Видавнича діяльність / 2010 / Інформаційний дайджест

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Управління культури облдержадміністрації
Тернопільська обласна бібліотека для дітей


 
Шановні колеги!

Аналіз статистичних даних діяльності бібліотек області за підсумками 2009 року показує, що дитячі бібліотеки спрямовують свою діяльність не лише на досягнення кількісних показників, а також на якісне проведення культурно – освітніх, дозвіллєвих, інформаційно – освітніх заходів. Адже вони значно впливають на виховання культури читання користувачів, а також сприяють популяризації бібліотеки серед громадськості населених пунктів де функціонують. Пріоритетним в роботі дитячих бібліотек області залишилося національно – патріотичне, морально – правове, естетичне виховання, робота з краєзнавства, та на допомогу вивченню шкільних програм, організація сімейного читання, і в цілому робота яка б сприяла творчому розвитку особистості дитини тощо.
Пропонуємо вам більш детально ознайомитись з досвідом роботи бібліотек для дітей нашої області у першому випуску інформаційного дайджесту «Найкраще в бібліотеках області», який ми започатковуємо з 2010 року.
Свої думки, пропозиції, щодо видання просимо надсилати на електронну адресу обласної бібліотеки для дітей: chbibl@ukr.net.

ОБД м. Тернопіль

У відділі мистецтв ОБД відбувся майстер – клас по виготовленню ляльки – мотанки. Учениця 11-го класу ЗОШ № 7 Тетяна Папернюк полюбляє виготовляти автентичні українські забавки. На зустріч з юною майстринею завітали її однолітки – учні української гімназії ім. І. Франка. Вони спілкувалися з Тетяною та прийняли активну участь в майстер – класі по виготовленню української народної ляльки з натуральних матеріалів, з яких виготовляли їх в минулому наші предки. З різноманітних клаптиків тканини, стрічок, кукурудзяних качанів та моточків кольорових ниток на світ з’явилися чотири прекрасних ляльки – мотанки. Учасників заходу надихала на творчість дружна та тепла атмосфера, яка панувала під час виготовлення ними іграшок. А тому ляльки – мотанки несли в собі образ яскравий і добрий. З великим задоволенням та гордістю учні – учасники майстер – класу несли їх до школи, чим викликали у інших дітей не тільки естетичне задоволення, але і бажання самим створити нові образи і зразки гідні уваги своїх друзів.
 
 ***

Великого значення бібліотека надає проведенню заходів, які допомагають відроджувати сімейне читання та заохотити дорослих читати дітям вдома.
З великим задоволенням і батьки, і діти беруть участь у родинних святах: „Тато, мама, я і Книга”, у конкурсах сімей – ерудитів „Читаюча родина”. В ході свят сім’ї змагаються у літературних конкурсах, вікторинах, логічних завданнях. За результатами змагань журі визначає найерудованіші, найкмітливіші родини та нагороджує їх подарунками. В рамках заходів сімейного читання на відділі обслуговування учнів 1 – 4 класів та дошкільників було організовано свято бабусь „Поки жива бабуся – я нічого не боюся”. Під час свята бабусі приймали участь у конкурсах „Загадки майстрині”, „Найлагідніша бабуся”, „Бабуся – куховарочка”.
З великою відповідальністю, теплом віднеслись онуки до бабусь, які були запрошені на свято. Для них були виготовлені сувеніри, написані вірші, подяки рідним людям.
Часто батьки, бабусі, вихователі зупиняються біля вдало підібраних матеріалів на книжковій виставці: „Будьте уважні, мамо і татку, кожна дитина це – ангелятко”. Тут вони можуть ознайомитись з літературою по методиці виховання дітей, книгами з дитячої психології, літературою, яка допоможе батькам визначити розумовий та фізичний розвиток дитини. На іншій виставці „Відпочиньте з книгою” пропонується художня література для читання батькам на дозвіллі і для душі.
 
Бережанська ЦДБ

Центральна районна бібліотека для дітей є центром спілкування та дозвілля для дітей міста Бережани. Працівники бібліотеки спільно з вчителями, батьками, сприяють діяльності читацьких об’єднань, клубів та гуртків за інтересами, що діють при книгозбірні.
Читацьке об’єднання „Юні поети”, літературний клуб „Краяни”, гуртки „Юні друзі книги”, „Лялька і книга”, „Книжкова лікарня” сприяють розвитку творчих здібностей у дітей та розвитку і розширенню їхніх художніх та літературних уподобань. Книгозбірня працюючи за програмою „Молодь крокує у майбутнє”, організовує для читачів зустрічі з поетами, письменниками, художниками, композиторами В. Савчуком, С. Даньків, Р. Бортник, Я. Мазурак, художником О. Шуляком, вишивальницями, писанкарками М. Гарап’юк, Г. Семеняк Т. Дубіч, Т. Трембою та іншими відомими людьми краю. Започаткований цикл заходів „Вони прославляють рідний край”.
 
Бучацька ЦДБ

Великого значення надають працівники бібліотеки проведенню заходів патріотичного та історико – краєзнавчого спрямування. Так, до Дня Незалежності провели історичну годину „З жита, з волошок наш прапор ясний”, годину – цікавинку „Найцікавіше про Україну”, літературну вікторину „Незалежна і єдина – наша ненька Україна”.
 
Борщівська ЦДБ

В рамках заходів з популяризації художньої літератури серед читачів – дітей бібліотека провела вечір гумору „І сміх, і сльози, і любов” ( до 120-річчя від дня народження О. Вишні). Для маленьких читачів цікаво пройшов тиждень казки „Скоро казка мовиться” та година поезії „Поезія – це завжди неповторність” за участі місцевого поета В. Дутчака. А такі заходи як тиждень Лесиних читань „Безсмертна Леся” та шевченківських – „Тарасові слова – то правда жива” широко висвітлювались на сторінках районної газети „Галицький вісник”.
 
 Підволочиська ЦДБ

Провела для читачів музичну годину про автора музики українського гімну „Ще не вмерла Україна…”. Він відбувся за участі вчителів та учнів музичної школи. Діти мали змогу більш детально познайомитись з творчістю композитора М. Вербицького, а також прослухати п’єси для гітари, які не стали такими популярними і відомими численому загалу слухачів.
 Виконували їх вчителі музичної школи Інна Міхновська та Надія Заблоцька. Читачі бібліотеки підготували літературно – музичну композицію „Щастя жити в Україні”.
 
 Гусятинська ЦДБ

Провела тиждень дитячої книги. В рамках свята книги відбувалися наступні заходи:
— перегляд літератури „Веселці – 75”;
— годину безпеки для маленьких „Вулиця не любить несподіванок”;
— літературну годину „На вічнім шляху до Шевченка”;
— правознавчу мандрівку „Не порушуйте наші права”;
— народознавчу годину „Птах що приносить щастя”

Інші дні тижня присвячувались творчості письменників художників: С. Руданського (поетична замальовка: „Світовий романс поета з Поділля”), Марії Приймаченко (мистецька година „Суцвіття слова і квітки”).
130 – річчю від дня народження С. Васильченка присвятили вечір – портрет „Дивосвіт творів Степана Васильченка”, а урок класики „Творець Барвінка та Ромашки” приурочили 85-річчю від дня народження Богдана Чалого.
 
Заліщицька ЦДБ

Намагаються найактивніше використовувати доступ до мережі Інтернет. Читачами книгозбірні створено електронну презентацію міста Заліщики в рамках краєзнавчо – пошукової експедиції „Тернопілля, рідне Тернопілля…”. Розпочато роботу над електронною презентацією діяльності Заліщицької ЦДБ. Підготовлено та розповсюджено для бібліотек – філій ЦБС:
— Інформаційну довідку „Українці за кордоном”;
— web – ресурси краєзнавчої тематики: „Великий шлях рідного краю” (До 70 – річчя утворення Тернопільської області).
 
Лановецька ЦДБ

Плідно працює як методичний центр по роботі з дітьми для сільських бібліотек – філіалів. У 2009 році для бібліотек – філій були підготовлені і надіслані рекомендаційні списки для читачів – дітей на тему: „Діти – майбутнє України” (День прав дитини), бібліографічну довідку „Таланту нев’януча краса” (Олександр Тринька), інформаційний список літератури: „Наркоманія – дорога в безодню”.
 
Зборівська ЦДБ

При бібліотеці більше 5-и років діє екологічний читацький клуб „Росинка” для учнів молодшого шкільного віку. Цьогоріч за участі членів клубу відбувся цикл заходів до Всесвітнього дня землі та дня довкілля. Діти оформляли книжкову виставку – ікебану „Прекрасне – від самої природи”, організували в бібліотеці куточок природи. Традиційно відбувається щорічний екологічний круїз „Радість відкриття зеленого світу”, години довкілля: „Дай нам, Земле, з джерел твоїх сили”. На тему: „Чарує нас краса твоя, Земле!” проводилися літературно – музичні години, читацькі конкурси на краще знання віршів, оповідань, прислів’їв про природу.
 
Кременецька ЦДБ

Ведеться активна краєзнавчо – пошукова робота. При Кременецькій ЦДБ працює читацький клуб „Краєзнавець” для читачів – учнів 5 – 9 класів. В рамках засідань клубу проводився вернісаж дитячої творчості „Рідне місто моє”, „Кременець – перлина Волинського краю”, історичний калейдоскоп „Що я знаю про рідне місто Кременець”. Найцікавішими стали: літературна година „Шевченко на Кременеччині” та гра – мандрівка „Мій рідний край ні з чим не порівняти”.
 
Козівська ЦДБ

В бібліотеці проводився тиждень дитячої періодики: „Все знаю, бо багато читаю”. В рамках тижня відбулися: Дні інформації „Гортаючи сторінки улюблених журналів”, „Що нам відомо про Європейський Союз”. Під час заходу: „Періодика на всі смаки” діти мали змогу помандрувати з науково – популярним журналом „Юний технік”, поділилися враженнями від читання своїх улюблених рубрик: „Зроби сам”, „Таємниці зоряних світів”, „Біографії речей”, „Досьє ерудита”, „Цікаво знати що...”, „З історії техніки”, тощо.
Про знайомство з улюбленими журналами „Колосок” та „Паросток” розповіли діти молодшого шкільного віку.
 
Збаразька ЦДБ
 
Зроблено моніторинг надходження та використання бібліотечного фонду районної ЦДБ та бібліотек – філій ЦБС.
Він мав на меті прослідкувати темпи росту, або навпаки зниження надходжень нової літератури для дітей за останні 2 роки. Зокрема виявлено, що надходження на 1 бібліотеку за 2009 рік – складає 26 примірників, а в 2008 році складало 30 книг. Книгозабезпеченість – 20,9 та 1,2 – обертаність фонду. Читаність – 24 книги. В дослідженні виявлено які книги потрібно невідкладно придбати для забезпечення запитів читачів – дітей, складено план доукомплектування ЦДБ на найближчі 2 – 3 роки та передбачені інші заходи з метою поповнення фондів бібліотек дитячою літературою та періодичними виданнями.
 
Монастирська ЦДБ

Активно використовуються довідково – бібліографічні форми обслуговування читачів – дітей. Видано 6 письмових довідок: „Барви нашого слова”, „ Історичні постаті України”, „Про звички шкідливі й корисні”, тощо. Створили систематичну картотеку на допомогу організаційно – дозвіллєвій діяльності. В ній виділено такі рубрики як: „Духовні святині Тернопілля”, (до 75 – річчя від дня народження В. Вихруща, та до 60 – річчя від дня народження В. Івасюка). Групову інформацію одержують ЗОШ м. Монастириська та будинок школяра. Продовжують проводити традиційні та ефективні форми бібліографічного впливу на читача, зокрема такі як: Дні інформації: «Вибір професії – важлива справа”, Дні бібліографії: „Академік В. Гнатюк – наш земляк”(до 40 – річчя створення музею В. Гнатюка у с. Велеснів) тощо.
Активно використовується проведення бібліографічних оглядів літератури: „Твої помічники у навчанні”, „У світі тварин”, „Гетьман Мазепа і його доба” та інші.
 
Копичинецька міська бібліотека

При бібліотеці діє гурток комп’ютерної грамотності для дітей з малозабезпечених сімей району. У співпраці з своїми партнерами та друзями, зокрема районним товариством „Лемківщина” створено клуб за інтересами „Ми і наші діти”,. Усіляко підтримує прагнення бібліотеки популяризувати українську книгу серед дітей містечка Копиченці україно – канадський фонд „Світ дітей”. За останній звітний рік він подарував бібліотеці принтер. Бібліотека постійно займається фандрейзинговою діяльністю (зокрема, одержано 780 гривень від благодійника на підтримку бібліотеки).
 
Вишнівецька міська бібліотека

Захоплюючим і найбільш вдалим стало проведення подорожі – вікторини: „Де живе Снігова Королева?” Захід відбувався за участі вчителів та учнів – школярів молодших класів (1 – 4кл.). Під час підготовки заходу зал був прикрашений атрибутами з найпопулярніших казок, малюнками дітей, ілюстраціями за сюжетами казок. У бібліотеці оформили книжкову виставку „Гортаючи сторінки казок”, а також – виставку дитячих малюнків та саморобок
„Казки на мить всі притихають,
Зійдуть вони зі сторінок,
Почнуть весели свій танок”.
В проведенні заходу приймали участь дві команди „Колобок” і „Рукавичка”. Діти відгадували загадки про казкових героїв: „З якої ми казки?”, складали та записували власні казки. Переможець від кожної команди був нагороджений малюнком або саморобкою.
Поважати добро, вчитись відрізняти хороше від поганого – ось мета даного заходу, яку і було досягнуто.
 
Теребовлянська ЦДБ

Тема морально – правового виховання залишається провідною у діяльності бібліотеки. Цікаві дискусії на теми: «Хай оживає істина стара: людина починається з добра!?», «Будувати життя чи пристосовуватися до нього?» відбулися у стінах бібліотеки для дітей за участі працівників відділу сім’ї та молоді райдержадміністрації. Своїми роздумами щодо майбутньої розбудови держави та участі в цьому процесі молоді, про моральні цінності сучасних підлітків поділились працівники освіти, юристи фахівці служби зайнятості.
Важливою формою морального виховання користувачів – дітей в бібліотеці стало проведення уроків духовності за участі священника о. Володимира. У 2009 році вони проходили за темами: «Шануй заповіді Божі», «Коли ти приходиш до храму Божого, потрібно знати що…». Традиційним стало проведення благодійного дійства «Ми чекаємо тебе, Миколаю!» напередодні свята Миколая. Діти мали змогу подивитися святкову програму, підготовлену кращими читачами бібліотеки, одержати подарунки і солодощі від працівників бібліотеки та меценатів.
 
м. Тернопіль ЦДБ № 1

Провела свято – бенефіс „Лідер літніх читань – 2009”, де було визначено найактивніший читаючий клас, найкращі ілюстрації до прочитаних книг, найзмістовніший відгук про книгу. Переможців літніх читань було нагороджено цінними подарунками.
Для користувачів була оформлена „розмовляюча” виставка: „Вікна інформації” для керівників дитячого читання та виставка – консультація для вчителів української мови і літератури, зарубіжної літератури: „Педагогічні новації”, інформаційна виставка – реклама: „Нові імена в дитячій літературі”. З метою виховання та підвищення інформаційної культури проводяться уроки комп’ютерної грамотності “Подорож з павучком Всезнайкою” у співпраці з комп’ютерними курсами (Керівник Ведмідь В. Л.).
  
м. Тернопіль бібліотека – філіал для дітей № 2

Для читачів систематично проводять конкурси саморобок „Умілі руки”, „Новорічна іграшка”, цикл мистецьких годин: „Витинанки візерунки, то – найкращі подарунки”. Учні 2 – А класу ЗОШ № 4 стали учасниками мистецької години „Зимуючі птахи”, метою якої стало навчити дітей виготовляти макети, робити малюнки птахів: синичок, снігурів, та оформити велику спільну композицію у бібліотеці, яка присвячена птахам. Під час мистецької години діти декламували вірші про пори року та співали пісні.
При бібліотеці створений гурток „Писанка”, заходи в якому проводяться за участі мисткині, члена спілки митців України О. Цікало. Цікавий та захоплюючий цикл годин писанкарства, та майстер – класи „У фарбах катається, до церкви збирається” організовуються для дітей, які хочуть навчитися мистецтву писанкарства.
 
м. Тернопіль бібліотека – філіал для дітей № 3

З учнями 6 – 7 класів провели гру – вікторину, як підсумкове заняття після проведення бібліотечних уроків: „Я бібліограф”. Програма проведення включала зокрема і оформлення – книжкової виставки „Бібліотека – Що? Де? Як?”. На дану тему проведено 5 конкурсів в яких взяли участь члени 2-х команд. Діти – учасники конкурсу мали змогу продемонструвати свої знання з таких питань:
– Як розміщено матеріали в абетковому каталозі?
– Як називається картотека, яка відображає історію краю?
– Як розміщений матеріал в систематичному каталозі?
– Як називається установа, яка організовує збір, зберігання творів друку для суспільного користування?
– Як розташований матеріал в «Дитячій енциклопедії»?, тощо.
Всього в бібліотеці проведено 23 бібліотечних уроки та 10 читачів – учнів 2 – 5 класів читають за індивідуальними списками читання на такі теми: „Зростаймо громадянами”, „Чи знаєш ти історію свого міста” тощо.
 
м. Тернопіль бібліотека – філіал для дітей № 4

Бібліотека – філіал для дітей № 4 обслуговує щорічно біля 4 тисяч читачів – дітей. Розташована в одному з найбільше населених мікрорайоні «Сонячний». Вона активно співпрацює з громадськими організаціями та загальноосвітніми школами мікрорайону, а також з навчально – реабілітаційним центром для дітей з ДЦП.
Традиційним вже став звіт бібліотечного колективу перед громадськістю мікрорайону, який відбувається напередодні професійного свята Всеукраїнського Дня Бібліотек. Читачі – діти, батьки, вихователі, вчителі мають змогу скористатися, створеною для зворотного зв’язку “Скринькою відвертих запитань». Тут бібліотекарі можуть почерпнути чимало корисних ідей з поліпшення своєї роботи в обслуговуванні читачів – дітей, щодо покращення режиму роботи та використання можливостей Інтернет – центру який діє при бібліотеці.
 
м. Тернопіль – бібліотека – філіал для дітей № 5

Тут проведено День права „ Юнь осягає закони” (7 – 9 кл). До проведення заходу в бібліотеці оформили книжкову виставку: „Захист дитинства у цілому світі – це місія честі, любові, добра”.
І Розділ: „Знай свої права дитино”
ІІ Розділ: „Щасливе дитинство моє”
ІІІ Розділ: „Права дитини в малюнках”.
Важливим елементом проведення заходу став конкурс правознавців „Що ти знаєш про закон і свої права”. Зустріч з працівниками правоохоронних органів „Ступінь свободи і міра відповідальності” завершила День права в дитячій книгозбірні. На зустріч з дітьми були запрошені працівники правоохоронних органів Адамович Д. І. та Гладчук Ю. Я.
 
Тернопільська ЦДБ
 
Бібліотека долучилася до благодійно – просвітницької діяльності серед користувачів – дітей з обмеженими фізичними можливостями. Для дітей – інвалідів створено „домашній абонемент”. До роботи залучають волонтерів, актив бібліотеки з доставки книг додому, проведення благодійних акцій „Не скупіться на добро”; організовують щорічні свята Миколая, ігри – подорожі „По казковій країні”. Ці заходи супроводжуються солодкими столами, врученням подарунків тощо.

Скалатська міська бібліотека Підволочиської ЦБС

Обслуговує 1241 користувачів – дітей. В бібліотеці ведеться картотека спостереження та вивчення інтересів читачів – дітей. Зокрема виділено серед учнів молодшого шкільного віку дітей з слабкою технікою читання та невстигаючих. Планується відповідна робота. Одинадцять учнів читають за індивідуальними списками читання. З ними проводяться голосні та коментовані читання: „Природа навколо нас”, „Звичаї нашого народу”, „Світ музики чарівний”. Оформлено 2 виставки за читацькими формулярами: „Цікаві книги, прочитані нами”.
 
Чортківська ЦДБ

Популяризуючи українську книгу, провели літературне шоу для учнів 4 – 6 класів „Під українським небокраєм, книгу люблять і читають”. Органічно впліталась у план свята літературно – поетична година „Віддамо цей світ дитині” (про сучасну поезію і прозу для дітей). Огляд читацької виставки „Я з читацького формуляра” продовжило літературне шоу а також органічно доповнила захід творча зустріч з письменницею Ганною Костів – Гускою „Кожна збірка – це яскрава світлина людської душі”, яка була присвячена 25 – річчю з часу створення обласної письменницької організації на Тернопільщині.
 
Шумська ЦДБ

Активізувалась робота ЦДБ по залученню читачів – дітей до літніх читань «Читати престижно». До акції підключились також і сільські бібліотеки – філіали ЦБС.
Найцікавішими заходами в рамках проведення акції з підтримки читання дітей в літній час стали такі заходи як: авторські книжкові виставки «У книг немає канікул», «Дорога до знань – книга», а також конкурси творчих робіт «Дитячі руки не знають скуки», виставки малюнків та ігри – конкурси «Герої прочитаних книг», бенефіси «Кращий читаючий клас» тощо.
Бібліотекарям сіл: Сураж, Кордишів, Боложівка були вручені почесні грамоти за активну участь у акції «Читати престижно».

Матеріал підготувала: Л. Томків
Комп’ютерна верстка: Т. Лось
Відповідальна за випуск: Н. Новіцька

Скачати документ тут