Скарбничка методиста / Офіційні документи / Міністерство юстиції України

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    Державний заклад «Національна парламентська бібліотека України» звернувся до Міністерства юстиції України з листом, в якому висловлювалося прохання роз'яснити особливості застосування в бібліотеках Закону України «Про захист персональних даних». Нижче наводимо відповідь на цей лист.


МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

 
Державний заклад «Національна
парламентська бібліотека України»

    У відповідь на ваш лист від 08.12.2011 № 583/1-8 стосовно надання роз'яснення щодо застосування Закону України «Про захист персональних даних» (далі - Закон) в межах компетенції повідомляємо таке.
      Статтею 6 Закону визначено, що не допускається обробка персональних даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.
    Також відповідно до статті 11 Закону підставами виникнення права на використання персональних даних є:

1) згода суб'єкта персональних даних на обробку його персональних даних;

2) дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю бази персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень.

     З огляду на це здійснення обробки персональних даних фізичної особи, в тому числі особи, яка має намір отримати бібліотечне обслуговування, без підстав визначених статтею 11 Закону не допускається.
   Виходячи з фактів, викладених у вашому листі, бібліотека щороку здійснює поновлення відомостей, які були надані користувачем для запису до бібліотеки. Так, поновлення відомостей про користувача є дією з обробки персональних даних. Таким чином, володільцю бази персональних даних не потрібно отримувати від користувача згоду на обробку його персональних даних щоразу, коли здійснюється поновлення персональних даних, на обробку яких вже надано згоду.
     Статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
     У зв'язку з цим володілець бази може здійснювати обробку персональних даних без письмової згоди суб'єкта персональних даних, за умови, що персональні дані фізичної особи включені до бази персональних даних до набрання чинності Законом та обробка персональних даних здійснюється для конкретних законних цілей з дотриманням вимог Закону. В такому разі згідно зі статтею 12 Закону володілець бази персональних даних зобов'язаний письмово повідомити суб'єкта персональних даних про його права, визначені Законом, мету збору персональних даних та осіб, яким передаються його персональні дані.


Заступник Міністра — керівник апарату
А. Ю. Сєдов