Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 За ночі Ви недоспані пробачте,
За колючки пекучих слів-образ,
За біль, тривогу, клопоти щоденні,
Що завдаємо, рідні, Вам не раз.
     
       
   День матері — міжнародне свято. Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після Першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. 
     З XVII по XIX століття у Великобританії відзначалася так зване «Материнська неділя» – четверта неділя Великого посту, присвячена вшануванню матерів по всій країні.
    У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Уорд Хоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Уорд, - день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Уорд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.
    У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Ганна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

    Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сингапур, Австралія, Україна та ін.). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.

     У багатьох країнах світу відзначають День матері 13 травня. В Україні – цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
      Безумовно, День матері – це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ – образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.
     Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково – від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури й благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть в дружній родині й під опікою щасливої матері.
В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
В 2011 році День матері в Україні припадає на 8 травня.
    МАМА – таке лагідне, ніжне слово, яке з трепетом на устах у кожного викликає різні емоції, а врешті – решт вони з’єднуються воєдине – рідне.
    Різновид пісень, віршів, присвячених своїм матерям – це вихор почуттів, вкладених у кожне слово, в кожне речення, та велика вдячність за материнське тепло, яке починає гріти з першого серцебиття, коли ми знаходимося під серцем матері, і до кінця життя в спогадах про неї.
         Життя складне, і ми боремося за кожен день свого існування, вирішуємо щоденні проблеми, які в кожного свої, але роки летять, і стомлене серце зупиняється, а серцебиття, подароване мамою, йде далі життям своїм.

Збірка сценаріїв до Дня матері