Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   
Костянтин Георгійович Паустовський (*19(31) травня 1892 — †14 липня 1968) — радянський письменник російського походження, серед предків якого є українці, росіяни, турки і поляки. Прямий нащадок гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного по батьківській лінії, його прадід Григорій Паустовський після зруйнування Січі отримав дворянство. Сам Паустовський, хоч і писав російською мовою на запитання Миколи II відповів, що він українець (малорос).
 Мати письменника походить з православного україноруського шляхетського роду Височанських.
    Навчався в Київській класичній гімназії. Після закінчення гімназії в 1912 році він вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет, потім перевівся в Московський університет, на юридичний факультет. Перша світова війна змусила його перервати навчання. Паустовський став вожатим на московському трамваї, працював на санітарному поїзді. У 1915 році з польовим санітарним загоном відступав разом із російською армією Польщею і Білорусії.
    Після загибелі двох його братів в один день на різних фронтах, Паустовський повернувся до Москви до матері, але через деякий час поїхав звідти.
    Під час громадянської війни втік на Україну, де був призваний в петлюрівську армію. Незабаром після чергової зміни влади був покликаний в Червону Армію в вартовий полк, набраний з колишніх махновців. Кілька днів по тому один з вартових солдат застрелив полкового командира і полк розформували. Згодом Костянтин Георгійович багато їздив по півдню Росії, жив два роки в Одесі, працюючи в газеті «Моряк». В цей період Паустовський подружився з І. Бабелем, про який пізніше залишив докладні спогади. З Одеси Паустовський виїхав на Кавказ. Жив в Сухумі, Батумі, Тбілісі, Єревані, Баку.
   У 1923 році Паустовський повернувся до Москви. Кілька років працював редактором "ЗРОСТАННЯ" і почав друкуватися. У 1930-і роки Паустовський активно працював як журналіст газети «Правда» та журналів «30 днів», «Наші досягнення» та інші, багато подорожував по країні. Багато враження цих поїздок втілилися в художніх творах.
   Влітку 1931 року виїжджає до Лівни, де пише повість «Кара-Бугаз», що стала для нього ключовий.
 У роки Великої Вітчизняної війни Паустовський працював військовим кореспондентом на Південному Фронті і писав оповідання.
      У 1950-і роки Паустовський жив у Москві і в Тарусі на Оці. Став одним з укладачів найважливіших колективних збірників демократичного напряму «Літературна Москва» (1956) і «Таруський сторінки» (1961).
Нагороджений орденами Леніна і Трудового Червоного Прапора, ще одним орденом, медалями.
    У 1966 році підписав лист 25-ти діячів культури і науки генеральному секретарю ЦК КПРС Л. І. Брежнєву проти реабілітації Сталіна.
   
Творчість 
 
    Перше оповідання Паустовського "На воді» (1912) написане в останній рік навчання в гімназії, надруковане в Київському альманасі «Вогні».
   У 1928 р. вийшла перша збірка оповідань Паустовського "Зустрічні кораблі», хоча окремі нариси та оповідання друкувалися і до цього. У тому ж році був написаний роман «Звитяжці хмари», в якому детективно-авантюрна інтрига поєднувалася з автобіографічними епізодами, пов'язаними з поїздками Паустовського по Черноморю і Кавказу.
    Популярність принесла повість «Кара-Бугаз» (1932), знятий в 1935 році режисером Олександром Розумним фільм «Кара-Бугаз» з політичних мотивів не був допущений в прокат. У 1930-і рр. писав різноманітні за тематикою повісті «Доля Шарля Лонсевіля» (1933), «Колхіда» (1934), «Чорне море» (1936), «Сузір'я гончих псів» (1937), «Північна повість» (1938; однойменний фільм 1960), також біографічні повісті про людей мистецтва - про художників «Ісаак Левітан», «Орест Кипренский» (обидві 1937), про поета і художника «Тарас Шевченко» (1939). 
   Повість «Золота троянда» (1955) присвячена сутності письменницької праці.
   У 1945-1963 рр. Паустовський написав свій головний твір - автобіографічну «Повість про життя», що складається з шести книг: «Далекі роки» (1946), «Неспокійна юність» (1954), «Початок невідомого століття» (1956), «Час великих очікувань »(1958), «Кидок на південь »(1959-1960), «Книга поневірянь »(1963).
   В середині 1950-х років до Паустовському прийшло світове визнання. Паустовський отримав можливість подорожувати по Європі. Він побував у Болгарії, Чехословаччині, Польщі, Туреччины, Греції, Швеції, Італії та інших країнах. У тому ж 1965 році був ймовірним кандидатом на Нобелівську Премію з літератури, яка дісталася зрештою Шолохову.

Екранізації

1960 - Північна повість (фільм)
1967 - розпатланий горобець (мультфільм)
1973 - Теплий хліб (мультфільм)
1979 - Сталеве колечко (мультфільм)
1979 - Квакша (мультфільм)
1983 - Солдатська казка (мультфільм, 1983)
1989 - Кошик з ялиновими шишками (мультфільм) з музикою Гріга.
2003 - Острів без любові (телесеріал).