Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
 
   День програміста
- професійне свято програмістів, що відзначається на 256-й день року. Число 256 (28) вибрано тому, що ця кількість різних значень, які можна виразити за допомогою восьмирозрядного байта. І також це максимальна ціла ступінь числа 2, яка менше 365 (днів у році).
     У невисокосний рік даний свято випадає на 13 вересня, у високосний - на 12 вересня.
   Вперше ідея святкування «Дня програміста» була оприлюднена головою видавничого дому «Компьютерра» Дмитром Мендрелюком 15 липня 1996 р. Таким днем ​​було запропоновано вважати першу п'ятницю вересня, названу «Чистої п'ятницею». У 2002 році співробітник веб-студії «Паралельні Технології» Валентин Балт організував збір підписів під зверненням до уряду РФ в підтримку визнання 256-го дня року офіційним святом програмістів.
    24 липня 2009 р. Міністерством зв'язку і масових комунікацій РФ підготовлений і внесений в уряд РФ проект указу президента Росії «Про День програміста».
11 вересня 2009 р.  Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ, підготовлений Міністерством зв'язку і масових комунікацій Російської Федерації, який встановлює в Росії новий офіційний свято - «День програміста».