Видавнича діяльність / 2012 / "Бібліотеки для дітей Тернопільщини: рік 2011" (Аналітично – статистичний огляд)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 


     Щорічний аналітично – статистичний огляд «Бібліотеки для дітей Тернопільщини: рік 2011» підготовлено на основі статистичних та інформаційних звітів центральних районних та міських бібліотек для дітей.
   Він дає можливість отримати найповнішу інформацію про стан, проблеми та визначити перспективи розвитку книгозбірень для дітей Тернопільської області.
    Матеріали, викладені в огляді будуть корисними для роботи керівникам бібліотек, представникам органів місцевої влади та керівникам управлінь культури.



Підготувала Л. В. Томків
Комп’ютерний набір Т. І. Лось
Відповідальна за випуск Н. С. Новіцька



    Бібліотеки для дітей здійснюють значний внесок у справу формування юних громадян України на засадах високої духовності та християнської моралі. Через книгу, сучасні джерела інформації залучають школярів до багатств національної, світової культури і мистецтва, допомагають розвитку творчих здібностей у обдарованих дітей. Традиційною стала тісна співпраця дитячих бібліотек з родинами користувачів – дітей, що сприяє розвитку сімейного читання, організації, 
 - родинних свят, з нагоди Міжнародного дня родини;
 - Дня людей похилого віку,
 - Дня рідної мови,
 - посвяти в читачі,
 - конкурсів на кращу читаючу сім’ю та інших заходів.

     Позитивною тенденцією розширення функціональних можливостей бібліотек є те, що вони і надалі залишаються одними з небагатьох державних установ, що сприяють вихованню культури читання, формують комунікативну та інформаційну компетентність користувачів – дітей. Стрімка зміна культурних та літературних пріоритетів у дітей, спонукає бібліотекарів до пошуку та впровадження інноваційних форм бібліотечної роботи з надання інформаційних послуг, використання нових комп’ютерних технологій в обслуговуванні користувачів та модернізації бібліотечних процесів.
     Значно змінилися технічні та технологічні підходи до проведення культурно – мистецьких заходів, як в стінах бібліотек, так і поза ними. Лейтмотивом бібліотечного обслуговування користувачів – дітей влітку став девіз: «Бібліотека іде до дітей». Бібліотечні послуги надаються користувачам – дітям, батькам під час їхнього відпочинку у скверах, парках, на майданчиках, у таборах відпочинку та оздоровлення. Літні читання школярів стали інноваційним підходом до розвитку читацької культури на Тернопіллі. Така традиція особливо активно поширюється у бібліотеках для дітей Монастириського, Кременецького, Зборівського, Гусятинського, Борщівського, Теребовлянського та інших районів нашої області.
     Участь бібліотек для дітей у Всеукраїнських конкурсах, проектах, програмах, зокрема, Всеукраїнського фонду Відродження, програми «Бібліоміст» сприяють оновленню фондів бібліотек, модернізації технологічних можливостей, комп’ютеризації бібліотечної діяльності. Зростанню іміджу бібліотек сприяє проведення благодійних, гуманістичних соціально – культурних акцій для дітей з обмеженими фізичними можливостями, з багатодітних та «проблемних сімей». Такі діти залучались до проведення:
 - «уроків доброти»: «Спіши добро робити вчасно», «Милосердя і доброта – людства два крила»;
 - відвертих діалогів: «Розпізнай добро і зло»;
 - днів відкритих сердець «Від мого серця – з любов’ю»;
 - створення цільових комплексних програм «Творимо милосердя разом».

     Більш активно використовуються креативні форми роботи, які будуються на комунікативній, дискусійній, ігровій основі, зацікавленому діалозі учасників та користувачів – дітей.
     Бібліотеки для дітей активно відгукнулися на ініціативу Голови Тернопільської обласної ради п. О. Кайди щодо проведення у своїх регіонах благодійної акції «Подаруй дітям книгу».
Зокрема, Копичинецька міська бібліотека для дітей зібрала 335 книг, Кременецька центральна бібліотека для дітей – 30, Кременецька міська бібліотека для дітей – 20 книг та інші бібліотеки. Всі книги були передані для дітей шкіл – інтернатів Тернопільської області.
     В області створено і діє понад 200 різноманітних гуртків та клубів за інтересами, які допомагають розвитку інтелектуальних та творчих здібностей у дітей. Зокрема – писанкарства «Яскравий світ писанки», «Відкрий серце добру» (Бережанська ЦБД), «Узвіз кмітливих» (Підволочиська ЦБД), «Смайлик» (Козівська ЦБД), «Спілкування» (Збаразька ЦБД), «Літературна світлиця Івана Гнатюка» (с. Дзвиняч Збаразької ЦБС) та багато інших.
     Щорічно бібліотеки для дітей приймають участь у Всеукраїнському конкурсі «Найкращий читач України».Цьогорічними лідерами, які презентували читацький загал Тернопілля на «Форумі видавців» у місті Львові стали учні загальноосвітніх шкіл № 15 та № 17 міста Тернополя Когут Мар’яна та Рудак Віктор.
     В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання, який щорічно відбувається під час весняних канікул школярів, бібліотеки для дітей проводять: зустрічі з письменниками, видавцями, організовують благодійні та бібліотечні акції, Дні бібліотеки, Дні відкритих дверей, читацькі марафони, літературні мандрівки, тощо.
     Успішно проводяться заходи в рамках Національного проекту «Україна читає дітям». Ініціатором його реалізації на Тернопільщині стала обласна бібліотека для дітей. Підтримали ідею проекту і в бібліотеках для дітей Підволочиського, Гусятинського, Теребовлянського, Заліщицького, Чортківського, Козівського та інших районів.
     Зокрема, у Чортківській ЦБД відбулася творча зустріч дітей і вихователів товариства «Лебедятко» та Т. Ясінчук – учениці фотостудії, яка створила мультфільм про Чортків. Аналогічні творчі зустрічі з чортківською письменницею Р. Обшарською «Жінка в обіймах вітру» та з поетесою Л. Дороніною відбулися у Чортківській ЦБД і започаткували цикл зустрічей з відомими людьми краю та участь у проекті «Україна читає дітям». У Гусятинській ЦБД у гостях побував відомий краєзнавець В. П. Горбоватий. Він прочитав дітям вірші Іванни Блажкевич та розповів про її перебування у селі Васильківцях цього ж району. Бібліотечна спільнота Тернопілля приймає активну участь в реалізації інноваційних творчих проектів зокрема, це – проведення бібліотеками Тернопільської міської ЦБС першого бібліотечного фестивалю «Бібліофест». В ньому взяли участь міські бібліотеки для дітей. Кожна бібліотека, на спеціально відведеному стенді презентувала свої інновації та досягнення року, а також створювала міні – галереї світлин цікавих подій, проводила майстер – класи, тощо. Зокрема, бібліотека для дітей №2 розпочала новий проект зі створення музею книг Тернопільських письменників. Бібліотеки для дітей №3, №4 працюють над реалізацією соціальних програм, які спрямовані на допомогу дітям з особливими потребами, їхньої адаптації у суспільстві. Однією із цікавинок фестивалю стала книга – велетень. Ідея створення такої книги належить письменниці Ірині Мацко, реалізувати її допомагають читачі – діти міської бібліотеки для дітей № 1. Кожен розворот книги відтворюватиме казку іншого автора, працюватимуть над ілюстраціями до них. «Цей твір після завершення буде доступний для всіх» – коментувала експонат його авторка. Як зазначив начальник управління культури і мистецтв м. Тернополя п. Олександр Смик: «Такі заходи сприяють зростанню іміджу бібліотек, спонукають читачів шанувати книгу і отримувати задоволення від друкованого слова».
     До творчого пошуку долучилися працівники Копичинської міської бібліотеки для дітей. Уже вчетверте тут проводиться конкурс на кращого читача бібліотеки «Читайлик». Нагородження переможців конкурсу відбулося за участі начальника відділу культури РДА п. Сагайдака Р. С. Кращих читачів нагородили книгами – директор ОБД Новіцька Н. С., а також директор Тернопільського видавництва «Джура» Ванчура В. Л. Класи – переможці одержували дипломи та бонуси у сумі 100 грн. Дітей – лауреатів конкурсу «Читайлик» було запрошено на ІІ Всеукраїнський фестиваль «Джура – фест» в місто Тернопіль. Обласна бібліотека для дітей організувала для дітей – переможців зустріч з поетесою Л. Вознюк. Діти не хотіли відпускати поетесу, фотографувалися з нею на пам’ять, дарували їй свої вірші, розігрували сценки про книгу, тощо. Вони висловлювали своє захоплення поезією та домовилися з поетесою про наступну зустріч у своїй бібліотеці в місті Копичинці. Бажаючих взяти участь у наступному конкурсі «Читайлик» суттєво побільшало. Це дуже тішить його організаторів і натхненників, спонукає до нових ідей та задумів. Слід зазначити, що творчий підхід завідуючої Копичинською бібліотекою для дітей п. Г. М. Турок до своєї роботи не залишився непоміченим. У 2011 році п. Галина була делегована Обласною бібліотекою для дітей на Парламентські слухання про діяльність бібліотечних закладів, що відбулися у Верховній Раді України. Вона також з гідністю презентує бібліотекарів області на інших заходах перед громадськістю, на Колегії обласного управління культури, на обласному радіо, на шпальтах районних та обласних газет, тощо.

Мережа бібліотек, що обслуговують дітей

     В Тернопільській області функціонує 841 бібліотека, яка надає свої послуги користувачам–дітям та учнівській молоді. 33 публічні спеціальні (дитячі) бібліотеки:
 - 1 – обласна бібліотека для дітей
 - 17 – центральних районнихбібліотек для дітей
 - 15 – міських бібліотек для дітей
 - 808 – сільських бібліотек – філій ЦБС

      В централізованій бібліотечній системі міста Тернополя обслуговує користувачів – дітей 5 міських бібліотек для дітей.
     Найбільша мережа бібліотек, що обслуговують дітей функціонує у Зборівському (66), Теребовлянському (63), Борщівському (61), Збаразькому (60) районах. Теребовлянська та Підгаєцька ЦБС створили для обслуговування користувачів – дітей 2 бібліотечні пункти. Мережа бібліотек для дітей є стабільною і не зазнала скорочень або оптимізації.

Матеріально – технічна база бібліотек

     Загальна площа приміщень, в яких здійснюють бібліотечну діяльність книгозбірні для дітей становить 5577,3 квадратних метрів, з них 2067,7 м2 (37%) використовується для зберігання бібліотечного фонду та періодичних видань. Найменшу площу для збереження фондів літератури мають: Теребовлянська (8м2), Підволочиська ЦБД (12м2), Бучацька ЦБД (16м2). Правовою формою визначається майнова власність бібліотек:
 - 25 бібліотек для дітей володіють приміщеннями на праві оперативного управління;
 - 7 – розташовані в орендованих приміщеннях; (Збаразька ЦБД, Кременецька ЦБД, Вишнівецька, Кременецька а також Тернопільські міські бібліотеки для дітей №3, №4, №5.
     Невідкладного ремонту потребують такі бібліотеки: Борщівська ЦБД, Мельнице – Подільська міська бібліотека для дітей. Вже тривалий час в пристосованому приміщенні – одній кімнаті працює Вишнівецька міська бібліотека для дітей. Для забезпечення комунікації у вирішенні культурних та виробничо – господарських потреб бібліотеки для дітей використовують різноманітні засоби зв’язку:
10 районних бібліотек для дітей та 8 міських бібліотек для дітей телефонізовано;

5 центральних бібліотек для дітей: (Борщівська ЦБД, Бучацька ЦБД, Теребовлянська ЦБД, Козівська ЦБД, Монастириська ЦБД забезпечені комунікаційним зв'язком через використання електронних адрес;

міські Копичинська, Тернопільські міські для дітей №1, №2, №3, №4, №5 – забезпечені аналогічною формою зв'язку.

      Прикрим фактом – є відсутність телефонного зв'язку у Бережанській ЦБД, Заліщицькій ЦБД, Зборівській ЦБД, Кременецькій ЦБД, Шумській ЦБД та інших бібліотеках для дітей.

Бібліотечний персонал

    В бібліотеках для дітей працює 115 активних, талановитих та креативних бібліотечних спеціалістів. Кредо сучасного бібліотекаря – актуальність, оперативність, фаховість. Змінюється професійна свідомість та підвищується фахова обізнанність, компетентність бібліотекарів через сучасну систему тренінгового навчання на базах обласних Інтернет – центрів, цільового навчання, проведення Днів спеціаліста, шкіл професійної майстерності. Долаючи відомчі бар'єри бібліотечні спеціалісти намагаються перебороти тимчасові незручності, масове недофінансування для створення зручних умов користувачам та поповнення фондів. Вони прагнуть втілювати політику корпоративної єдності, спрямовану на розвиток інтересу до друкованої книги, читання, розвитку особистості дитини. Створюючи позитивний імідж у суспільстві, бібліотекарі активно залучають до реалізації своїх цілей творчі спілки, громадські організації, фонди, засоби масової інформації. Долучають до проведення бібліотечних заходів волонтерів, які набувають практичні навички роботи з дітьми, вивчають їх психологічні вікові особливості, тощо.
За освітнім рівнем
 - 61% бібліотечних спеціалістів (70) мають базову вищу спеціальну освіту;
 - 20% – (23) – вищу спеціальну освіту;
Майже 57,4% бібліотечних спеціалістів працюють в дитячих бібліотеках понад 20 років.
 - 14,7% – до 10 років;
 - 4,4% – до 3-х років;
 - 23,5% – від 10 – 20 років
     Більше 70% бібліотек для дітей віднесені до ІІІ групи за оплатою праці. Бібліотеки для дітей Тернопільської міської ЦБС до ІІ групи, до ІV групи – Зборівська ЦБС, Ланівецька ЦБС, Підгаєцька ЦБС, Монастириська ЦБС.
    Із 115 бібліотечних спеціалістів дитячих бібліотек області 12 (10,4%) працюють неповний робочий день:
 - у Заліщицькій ЦБД – 3 бібліотечних спеціалістів;
 - Збаразькій ЦБД – 1;
 - Кременецькій ЦБД – 1;
 - Теребовлянській ЦБД – 1
 - у міських бібліотеках для дітей:
 - Мельнице – Подільській – 1;
 - Гримайлівській – 2;
 - Вишнівецькій – 1;
 - Тернопільській № 5 – 2.
      Таке явище, як робота бібліотечних спеціалістів районних та міських бібліотек не повний робочий день – вимушена міра, яка з'явилася в зв'язку з серйозним недофінансуванням бібліотечних закладів в Тернопільської області.

Фандрейзингова діяльність, додаткові послуги в бібліотеках для дітей

      Протягом року бібліотеки для дітей надавали користувачам – дітям додаткові послуги від яких до спеціального фонду надійшло 64,46 тис. грн., в тому числі 40,27тис. грн. від надання платних послуг, благодійних і спонсорських внесків (3,2 тис. грн.). Інші джерела надходження коштів – за рахунок загального фонду та 144,2 тис. грн. – на ремонт.
В Бучацькому районі використано – 18 тис. грн.,
Зборівському – 1,4 тис. грн.
Монастириському – 7,8 тис. грн.
Кременецькому – 60 тис. грн.

    Всього по центральних бібліотеках для дітей на ремонт приміщень виділено 27, 2 тис. грн., а міським бібліотекам для дітей – 86,6 тис. грн. По області цей показник становить – 114,2 тис. грн.
    Бібліотеки для дітей та сільські бібліотеки – філіали Кременецького, Тернопілського, Шумського, Ланівецького, Теребовлянського районів та міста Тернополя взяли активну участь у програмах Міжнародного фонду Відродження та «Бібліоміст» з метою розширення своїх технологічних можливостей та поповнення бібліотечних фондів.
    Позитивний приклад спільної співпраці та дбайливого ставлення до бібліотек стала матеріальна підтримка Копичинської міської бібліотеки для дітей Гусятинською районною державною адміністрацією, районною Радою, районним відділом культури та міської Ради. Ними було профінансовано капітальний ремонт бібліотеки на суму 20 тис. грн. Зроблено: заміну вікон на пластикові, монтаж євростелі, обладнано приміщення сучасними світильниками, пофарбовано вікна, двері, пошліфовано та полаковано підлогу. А комп’ютерно – поліграфічний центр «Коні – Ком» надав благодійні кошти для виготовлення бібліотечної вивіски.
    Значного поліпшення матеріально – технічної бази домоглася Теребовлянська Центральна бібліотека для дітей (зав. бібліотекою Куліковська М. М.). Тут проведено капітальний ремонт читальної зали, замінено 4 вікон, 2 дверей, закуплено 4 комп’ютерних столів, 5 крісел для комп’ютерів, відремонтовано 15 крісел.
    Всього 11 районних та 7 міських бібліотек для дітей мають 33 комп'ютери, в тому числі 26 з них мають доступ до мережі Інтернет. Бібліотеки надають можливість своїм користувачам використовувати копіювально – розмножувальну техніку, якої нараховується на сьогодні 28 одиниць та 25 одиниць мультимедійного обладнання.
Монастириська ЦБД та Теребовлянська ЦБД поповнили свої технічні ресурси 9 комп'ютерами, завдяки участі у ІІ турі програми «Бібліоміст» з надання інноваційних послуг користувачам.
    Отримані технічні засоби активно використовуються для виховання у дітей інформаційної грамотності, входження дітей в комунікативний світ за допомогою Інтернет – послуг. Кількість користувачів, яким були надані інформаційні та довідково – консультаційні бібліотечні послуги становить майже 16 тис., в тому числі індивідуальних абонентів – 500. Значно збільшилась відвідуваність веб-сайту ОБД. За минулий рік його відвідало 35 тис. користувачів.

Методична робота центральних бібліотек для дітей


      Центральні бібліотеки для дітей щорічно проводять чимало організаційно – методичних, консультаційних, практичних заходів з метою поліпшення діяльності шкільних та сільських бібліотек – філіалів ЦБС з обслуговування дітей книгою, долучення їх до читацької культури, інформаційного забезпечення навчання та дозвілля. Вони беруть участь у заходах підвищення кваліфікації бібліотекарів ЦБС та шкільних бібліотекарів, які спрямовані на удосконалення обслуговування дітей книгою.
    У 2011 році було проведено 35 районних семінарів, практикумів, творчих лабораторій, проблемно – цільових навчань: «Діти, книга, читання: пошук нових можливостей, ідей, інноваційних підходів» (Зборівська ЦБД), «Бібліотека для дітей – осередок духовності» (Чортківська ЦБД) «Бібліотека – на допомогу формуванню та популяризації правових знань у користувачів – дітей» (Заліщицька ЦБД), «Сучасні тенденції та оновлення системи обслуговування користувачів – дітей» (Підволочиська ЦБД). Спеціалісти центральних бібліотек для дітей здійснюють виїзди до бібліотек – філій ЦБС та шкільних бібліотек з метою надання їм консультативної, методичної та практичної допомоги на місцях. Протягом року було зроблено більше 320 виїздів.
Підготовлено ряд методичних рекомендацій, порад, сценаріїв для проведення загальносистемних масових заходів, відзначення краєзнавчо – історичних, літературно – мистецьких дат; узагальнюється кращий досвід роботи з дітьми у своїх регіонах. Проводився моніторинг та соціологічні дослідження з важливих проблем бібліотечної роботи з дітьми.

Обласною бібліотекою для дітей було підготовлено та надіслано методичні матеріали:


1. Бібліотеки для дітей Тернопільщини: рік 2010. Аналітично – статистичний огляд. Від дає можливість отримати найповнішу інформацію про стан, проблеми та перспективи розвитку книгозбірень для дітей та співставити свої досягнення з іншими, зорієнтуватися на загально обласні тенденції бібліотечного розвитку на Тернопіллі.

2. Бібліотеки для дітей: пошук ідей, майстерність, співпраця. (Інформаційний бюлетень). Все найкраще, що висвітлюється бібліотекарями у інформаційних звітах, досвід роботи з інноваційного обслуговування користувачів – дітей, намагаємося донести до бібліотекарів для дітей у своєму інформаційному бюлетені.

3. Острів читання на планеті Літо – 2011 (Методичні поради). Пропонуємо більшість бібліотечних заходів та дозвілля організовувати у місцях відпочинку, оздоровлення дітей під девізом: «Бібліотека іде до дітей».

4. Ефективні форми навчання та ділового спілкування бібліотекарів. (Методичні поради). Подається методика та використання в навчанні бібліотекарів такої інтерактивної форми як тренінги. Знайомить бібліотекарів області з планом проведення тренінгів у 2012 році на базі інноваційного проекту ОБД «Бібліомістечко».

5. Положення про обласний конкурс на кращу читаючу сім’ю в Тернопільській області “Читаємо всією сім’єю”. Подані загальні положення, критерії оцінки читаючих сімей та анкета учасника.

6. Основні напрямки планування роботи бібліотек для дітей у 2012 році. (Методичні поради). Планування роботи на 2012 рік передбачає – врахування сучасних тенденцій, актуальних напрямків бібліотечного обслуговування дітей в області та Україні.

7. «Пам’ятка для батьків. Усім, хто виховує дітей – поради психологів». Пам’ятка допоможе батькам, вихователям, бібліотекарям сприймати особистість дитини з врахуванням її розумових здібностей та пихологічних особливостей у процесі «перевиховання».

8. «Бібліотекар + читач = формула успіху» (Пам’ятка бібліотекаря). Має на меті звернути увагу бібліотекарів на удосконаленні бібліотечних послуг, бібліотечної етики, розвивати у них вміння спілкуватися та мистецтво слухати, створювати атмосферу доброзичливого ставлення до дітей.

9. «Пам’ятні літературні дати – 2011 року» (Календар знаменних і пам’ятних дат).

10. «Добра фея дитячої літератури. (До 70-річчя від дня народження поетеси Оксани Сенатович). Бібліографічна довідка із серії «Наші славетні земляки».

11. «Живи Україно – живи для краси» (Рекомендаційний список літератури до дня Незалежності України).

12. «Я дітям серце віддала...» (Бібліографічна довідка до 125-річчя від дня народження письменниці Іванни Блажкевич).

13. «Початкова освіта – навчання та виховання» (Інформаційний список літератури).

Основні показники діяльності бібліотек для дітей у 2011 році.
Користувачі бібліотек

     У 2011 році в області обслужено 148796 користувачів в тому числі
обласною бібліотекою для дітей – 13530;
центральними бібліотеками для дітей – 32607;
міськими бібліотеками для дітей – 28915;
сільськими бібліотеками – філіями ЦБС – 73690.
    В тому числі кількість обслужених користувачів за єдиною реєстрацією по області становить: 123739. 92.7% користувачів – це діти, віком до 15 років, в тому числі – 13% до 7 років. Інші вікові категорії користувачів від 15 та 22 років становлять 7,3%. Майже всі бібліотеки працюють зі стабільною кількістю користувачів – дітей. Деякого росту користувачів домоглася Тернопільська міська бібліотека для дітей №3, Кременецька та Скала – Подільська міські бібліотеки для дітей(+540). По районних бібліотеках для дітей (– 469).Отже в порівнянні з минулим роком по дитячих бібліотеках зросла кількість читачів лише на 70. По сільських бібліотеках – філіях ЦБС зменшилась кількість користувачів – дітей на ( – 3661);
 - 2010 рік – 77351;
 - 2011 рік – 73690.
Зниження кількості користувачів – дітей відбувається в цілому по області, крім обласної бібліотеки (районні+міські+сільські): (– 4701):
 - 2010 рік – 139967;
 - 2011 рік – 135266.

Відвідування, звернення до бібліотек

    В області дітьми зроблено 1.736312 відвідувань бібліотек; 306292
 - відвідано масових заходів, 35683 – звернень на веб-сайти бібліотек. Середнє відвідування по області (обласна+дитячі бібліотеки+сільські) становить 11,6. В тому числі:
 - по дитячих – 8,6;
 - сільських бібліотеках-філіях ЦБС – 14,4
    Кожен другий користувач відвідав масовий захід, який проводився в бібліотеках для дітей. По області17,6% від усіх відвідувань – це відвідування масових заходів.

Бібліотечні фонди

      На 1.01.2012 року бібліотечні фонди літератури для дітей складають – 2.413166 примірників, в тому числі 2.326999 примірників (96,4%) – це книги, 84168 примірників (3,6%) – періодичні видання.
 - В центральних бібліотеках для дітей періодичні видання складають – 6%;
міських бібліотеках для дітей – 5%;
сільських бібліотеках – філіях ЦБС – 1,5%.
   Обертаність фондів по області становить 1,5. Не достатня кількість аудіовізуальних (1940 еземплярів) та електронних видань (59 екземплярів) не дозволяє бібліотекам створювати фонди медіатек та працювати на перспективу у задоволенні сучасних запитів користувачів – дітей не електронні носії інформації, тощо.

Надходження та вибуття літератури

   За 2011 рік до бібліотек області, що обслуговують дітей (841) надійшло 27704 екземпляри нової літератури, що в середньому становить 33 книги на одну бібліотеку.
 - у 2010 році – 21479 екземплярів;
 - 2011 році – 25637 екземплярів (+ 4158 екземплярів);
сільські бібліотеки – філії ЦБС:
 - у 2010 році – 11891 екземплярів;
 - у 2011 році – 12565 екземплярів (+ 674 екземпляри).
У структурі нових надходжень бібліотек 52% – це книги, 48% – це періодичні видання.
    Незначне збільшення нових надходжень спостерігається у міських бібліотеках для дітей:
 - у 2010 році – 3741 екземплярів.
 - у 2011 році – 7399 екземплярів (+ 3658 екземплярів).
Зокрема, на 3434 екземпляри збільшились фонди міських бібліотек для дітей Тернопільської міської ЦБС.
   Проте зменшення нових надходжень у 2011 році відбулося у центральних бібліотеках для дітей.
 - у 2010 році – 5816 екземплярів
 - у 2011 році – 5650 екземплярів (– 166 екземплярів).
Кожна із 808 сільських бібліотек – філій ЦБС області за рік одержала лише 9 книг для дітей та по 5 екземплярів. – періодичних видань. Це при тому, що у сільських бібліотеках-філіях обслуговується щорічно понад 73,5 тисячі користувачів – дітей, що становить майже 50% від обслужених користувачів – дітей по області.
     Вибуття становить – 37766 екземплярів, що перевищує надходження на 10 тис. екземплярів. Не відбувається оновлення фондів, адже нові надходження складають лише 1% до загального фонду, оновлення відбувається лише тоді коли надходження нової літератури становить не менше як 10 – 15% щорічно. Про аудіовізуальні та електронні видання говорити не приходиться, вони майже відсутні у видовій структурі надходжень бібліотек. У районних та міських бібліотеках показних нових надходжень становить 66 екземплярів аудіовізуальних видань.

Книговидача

    Діти за рік прочитали більше 3,6 млн. екземплярів книг, в тому числі:
 - в дитячих бібліотеках 1 млн. 214 тис. екземплярів (ЦБД + міські)
 - в сільських бібліотеках – філіях ЦБС – понад 2 млн. 218 тис. екземплярів.
У структурі читацьких інтересів переважають книги – 87,4%, періодичні видання складають – 12,5%. Кожен 3-ій користувач звертався до періодичних видань. Основна причина зменшення книговидачі – відсутність необхідних видань у фондах бібліотек.
У бібліотеках для дітей
 - (ЦБД + міські) цей показник зменшився на (3573 екземпляри);
 - по сільських бібліотеках – філіях ЦБС – (понад72 тис. екземплярів).

У наступному 2012 році діяльність бібліотек, що обслуговують дітей необхідно спрямувати на:

Реалізацію Державної цільової програми з підтримки та розвитку читання на період до 2015 року;

Залучення додаткових коштів від грантової та програмної діяльності на впровадження комп’ютерної та технологічної модернізації бібліотечної роботи з користувачами – дітьми;

Зосередження уваги бібліотекарів на формування інформаційної культури користувачів – дітей в рамках реалізації Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх», яка спрямована на досягнення загального доступу до інформації і знань в інтересах розвитку дитини (2008 – 2013 роки);

Подальшу підтримку розвитку читацької культури, формування духовно – ціннісних орієнтирів та естетичних потреб дітей та їхнього прагнення до культурних надбань суспільства.

Стимулювання бібліотечних спеціалістів до творчості, новаторства, креативних ідей, інноваційних підходів до своєї діяльності.

Корпоративної взаємодії, підвищення іміджу та соціокультурної ролі бібліотек для дітей в суспільстві заради наших дітей.


Аналізувала: Л. В. Томків


Додаток № 1.

Основні показники діяльності
бібліотек Тернопільської області
що обслуговують дітей у 2011 році

Користувачі бібліотек

   Основну частину 92,7% користувачів, яких обслужено бібліотеками області становлять діти, віком 15 років в тому числі діти до 7 років – 13%. Інші вікові категорії користувачів (7,3 %). Це цілком відповідає статусу бібліотек (спеціальних публічних) до яких віднесені дитячі бібліотеки України.
   Деякого росту користувачів домоглися Тернопільська міська для дітей №3, Кременецька та Скала – Подільська міські бібліотеки для дітей.
 
Відвідування, звернення до бібліотек
   Середнє відвідування користувачів – дітей по області становить 11,6
 - в тому числі – по дитячих бібліотеках – 8,6;
 - по сільських бібліотеках – філіях ЦБС – 14,4;
 - по обласній бібліотеці для дітей – 10.
     Кожен другий користувач відвідав масовий захід, який проводився в бібліотеках. Зокрема у обласній бібліотеці 3,3% від усіх відвідувань складають відвідування масових заходів, по області цей показник – 17,6%.



   За видовою структурою бібліотечні фонди літератури для дітей складаються з:
 - книг – 96,4%
 - періодики – 3,6%.
    У фондах обласної бібліотеки для дітей – періодичні видання складають 16%.
 - Центральних районних бібліотеках для дітей – 6%
 - міських бібліотеках для дітей – 5%
 - сільських бібліотеках – філіях ЦБС – 1,5%.
    Обертаність фонду – 1,5
 - Обласна бібліотека для дітей – 1,8
 - Центральні бібліотеки для дітей – 1,6
 - міські бібліотеки для дітей – 1,6
 - сільські бібліотеки – філії ЦБС – 1,4


    У структурному відношенні нові надходження 2011 року характеризуються так:
 - книги: 52%
 - періодичні видання – 48% до всіх нових надходжень
   Списання літератури по області переважає надходження на 10 тис. екземплярів
 - надійшло – 27704 екземпляри
 - вибуло – 37766 екземпляри
    Бібліотечні фонди літератури для дітей не оновлюються, відсутній їх розвиток, адже надходження нової літератури становить лише 1% по відношенні до загального бібліотечного фонду літератури для дітей. В той час, оновлення відбувається лише тоді, коли нові надходження складають 10 – 15% до загального фонду. Застарілі бібліотечні фонди є вагомою причиною втрати читацьких інтересів та забезпечення повноцінного задоволення запитів користувачів в бібліотеках що обслуговують дітей.


   Читаність дітей становить 24.
   У структурі читацьких інтересів користувачів – дітей переважають книги, які становлять 87,4%, періодичні видання – 12,5%. Кожен третій користувач бібліотеки звертається до періодичних видань.
    Проте відсутність у фондах бібліотек необхідних видань призводить до того, що не всі запити можливо задовільнити. Тому це є основною причиною зменшення книговидачі:
 - по бібліотеках для дітей (ЦБД + міські) – на (-3573) екземпляри
 - по сільських бібліотеках – філіях ЦБС – понад (-70) тис екземплярів
    Не розпочате формування фондів аудіовізуальними та електронними виданнями поступово стає все відчутнішим у задоволенні запитів читачів – дітей.