Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


   Олійник, С. І. Гуморески / Степан Олійник; передм. Л. Олійник; іл. С. Корсун. - К.: ФОП Стебеляк, 2011. - 320 с.: іл. 

   Магнетизм добра й мудрості автора, світло в його очах і якась особлива, м'яка посмішка створювали поле, в яке неодмінно хотілося потрапити. Де б він не з'являвся, завжди ставав центром уваги. Не дивно, що ще за життя Сміхотворця, не зважаючи на складнощі тих часів, більшість його творів увійшли до класики українського гумору.











  Ребро, П. П. Козацькі жарти / Петро Ребро; вступ. сл. п. Глазового; іл. С. Григор'ян. — К.: ФОП Стебеляк, 2010. — 420 с.: іл., портр. 

    Те, що Ви зуміли видати таку чудову, розумну книжку, я вважаю козацьким подвигом. Ви не просто воскрешаєте й поширюєте прекрасний гумор. Ви нагадуєте всім землякам своїм і не тільки землякам, що дух козацький не вмре й не загине.
    І за це я — та хіба тільки я! — Вас люблю й міцно-міцно обнімаю.

 







     Глазовий, П. П. Веселі гуморески / Павло Глазовий; іл. С. Лук'яненко. — К.: ФОП Стебеляк, 2010.— 320 с. 

     Любий Читачу, в цій збірці ти знайдеш понад чотириста найкращих, найвеселіших гуморесок Павла Глазового. Кожна з них — це тонкий сплав життєвої мудрості, витонченого гумору та незламного оптимізму. Піднімає настрій, гарантовано, на сто відсотків!












     Глазовий, П. П. Школярикам: гуморески, баєчки: для мол. та серед. шк. віку / Павло Глазовий; іл. С. Лук'яненко. - К.: ФОП Стебеляк, 2011. - 232 с.: іл.

    Любі школярики та вчителі, в цій збірці ви знайдете чудові гуморески та байки від неперевершеного українського поета-гумориста Павла Глазового.
    Твори розраховані на найменших читачів, починаючи з дошкільного віку і до середніх класів. Тонкий гумор та народна мудрість, вкладені автором в віршики позитивно впливають на формування дитячого світогляду.
 









   Бердт, В. Марципан Пломбірович: повість-казка: для мол. шк. віку / Валентин Бердт, Яна Бердт; іл. Н. Ярова. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2009. - 149 с.: іл. - (Чотири лапи).















    Баум, Л.-Ф. Дивовижний чарівник країни Оз: для мол. шк. віку / Ліман Френк Баум; пер. з англ. А. Сагана; післям. Т. Рязанцевої; іл. О. Левської. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2006. - 255 с.: іл.














    Баум, Л.-Ф. Нові пригоди Солом'яника та Бляшаного Лісоруба: для мол. шк. віку / Ліман Френк Баум; пер. з англ. А. Сагана; іл. О. Левської. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2009. - 279 с.: іл.

    Чудовим людям і незрівнянним комікам, Девіду Монтґомері та Френку Стоуну, виконавцям ролей Бляшаного Лісоруба і Солом'яника, чия блискуча гра підкорила тисячі дитячих сердець по всій землі, автор із вдячністю присвячує цю книжку.
 








    Діккенс, Ч. Різдвяна історія: для серед. шк. віку / Чарльз Діккенс; пер. з англ. та післям. І. Андрусяка; іл. Р. Попського. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2011. - 159 с.: іл.

    Старий Скрудж - непривітний скнара, від якого годі чекати доброго слова чи доброї справи, - зневажає навіть таке велике свято, як Різдво. Та одного разу до нього приходить дух його померлого компаньйона - аби дати йому шанс стати іншою людиною з новим майбутнім. Але перш ніж змінити хід подій, Скрудж має пережити моторошні зустрічі з трьома привидами...








    Чорний, С. Щоденник Фокса Міккі: для серед. шк. віку / Саша Чорний; пер. з рос. М. Савка; іл. Н. Ярової. - Львів: Вид-цтво Старого Лева, 2011. - 117 с.: іл. - (Чотири лапи).

    Ви ще й досі вважаєте, що собаки не вміють думати? Таке твердження спростує маленький симпатичний фокстер'єр на ім'я Міккі. Виявляється, собаки не лише думають, а й уміють писати, читати (щоправда, лише по складах) та віршувати! А ще, наш фоксик полюбляє кіно, відпочинок біля моря та цирк! Та найбільше його надихає «Щоденник», який він пише, тримаючи олівця в зубах. Ой! Олівець вломився...


 






   Клімов, А. А. Всесвітня спадщина людства: ілюстрована енциклопедія для дітей / Андрій Клімов. — Харків: Ранок, 2006. — 128 с.: іл. — (Я пізнаю світ.)

    Кожна країна має успадковані від минулого витвори природи або цивілізації, гідні того, щоб бути збереженими для нащадків. Кожний із таких рукотворних і нерукотворних пам'ятників має значення як для всіх жителів нашої планети, так і для кожної окремої людини. Яка ж спадщина дісталася нам, людям XXI століття? Про це ви дізнаєтеся з нашої енциклопедії.









  Шуваєва, О. Лічимо з Ведмедиком: вірші: для дошк. та молод. шк. віку / О. Шуваєва; іл. Н. Бендус-Петровська. - Х.: Фактор, 2008. - 10 с.: іл. - (Лічилочки).














    Шуваєва, О. Лічимо з Білочкою: вірші: для дошк. та молод. шк. віку / О. Шуваєва; іл. Н. Бендус-Петровська. - Х.: Фактор, 2008. - 10 с.: іл. - (Лічилочки).














    Сонечко, І. Будиночок звірят: вірші: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. Н. Бекшаєвої. - Х.: Ранок, 2009. - 8 с.: іл. - (Книжка-зростомір).















    Сонечко, І. Веселий цирк: вірші: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. Е. Щербакової. - Х.: Ранок, 2009. - 8 с.: іл. - (Книжка-зростомір).















 
    Теремок: народна казка: для дітей дошк. віку / іл. О. Супрун. - Х.: Ранок, 2009. - 8 с.: іл. - (Книжка-зростомір).
















     
     Сонечко, І. ГАВ!: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. М. Коршунової. - Х.: Ранок, 2011. - 5 с.: іл. - (Книжки з аплікацією).

 














    Сонечко, І. ІГО-ГО!: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. Н. Бекшаєвої. - Х.: Ранок, 2011. - 5 с.: іл. - (Книжки з аплікацією).














    Сонечко, І. МУ-У!: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. Н. Бекшаєвої. - Х.: Ранок, 2011. - 5 с.: іл. - (Книжки з аплікацією).















    Матюх, Н. Д. В гостях у їжачка: вірші: для дітей дошк. віку / Наталія Матюх; худ. М. Пузиренко. - Х.: Фактор, 2010. - 16 с.: іл.














   Матюх, Н. Д. В гостях у мишеняти: вірші: для дітей дошк. віку / Наталія Матюх; худ. М. Пузиренко. - Х.: Фактор, 2010. - 16 с.: іл.













    Матюх, Н. Д. день народження: вірші: для дітей дошк. віку / Наталія Матюх; худ. М. Пузиренко. - Х.: Фактор, 2010. - 16 с.: іл.














     Матюх, Н. Д. Матусин день: вірші: для дітей дошк. віку / Наталія Матюх; худ. М. Пузиренко. - Х.: Фактор, 2010. - 16 с.: іл.

 













     Матюх, Н. Д. Матусин помічник: вірші: для дітей дошк. віку / Наталія Матюх; худ. М. Пузиренко. - Х.: Фактор, 2010. - 16 с.: іл.














     Сонечко, І. Наш город: вірші: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. А. Іванової. - Х.: Ранок, 2011. - 6 с.: іл. - (Відгадай-но).









 
     Сонечко, І. Наш сад: вірші: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. А. Іванової. - Х.: Ранок, 2011. - 6 с.: іл. - (Відгадай-но).
 









    Сонечко, І. Тропічні фрукти: вірші: для дітей дошк. віку / Ірина Сонечко; пер. з рос. Л. Опанасенко; іл. А. Іванової. - Х.: Ранок, 2011. - 7 с.: іл. - (Відгадай-но).












 
Андрусяк, І. Андрусяк Іван про Д. Туптала (святого Димитрія Ростовського), Г. Квітку-Основ'яненка, Т. Шевченка, Н. Хасевича, О. Довбуша: оповідання: для мол. та серед. шк. віку / Іван Андрусяк; худ О. Московченко. - К.: Грані-Т, 2008. - 96 с.: іл. - (Життя видатних дітей).
   
      
Дитинство завжди сповнене пригод і несподіванок. І все ж у кожного з нас у дитинстві рано чи пізно, але неодмінно трапляється така пригода, яка позначається на всьому подальшому житті. Вона може бути веселою чи сумною, феєричною чи глибоко внутрішньою, доброю чи й не дуже - але якщо в тебе, любий читачу, її досі не було, це означає лише те, що вона ще попереду!
     Письменник Іван Андрусяк оповідає саме про такі пригоди в житті славетних людей: Дмитра Туптала - великого українського поета й релігійного діяча, святого Православної церкви; Григорія Квітки-Основ'яненка - основоположника нової української прози; Тараса Шевченка - генія; Ніла Хасевича - мужнього художника, завдяки роботам якого світ дізнався про героїчну боротьбу Української Повстанської Армії; Олексу Довбуша - легендарного опришка.
      Книжка для тих, хто прагне якомога повніше розкрити в собі власний талант.





   Багряна, А. Анна Багряна про М. Заньковецьку, О. Телігу, Вангу, М. Приймаченко, С. Стецько: оповідання: для дітей мол. та серед. шк. віку / Анна Багряна; худ. Д. Марцін. - К.: Грані-Т, 2010. - 96 с.: іл. - (Життя видатних дітей). 

    Щоби стати відомою особистістю, слід сумлінно розвивати свій талант та рішучу волю вже в юному віці. Підтвердженням цього є розповіді письменниці Анни Багряної про дитинство Марії Заньковецької - талановитої української актриси; Олени Теліги - визначної української поетеси та громадської діячки, яка трагічно загинула від рук нацистів; Ванги - відомої в цілому світі провидиці та цілительки; Марії Приймаченко - славетної народної художниці; Слави Стецько - непересічної політичної діячки XX ст. Цих п'ятьох видатних жінок об'єднували любов до рідної землі й природи та непереборне прагнення досягти високої мети.








    Воронина, Л. Леся Воронина про Б. Лі, М. Ганді, Ж. Санд, Ф. Шопена, І. Миколайчука: оповідання: для дітей мол. та серед. шк. віку / Леся Воронина; худ. Н. Клочкова. - К.: Грані-Т, 2010. - 128 с.: іл. - (Життя видатних дітей). 

    Видатна дитяча письменниця вибрала свою «п'ятірку» улюблених героїв, дитинство яких залишається для неї таємничим і навіть оповитим романтичним серпанком. Француженка Жорж Санд, поляк Фредерік Шопен, індієць Махатма Ганді, китаєць Лі Суй Лунґ (більше відомий як Брюс Лі), українець Іван Миколайчук - усі вони в дитинстві мали чудові «з'яви», після яких утвердились у тому, ким і яким треба бути.










Процюк, С. Аргонавти: третя історія Марійки і Костика: для серед. та ст. шк. віку / Степан Процюк; худ. М. Бондаренко. - К.: Грані-Т, 2008. - 64 с.: іл.

   Іскорка безстрашних шукачів істини та справжнього щастя - аргонавтів - горить у кожного в серці. Вона вказує шлях і супроводжує людину все життя. Марійку і Костика веде перше кохання, яке допомагає пробачити друзям зраду, захищає від заздрісників і дає розуміння того, що матеріальне благополуччя не варте родинного спокою. Чим же завершиться трилогія Степана Процюка і чи стане перше кохання єдиним - дізнайся вже зараз.
 










Процюк, С. Залюблені в сонце [Текст]: друга історія Марійки і Костика / С. Процюк; худ. А. Котова. - К.: Грані-Т, 2008. - 64 с.: іл.

    ...Минув рік. Перше кохання Марійки і Костика подорослішало разом із героями. Тепер між ними не лише солодкі поцілунки - іноді трапляються отруйно-пристрасні ревнощі та непевно-гіркуваті сварки. Але й це відступає перед всемогутніми словами: «Я люблю тебе!»
 













   Процюк Степан. Марійка і Костик / С. Процюк; худ. О. Полоскіна. - К.: Грані-Т, 2008. - 64 с.: іл.

    Марійка і Костик не чекали на нього, а воно раптом прийшло. На нього ніхто не чекає, адже воно Перше. Несміливе, полохливе і до кінця не усвідомлене.
     Про кохання Марійки і Костика, здається, знала вся школа. Поза очі їх називали Ромео і Джульеттою. їм заздрили, чинили перешкоди й не хотіли зрозуміти. Однак від того вони ще дужче вірили у своє кохання, а тому ця історія має інший фінал, аніж у шекспірівських героїв. Узагалі ж, до фіналу історії ще далеко. Чи вдасться зберегти закоханим своє почуття і чи стане перше кохання єдиним? Розвиток сюжету читайте в наступній повісті відомого сучасного українського письменника Степана Процюка «Залюблені в сонце. Друга історія Марійки і Костика».








     Ешлі, М. Корабель надії: романтичні повісті для підлітків, дітей серед. та ст. шк. віку / Марина Ешлі; пер. з рос. - К.: Зелений Пес, 2008. - 392 с. - (А+В).

      Корабель - символ надії.
     Хай навіть вітрила у цієї надії подерті на лахміття, корпус тріщить усіма шпангоутами від найменшого подуву вітру, а рангоут ледь тримає такелаж... Коли немає на що сподіватися, залишається єдине - триматися за міць невтомних рук, незламність власної душі та за силу кохання нескореного серця.
     Адже поки б'ється серце, надія не вгасає.








   Грін, О. Стрімкіша за хвилі: романтичні повісті для підлітків, дітей серед. та ст. шк. віку / Олександр Грін; пер. з рос. - К.: Зелений Пес, 2008. - 400 с. - (А+В). 

   Поклик несправдженого... Посеред щоденного життя він раптом захоплює тебе - і ти вже не можеш опиратися йому. У звичайних речах ти вловлюєш потаємні знаки твоєї мрії, вона кличе тебе за небокрай і врешті-решт, наважившись, ти відкидаєш сумніви й робиш крок.
      На що чекаєш ти, зважившись здійснити найприхованішу мрію? Що чекає тебе? Хто чекає тебе ген там, за межею буденності - чарівна незнайомка чи звичайний фантом, втілена легенда чи лише марна фантазія... Ти дізнаєшся, але не раніше, ніж зробиш крок назустріч своїй мрії.








    Потатіна, І. Дівчата на стежці війни: фантастичний роман / Ірина Потатіна. - К.: Зелений Пес, 2008. - 392 с. - (Під партою).

    Чаклуни, чаклунки, чаклунські пси - шикуйсь! Струнко! Рівними рядами на війну - кро-оком руш!
    Не дивуйтеся, це зовсім не жарти. Це війна. Війна між людьми-чаклунами, котрі прийшли у чарівний світ, і місцевими народами. Війна до останку... а, власне, за що? За які такі цінності?
    Ось це і доведеться з'ясувати звичайним дівчатам - Маргоші й Насті, якщо вони хочуть врятувати Настиного старшого брата Дена, полоненого злими чарами, а заразом з братом - увесь світ.







 Григорук, А. Праправнук барона Мюнхгаузена: пригодницька повість-казка для дітей мол. та серед. шк. віку / Анатолій Григорук; іл. Н. Журавльова. - К.: Зелений Пес, 2008. - 112 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

   Тебе називають невиправним фантазером і вигадником. Але ж ти говориш чистісіньку правду, саму тільки правду. Ти степний на жарти і любиш пригоди. А тебе порівнюють з бешкетником. То може й ти праправнук барона Мюнхгаузена? Це треба перевірити! Мерщій до книжки: там можна вичитати всю правду про себе. Федя Зайченко, той самий праправнук, допоможе. Він розкаже про свій політ у ліфті, про боротьбу з чаном сметани, про загіпнотизовану змію і ще цілу купу пригод.
     А може, і ти теж родич славетного Мюнхгаузена?






    Тарабанчук, Ю. Небезпечні хованки, або Розвідник Люка і Terra incognita / Юрій Тарабанчук; іл. О. Мазур. - К.: Зелений Пес, 2007. - 224 с. - (Для тих, хто не любить читати).

   Хованки - весела й приємна гра.
  За єдиним винятком — якщо доводиться грати на невідомій небезпечній території, та ще й із бандою смердючих скунсів-розбійників, які захопили у полон молодшого брата самого коменданта Фортеці Доброї Надії. Проте Серж Люка, розвідник загону бойових собак, не збирається поступатися нахабам. У нього є вірні друзі, а ще - чудова ідея, як визволити бранця. Люка точно знає: підступним скунсам його жарт буде до вподоби!






   Даррелл, Д. Балакучий згорток: пригодницька повість-казка для дітей мол. та серед. шк. віку / Джеральд Даррелл; пер. з англ. Н. Трохим. - К.: Зелений Пес, 2007. - 248 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

   За високими горами, за синім морем, за швидкою річкою існує справдешня казкова країна - Міфологія. І живуть там усі ті істоти, які мають жити в казкових країнах, - дракони й василіски, єдинороги та русалки, грифони й вовкулаки. І звісно, час від часу в Міфології стаються всілякі негаразди та неприємності.
   А виправляти ці неприємності доводиться звичайним дітям - Саймону, Пітеру та їхній сестрі Пенелопі.
   Тож якщо ти не від того, щоб сплавати на Острів Вовкулаків, продертися крізь Мандрагоровий Ліс чи взяти штурмом Замок Василісків, - сміливо перегортай сторінку!




     Птіцин, А. Лопухасте щастя: пригодницька повість-казка для дітей мол. та серед. шк. віку / Анатолій Птіцин; іл. С. Саприкіна. - К.: Зелений Пес, 2008. - 112 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

    Цікаво, а якого кольору щастя? Анатолій Птіцин, справжній експерт зі щастя, знає напевне. А ще він знає все про ельфів з Поперечки, про всі їхні пригоди й таємниці. І каже, що справжнє ельфівське щастя жовтого кольору. А ще воно може губитись і навіть розфарбовувати лопухи. Ой, а що ж робити, коли щастя тікає? Звичайно, його треба шукати! І без тебе в усіх цих лабіринтах казок і загадок ельфи не розберуться! Пам'ятай: їхнє щастя у твоїх руках!







   Бригинець, О. Принцеса Анжеліка. Нові історії: повість-казка для дітей мол. та серед. шк. віку / Олександр Бригинець, Анатолій Птіцин; іл. С. Саприкіна. - К.: Зелений Пес, 2009. - 224 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

    Хто знає, як виглядає казка?
  А Юрчик та Іннуся знають, бо вони товаришують із принцесою Анжелікою. Одного разу принцеса об'явилася у їхній квартирі і заявила, що вона - їхня тітонька. Відтоді життя дітей змінилося: у них з'явився казковий друг, вони навчилися користуватися магічними речами і проникати в чарівні світи...
   Хочеш, щоб ця чарівна тітонька прийшла й до тебе? Тоді відкривай книжку і знайомся з принцесою Анжелікою.
   А що ще треба знати про чарівниць, розкаже попередня книжка Олександра Бригинця та Анатолія Птіцина «Анжеліка - принцеса Анру».




    Бойко, І. Золотий меч троля / Ігор Бойко; іл. І. Коцар. - К.: Зелений Пес, 2006. - 112 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

    Меч - зброя серйозна.
  Принаймні саме так вважають дорослі, а вони завжди найкраще знають, якою має бути зброя і що з нею робити, а також яких правил безпеки слід при цьому дотримуватись. І звичайно, вони впевнені, що зброя - не іграшки для малят.
    Для малят, можливо, і не іграшки. А для нахабних тролів викрасти золотий меч і покинути напризволяще посеред дороги - це просто жарт.
Хочеш знати, що трапиться з тим, хто підніме золотий меч? Тоді мершій перегортай сторінку!






Птіцин, А. Не гальмуй! / Анатолій Птіцин, Ігор Ільєнко; іл. О. Костенко. - К.: Зелений Пес, 2006. - 208 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

    Як ти гадаєш, кого можна зустріти на дорозі?
  Звісно, чарівних дорожніх істот - дорожніх гномів, шляховичків, дівчаток-вей на роликах, восьминіжок, роуді та бігоней. А ще на дорозі можна впіймати таємницю, тільки треба спритно вхопити її за хвіст - і купа надзвичайних пригод гарантована.
     Наш старий знайомий дорожній гном Гролик (ти зустрічався з ним у книжці «Гноми на дорогах») ніколи ґав не ловив, тому пригоди завжди чекали на нього там, де він очікував їх побачити. І не тільки Гролика, а й усіх його друзів.
    Хочеш дізнатися, що чекає Гролика та компанію? Тоді не гальмуй — перегортай сторінку!





Бойко, І. Полювання на царя / Ігор Бойко; іл. І. Коцар. - К.: Зелений Пес, 2006 р. - 112 с.: іл. - (Для тих, хто не любить читати).

    Бути царем - справа не легка.
    Атож, треба вміти правильно носити корону так, щоб вона не спадала на ніс і не затуляла очей. Треба поважно нахиляти голову, благородно поводити плечима, а при нагоді ще й роззявляти ікласту пащу - аби піддані боялися й тремтіли. Треба виконувати купу страшенно нудних обов'язків, як то піклуватися про народ і державу, приймати послів. А що вже бали та всіляке там полювання... Нудота...
     Якщо вам здається, що царем бути не цікаво, то спробуйте зробити навпаки - влаштувати полювання на царя разом з веселими героями книжки Ігоря Бойка. Гарантуємо - нудьгувати не доведеться!





  Левицька, В. Тарас Шевченко і я: оповідання / Віта Левицька, Тетяна Катіна; іл. Н. Шевчук. - К.: Зелений Пес, 2011.- 48 с.: іл. - (12 балів).


    Як отримати 12 балів з літератури? Де знайти додаткову інформацію про ту чи іншу історичну особу?
     У цій книжці ти дізнаєшся про Тараса Шевченка - геніального поета, талановитого художника, неординарну особистість свого часу. Ти зможеш сам розібратися, чому його вважають душею України, а його твори вивчають у школі.