Книгоманія / Добірка цікавих матеріалів про книжки та бібліотеки

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Архітектурні пам’ятники книзі у світі

Книжки, які можна... жувати

   
    У сусідньому Івано-Франківську видають книги для малечі, якій ще немає навіть року. Їх можна... жувати, прати та навіть прасувати. Шиють такі книжечки з натуральних тканин, використовують нехімічні фарби. Якщо дитинча засне над книжечкою - не біда, адже вона м'якенька і приємна на дотик.
     Ідея створити таку розвиваючу «літературу» для немовлят належить художниці-дизайнеру Олені Рубановській. Вона побачила схожі на виставці за кордоном, де вони користуються шаленою популярністю. А втілили цю ідею у видавництві «Кашалот». 
      В асортименті видавництва - п'ять м'яких книжок: «Ранок у бабусі», «Різдво у Вифлеємі», «Він завжди зі мною», «Їде поїзд» та «Велика мандрівка». Кожна має 8 аркушів, формат сторінок — 25 на 25 сантиметрів. У книжечках - яскраві малюнки та коротенький текст. Застібаються вони на липучку - це сприяє розвитку моторики у дитини.
    Остання книга цікава ще й тим, що до неї на мотузочці приєднаний м'якенький автомобіль, який «переїжджає» зі сторінки на сторінку. Це допомагає малечі розвивати увагу та тренувати пам'ять.

Перша книгозбірня Київської Русі


  За літописними свідченнями, бібліотека Ярослава Мудрого – перша бібліотека Київської Русі – розташовувалася на території Софіївського собору в Києві.
  Час заснування бібліотеки невідомий. За підрахунками фахівців, книгозбірня Софіївського собору налічувала понад 950 томів. Висловлювалися припущення про те, що частина княжого книгосховища увійшла в не менш легендарну бібліотеку Івана Грозного. У наші дні бібліотеку намагалися відшукати методами біолокації.



                       "Безкінечна" книжкова стіна

  У Стокгольмській Громадській Бібліотеці (Швеція) планують створити "безкінечну" стіну книг. Це буде довжелезна стіна з полицями для книг. Читачі ходитимуть галереями вздовж неї і братимуть уподобані книги.




                                   Крихітні бібліотеки
   У Сполучених Штатах Америки з'явилися незвичайні рукотворні бібліотеки — у дворах, на галявках перед будинками, в парках, на узбіччі доріг.
    Завбільшки вони як ляльковий будиночок, шпаківня чи поштова скринька. Різні на вигляд, однак жоден із цих будиночків для книг не зачиняється. Адже там "селять" книжку для того, щоб її хтось уподобав і прочитав. Цю взяв — іншу залиш.
      Першу міні-бібліотеку влаштував Тодц Бол як пам'ять про свою маму-вчительку, яка дуже шанувала книги. Його ідея сподобалася сусідам, знайомим, згодом поширилася в Інтернеті. Тепер крихітні бібліотеки є в Англії, Німеччині та інших країнах.

















Оце книги!
Завітаймо до бібліотеки, що в американському місті Канзас. Ще здалеку побачимо на стелажі книги заввишки 7,5 метра. Авжеж, вони не справжні — так оформлено фасад центральної міської бібліотеки. Допомагали відбирати книги для нього городяни. Всього представлено 22 літературні твори, які певною мірою пов'язані з містом. Мабуть, до такої бібліотеки хочеться ходити щодня.


У джунглях
А тепер гайнемо в джунглі — не для споглядання тварин у дикій природі, а щоб... знайти цікаві книги.
Саме тут знаходиться бібліотека колумбійського міста Медельїн. Вона розташована на скелі й нагадує забуте місто давньої цивілізації.



Рекомендований список літератури

1. Анцибор, Д. Втрачені бібліотеки [Текст] / Д. Анцибор // Друг читача. – 2010. - №5. – С. 5.

2. Бабій, Л. У світі американських бібліотек [Текст] / Л. Бабій // Бібліотечна планета. – 2010. - №4. – С. 22-24 – (Бібліотеки світу).

3. Бібліотеки світу в цифрах [Текст] // Бібліотечна планета. – 2012. - №2. – С. 41.

4. Бібліотеку – лабіринт зі стінами з книжок побудували в одному з гуманітарних вишів Японії [Текст] // Бібліотечна планета. – 2012. - №1. – С. 35.

5.
Британська національна бібліотека [Текст] // Шкільна бібліотека плюс. – 2011. - №9 (травень). – С. 29-31.

6. Ватиканська апостольська бібліотека [Текст] // Шкільна бібліотека. – 2009. - №4. – С. 33-38.

7. Глухов, А. Жемчужина древней эпохи [Текст]: [про бібліотеку царя Сірії - Ашшурбанипала (668 – 635 рр. до н. е.)] / А. Глухов // Шкільна бібліотека. – 2011. - №1. – С. 21.

8. Околітенко, Н. Де бібліотека Ярослава Мудрого? [Текст] / Н. Околітенко // Жінка. – 2012. - №9. – Обкл.

9. Особливий інститут держави [Текст]: [Паризька нац. б-ка] // Шкільна бібліотека. – 2012. - №9-10 (травень). – С. 157. – (Найкрасивіші б-ки світу).

10. Павлік, В. А. Якщо любите читати – вам сюди! [Текст]: [сайти та портали, на яких розміщено енциклоп., довід. та словникові ресурси] / В. А. Павлік // Шкільна бібліотека. – 2012. - №9-10 (травень). – С. 51-52.

11. Палац знань [Текст]: [Нац. б-ка Білорусі] // Шкільна бібліотека. – 2012. - №1. – С. 128.

12. Пашкова, В. Бібліотечна справа у Швеції [Текст] / В. Пашкова // Бібліотечний форум України. – 2011. - №2. – С. 27-30.

13. Саприкін, Г. Китай: погляд бібліотекаря [Текст] / Г. Саприкін // Бібліотечна планета. – 2010. - №4. – С. 20-21. – (Бібліотеки світу).

14. Словник українських приватних бібліотек [Текст]: [про бібліотеки та їхніх фундаторів від найдавніших часів до XX століття в Україні] // Бібліотечна планета. – 2012. - №17-18. – С. 41-46.

15. «Чорний діамант» [Текст]: [Королівська бібліотека в Копенгагені] // Шкільна бібліотека. – 2012. - №7-8. – С. 148. – (Найкрасивіші бібліотеки світу).