Видавнича діяльність / 2012 / "Сім природних чудес Тернопільщини"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
"Печери Тернопілля" (пам'ятка для користувачів 5-11 класів)
"Берем'янська наскельно-степова ділянка" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
"Дністровський каньйон" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
"Касперівські сфінкси" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
"Кременецькі гори" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
"Нирківський каньйон" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
Природний заповідник "Медобори" (пам’ятка для користувачів-учнів 5–11 класів)
 

Дорогий друже!
   Цікава і своєрідна природа Тернопільщини. Північ області – мале українське полісся, напівгірська місцевість над Дністром нагадує український південь, своєрідними ландшафтами виділяються Опілля і Товтри.
   "Красо України, Подолля! Розкинулось мило, недбало!" – слова великої Лесі Українки. Вони вдало характеризують мальовничу природу Тернопільщини. Край, де Збруч прорізає крейдяне пасмо невисоких лісистих гір Медоборів і впадає у повноводий Дністер, цікавий щедрими полями, густими лісами, широкими рівнинами, які чергуються з глибокими каньйоноподіними долинами річок, врізаними в Подільське плато, найбільшими у світі, ще не дослідженими до кінця карстовими печерами, озерами, каньйонами і водоспадами. Третина всіх відомих в Україні старих фортець та замків знаходиться саме на Тернопіллі, визначними історичними і архітектурними пам'ятками є чимало церков, костьолів, синагог. Тут можна відчути таємничу та загадкову ауру найдревніших міст України – Збаража, Кременця, Бучача, Теребовлі та Бережан, духовно збагатитись у всесвітньовідомих релігійних центрах Зарваниці та Почаєві, побувати на місці унікального Збруцького язичницького центру. Саме в цих благодатних місцях народжувались, жили та творили відомі далеко за межами України вчені І. Пулюй, І. Горбачевський, поети і письменники Б.Лепкий та Ю.Словацький, співачка С. Крушельницька, архієпископ Й. Сліпий.
    Тернопільщина для кожного з нас – рідна земля, рідний край, рідна затишна домівка. Наш обов’язок зберегти для нащадків ці заповідні скарби: зелені пагорби, таємничі печери, мальовничі водоспади і джерельні води Дністра та Серету, які дивляться на нас із глибини віків.
Відділ довідково-бібліографічної роботи підготував набір пам’яток, які ознайомлять з найбільш унікальними перлинами природи Тернопілля. Кожна пам’ятка вміщує матеріал про одне із 7 чудес нашого краю, а також перелік літератури: книг та статей з періодичних видань, які містяться в фонді обласної бібліотеки для дітей.
    Набір пам’яток адресований учням загальноосвітніх шкіл, бібліотекарям, вчителям та всім небайдужим до природи та археології рідного краю.

До комплекту входять пам’ятки та бібліографічні матеріали про:

1. Берем’янську наскельно–степову ділянку.
2. Державний заповідник «Медобори».
3. Дністровський каньйон.
4. Касперівські сфінкси.
5. Нирківський каньйон.
6. Печери Тернопілля.
7. Заказник «Кременецькі гори».

Вебліографія

http://uk.wikipedia.org - Берем’янська наскельно - степова ділянка

http://www.infotour.org.ua/turyzm/zapovidnyk-medobory - Державний заповідник «Медобори»

http://uk.wikipedia.org – Касперівські сфінкси

http://7chudes.in.ua/content/nirkivskii-kanion - Нирківський каньйон


http://www.vodgosp.te.ua/vr-dnistrovskyy-kanyon.html - Дністровський каньйон

http://ukrainaincognita.com/ternopilska-oblast/pidvolochynskyi-raion/pryrodnyi-zapovidnyk-medobory - Заказник «Кременецькі гори»

Матеріал підготувала: Яскілка Н. Я.

Відповідальна за випуск: Новіцька Н. С.

Комп’ютерна верстка:
Лось Т. І.