.

    Немає такої сфери в житті українців, яка б не знайшла відображення в іскрометних і мудрих прислів’ях і приказках. В них яскраво відтворений не тільки характер, але й побут, звичаї, уподобання — все, чим сповнене людське буття.
    До збірки ввійшли не тільки прислів'я і приказки, а й близькі до них народні порівняння, вітання, побажання тощо, які свідчать про дотепну вдачу і кмітливість українського народу.











    Кузьмін, Г. Ю. Билиці та вигадки нашого футболу / Георгій Кузьмін. — Харків: ТОВ «Будинок друку», 2012. — 314 с.

    Заслуженому журналісту України Георгію Кузьміну пощастило спілкуватися не з однією збірною футбольних знаменитостей, починаючи від Антона Ідзковського, Миколи Старостіна, Костянтина Щегоцького, Олександра Пономарьова, Льва Яшина, Віктора Маслова, Гавриїла Качаліна, Юрія Войнова, Михайла Комана, Олега Макарова, Слави Метревелі, Микити Симоняна, Валерія Лобановського, Олега Базилевича, Володимира Маслаченко, Йожефа Сабо, Андрія Біби, Анатолія Бишовця, включаючи всіх володарів Кубка кубків 1975 і 1986 років на чолі з Олегом Блохіним, а також Андрія Шевченка, Франца Беккенбауера, Сесара Луїса Менотті, Лотара Маттеуса, П’єрлуїджі Колліну, Оттмара Хітцфельда, бути свідком безлічі матчів, турнірів, дивовижних подій у кромки поля і за його лаштунками.
    Після книг «Бум навколо м’яча» і «Динамо Київ-60» (у співавторстві з Дмитром Александренко) майже два десятиліття у Георгія Юхимовича Кузьміна, багаторічного шеф-редактора газети «Київські Відомості», пішло на те, щоб розповісти про всі «Билиці та вигадки нашого футболу».






    Павленко, М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських / Марина Павленко; іл. О. Ваніфатової; обкл. О. Тарнавської. 4-те вид., стереотипне. – Харків: Фоліо. – Теза, 2012. – 218с.: іл. (Русалонька із 7-В).

    Гадаєш, казки — то тільки дитячі баєчки і чудес на світі не буває? Але якщо над красенем однокласником висить родове прокляття, якщо тебе домучили нічні жахіття сусідської квартири, якщо тітоньку треба рятувати від її ж власного весілля, а старовинна шафа перетворюється на машину часу, і про все це навіть не здогадуються такі розумні батьки, — ти ніде інде, як у казці. Справжнісінькій сучасній казці, щасливий кінець якої мусиш дописати самостійно.










    Малик, В. К. Князь Кий: роман / Володими Малик; худ. І. Яхнін. — Харків: Фоліо, 2012. — 282 с.: іл.— (Історія України в романах).

    Головною темою творчості відомого майстра української літератури Володимира Малика (1921—1998) була вітчизняна історія, від сивої давнини до наших часів. Дія роману «Князь Кий» відбувається у середині першого тисячоліття, коли після роздроблення держави легендарного гуннського вождя Аттіли його спадкоємці намагалися підкорити східнослов’янські племена. За цей роман 1983 року письменник був нагороджений літературною премію імені Лесі Українки.











    Литовченко, Т. І. Орлі, син Орлика: роман / Тимур Литовченко; худ.. І. Яхін. — Харків: Фоліо, 2012. — 282 с. — (Історія України в романах).

    Ім’я гетьмана Пилипа Орлика загальновідоме: сподвижник Івана Мазепи, спадкоємець його слави, автор «Пактів й конституцій законів та вольностей Війська Запорозького»... Набагато менше сучасні українці знають про його сина Григорія Орлика, який був відомим політичним і військовим діячем доби французького короля Людовіка XV, видатним дипломатом й організатором розгалуженої розвідувальної мережі, а також щирим адептом ідеї відновлення козацької держави на українських теренах. Життя Григора Орлі (саме під таким іменем гетьманич увійшов до світової історії) було сповнене небезпечних пригод, з яких він завжди виходив з честю.
    «Орлі, син Орлика», роман з історичного «козацького» циклу київського письменника Тимура Литовченка, став лауреатом Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс і пісенної лірики про кохання «Коронація слова».








    Українка, Л. Квітка на долоні вічності: вибрані твори : у 2 т., Т. 1. / Леся Українка; упоряд. В. Басиров; пер. Ю. Кандимов, А. Велієв. — Львів: Світ, 2012. — 240 с. (укр.. та кримськотатарською мовами).

    Переклад — велика дорога до Поета. Перед читачем книга перекладів творів Лесі Українки кримськотатарською мовою. І зроблено це не випадково. Адже Крим по праву вважають другою колискою таланту української поетеси. Чимало її віршів написані на цій землі, навіяні кримськими враженнями і споминами про них. Цикл “Кримські спогади” став окрасою вже першої збірки Лесі Українки “На крилах пісень” (1893). Талановиті кримськотатарські літератори Юнус Кандимов та Аблязіз Велієв вчасно звернули увагу на творчість Лесі Українки, що є благодатним грунтом для дослідників феномену літературного простору і часу.
    Видання двомовної книги Леся Українка. “Квітка на долоні вічності — Бакьийлик авучьіндаки чечек” добре прислужиться вчителям, батькам, допоможе їм у поглибленому вивченні мов, ознайомить кримчан з творами видатної української письменниці, позначених глибоким психологізмом, художньою довершеністю форми, введенням у літературу нових тем і образів.








    Журавльов, Д. В. Усі гетьмани України / Денис Журавльов. — К.: Гетьман, 2012. — 508 с.: іл.

    Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних — «гетьманська слава», іронічних — «до булави треба голови», зрештою, самоіронічних — де «два українці, там три гетьмани»... Слово, буквально просякнуте історією і водночас — якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою. Слово, яке звучить майже як «своє», хоча його походження є неукраїнським і взагалі неслов’янським, не маючи нічого спільного з лунким українським «геть». Так, «гетьмани в золотих жупанах» були не тільки в Україні. Але українською специфікою є те, що саме в Українській козацькій державі гетьман став у силу історичних обставин таким собі квазімонархом, майже незалежним володарем...
    У цій книжці здійснена спроба зібрати під однією обкладинкою біографічний матеріал про більш ніж 70 ватажків українського козацтва, котрі, згідно з джерелами чи історичною традицією, носили гетьманський титул чи претендували на нього.







    Малик, В. К. Таємний посол: тетралогія: кн. 1: Посол Урус – шайтана. Кн.2: Фірман султана / Володимир Малик; худ.-іл. С. Кривенченко; худ.-оформ. І. Осіпов. — Харків: Фоліо, 2012. — 413с. — (Історія України в романах).

    Володимир Малик (справжнє прізвище — Сиченко, 1921—1998) — відомий український письменник, що зажив слави як автор історико- пригодницьких романів (тетралогія «Таємний посол», «Князь Кий», «Черлені щити» та ін.). Його твори ставлять поруч з творами Александра Дюма та Генріка Сенкевича. У 1983 році за досягнення в галузі літератури В. Малику було присуджено премію ім. Лесі Українки.
    У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). Читачі будуть у захваті від карколомних пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха Арсена Звенигори та його побратимів, чиї діяння й самовідданість у боротьбі за «други своя», за честь, справедливість і людяність роблять їх справжніми лицарями «без страху і докору».
    До видання увійшли перша і друга книги тетралогії.






    Журавльов, Д. В. Мазепа: людина, політик, легенда / Денис Журавльов. — Харків: Будинок друку, 2012.— 382 с.

     Іван Мазепа — одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки як фахових істориків, так і аматорів, а також людей, взагалі далеких від історичних перипетій. Політичний діяч, військовий, дипломат, меценат... Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. То хто, зрештою, такий Іван Степанович Мазепа? Приятель царя Петра, один із перших кавалерів найвищого російського ордену Андрія Первозванного — і борець за інтереси Української козацької держави; будівничий величних соборів, що дотепер є окрасою багатьох українських міст, — і «Юда», відлучений від церкви, підданий анафемі, що нерідко виголошувалася з амвонів тих самих соборів; зазвичай , неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор —  і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найризикованішу й найголовнішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного XVII століття, улюбленець жіноцтва і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант-аматор серед усіх українських гетьманів...
    Можливо, той, хто прочитає цю книгу, зможе створити свій власний варіант образу Мазепи — одного з найколоритніших, найцікавіших українців.






    Малик, В. К. Таємний посол: тетралогія: кн. З: Чорний вершник. Кн. 4: Шовковий Шнурок / Володимир Малик; худ.-іл. С. Кривенченко; худ.-оформ. І. Осіпов. — Харків: Фоліо, 2012. — 477с. — (Історія України в романах).

     Володимир Малик (справжнє прізвище — Сиченко, 1921—1998) — відомий український письменник, що зажив слави як автор історико-пригодницьких романів (тетралогія «Таємний посол», «Князь Кий», «Черлені щити» та ін.). Його твори ставлять поруч з творами Александра Дюма та Генріка Сенкевича. У 1983 році за досягнення в галузі літератури В. Малику було присуджено премію ім. Лесі Українки.
    У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників у другій половині XVII століття, про трагічні події в Україні після Чигиринських походів та про оборону Відня (влітку 1683 року). Читачі будуть у захваті від карколомних пригод безстрашного розвідника козака-відчайдуха Арсена Звенигори та його побратимів, чиї діяння й самовідданість у борбтьбі за «други своя», за честь, справедливість і людяність роблять їх справжніми лицарями «без страху і докору».
    До видання увійшли третя і четверта книги тетралогії.








    Iваничук, Р. Манускрипт з вулиці Руської: історичний роман / Роман Іваничук; худ. А. Кісь. — Львів: Піраміда, 2011. — 204 с
.

    У літературному дискурсі України ніколи не втратить свого чару історичний твір Романа Іваничука «Манускрипт з вулиці Руської» — справжній шедевр про середньовічний Львів. І доки існуватиме Львів і притягуватиме до себе людей незбагненною магією, доти кожне нове покоління буде читати цей самобутній роман, щоб глибше відчути таїну славного міста.
    Це видання роману «Манускрипт з вулиці Руської» приходить до читача в первісній редакції, без цензорських купюр та втручання.










    Іваничук, Р. Хресна проща: роман / Роман Іваничук. — Харків: Будинок друку, 2012. — 284с. (Історія України в романах).


    «Для того, щоб ми здобули ту незалежність, якої хочемо, мусимо пройти Хресну прощу, — каже Роман Іваничук. — Не якусь конкретну. Символічно народом пройти цей шлях». «Хресна проща» — це історичний роман, в якому поєднано різні часи: історія володорювання Данила Галицького, його сина Лева й славетного співця Митуси; початок XX століття, коли парохом у селі Страдчі на Яворівщині був отець Миколай Конрад, український греко-католицький святий; хрущовська «відлига», часи існування «Доморосів» — гуртка молодих студентів-філологів, одним із яких був і Роман Іваничук. Об’єднує ж ці всі часи Страдчівська печерська Лавра, а також вічне запитання: «Як зберегти вірність, себе для своєї вемлі?»







    Леонтьева, У. Офисенок Роди: волшебство начинается / Ульяна Леонтьева и Евгений Игумнов; худ. З. Григорьев. — СПб.: Реноме, 2010. — 176 с.

    Вы прекрасно знаете, что в каждом доме проживают странные и невидимые для нас существа, которых мы называем домовыми. Они следят в домах за порядком и уютом. А если речь идет не об обычных домах, а об офисцентрах? Кто живет в них? Чем они занимаются? Об етом, а также о том, с какими невероятными приключениями придется столкнуться нашим героям, вы, дорогие читатели, узнаете из книжки, которую держите в своих руках. И помните — сказка всегда рядом. В добрый путь!







    Бережанці у вінок Маркіяну: збірник / упоряд. Л. Зінчук; вступ. сл. Р. Лубківський. – Тернопіль: Джура, 2011. – 208с.: іл., порт., ноти.














    Міллер, Л. Грає духовний оркестр / Леонід Міллер. – Тернопіль: Горлиця, 2012. – 60с.

















    Українські народні казки: кн. 16. казки Бойківщини / Запис., упоряд., і літ. опрац. Миколи Зінчук; худ. Л. Остапенко. - Чернівці: Букрек, 2012. - 438 с.: іл.

    Пропонований том є шістнадцятою книгою унікальної 40-томної серії українських народних казок, збиранню, впорядкуванню та літературному опрацюванню яких М. Зінчук присвятив понад 35 років. Упродовж цього часу вдалося записати понад 8 000 казок. У пропоновану книгу ввійшли казки самобутнього етнографічного регіону України - Бойківщини, записані наприкінці минулого століття.
    Мову казок наближено до літературної, але найхарактерніші діалектизми, іншомовні запозичення та синтаксичні конструкції збережено. Лексичні діалектизми подано у словнику наприкінці книги.
    Для широкого кола читачів.









    Сорока, Ю. В. Іван Богун: роман: у 2 т. Т.1. / Юрій Сорока. — К.: Будинок письменників України, 2012. — 315с.

    Що нам відомо про сподвижників Богдана Хмельницького? Про людей, котрі пов’язали власну долю з боротьбою славного гетьмана? Ким вони були, як жили, шо залишили по собі? Як не сумно це розуміти, але про Івана Богуна, Данила Нечая, Максима Кривоноса і багатьох інших відомо значно менше, ніж заслуговують ці люди за свої життя, що вони їх поклали на олтар служіння Батьківщині. Герой твору Юрія Сороки, полковник кальницький, вінницький і подільській, а пізніше й наказний гетьман Іван Богун є чи не найяскравішою постаттю в плеяді полковників Хмельницького. Чи таким він був, яким дозволив собі зобразити його автор? Чи зміг він показати його так, як того заслуговує славетний український лицар? Залишимо це на суд читача, якого на сторінках цієї книжки чекають буревії і бойовища України XVII сторіччя...







    Сорока, Ю. В. Іван Богун: роман: у 2 т. Т. 2 / Юрій Сорока. — К.: Будинок письменників України, 2012. — 539 с.

     Що нам відомо про сподвижників Богдана Хмельницького? Про людей, котрі пов’язали власну долю з боротьбою славного гетьмана? Ким вони були, як жили, що залишили по собі? Як не сумно це розуміти, але про Івана Богуна, Данила Нечая, Максима Кривоноса і багатьох інших відомо значно менше, ніж заслуговують ці люди за свої життя, що вони їх поклали на олтар служіння Батьківщині. Герой твору Юрія Сороки, полковник кальницький, вінницький і подільській, а пізніше й наказний гетьман Іван Богун є чи не найяскравішою постаттю в плеяді полковників Хмельницького. Чи таким він був, яким дозволив собі зобразити його автор? Чи зміг він показати його так, як того заслуговує славетний український лицар? Залишимо це на суд читача, якого на сторінках цієї книжки чекають буревії і бойовища України XVII сторіччя...








    Безклубенко, С. Мистецтво: терміни та поняття: Енциклопедичне видання у 2 т.: Т. 1 (А—Л) / Сергій Безклубенко. — К.: Казка, 2010. — 240 с.: іл.

    Зазвичай книги такого змісту та характеру готують багато фахівців з різних галузей вибраної теми. Унікальна особливість цього видання полягає в тому, що воно підготовлене однією особою — доктором філософських наук С. Д. Безклубенком. Матеріалом для енциклопедії послужили численні попередні наукові публікації автора, у яких висвітлюються кардинальні питання теорії та найважливіші факти і явища історії мистецтв.
    Для науковців, студентів вищих навчальних закладів культури й мистецтва, викладачів, аспірантів гуманітарних навчальних закладів та всіх тих, хто цікавиться кульутрою.








    Безклубенко, С. Мистецтво: терміни та поняття: Енциклопедичне видання у 2 т.: Т. 2 (М—Я) / Сергій Безклубенко. — К.: Казка, 2010. — 256 с: іл
.


    Другий том енциклопедичного видання охоплює мистецькі поняття від літери «М» до «Я». Видання присвячене світовій культурі. Його специфіка в тому, що, на відміну від більшості традиційних подібних видань, воно є авторським, здійсненим однією особою, що забезпечує концептуальну цілісність викладу матеріалу.
    Видання розраховане на науковців, викладачів, аспірантів, студентів вищих гуманітарних навчальних закладів.









    Косміна, О. Ю. Традиційне вбрання українців = Traditional Ukrainian Clothing. T.2: Полісся. Карпати / Оксана Косміна; фотохудож. В. Хмарна та ін., худ. оформ. Л. Андрощук. - К.: Балтія – Друк; 2009. - 160 с.: іл. – Текст.парал.укр., англ.