Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

     Вільсон, Ч. Робін Гуд / Ч. Вільсон, Дж. Макспедден. Айвенго: роман / В. Скотт; пер. І. Базилянської. - X.: Школа, 2011. - 528 с. - (Золота серія «Бібліотека пригод»).

      У книзі зібрано два твори різних авторів. А головна дійова особа — одна. Це англійський народний герой, благородний розбійник Робін Гуд, що разом зі своїми друзями нападав на замки й монастирі, захищаючи скривджених та безпорадних, допомагаючи бідним. Його пригодами завжди захоплювалося багато поколінь хлопчаків із різних куточків світу.

 








    Гоголь, М. В. Тарас Бульба. Вій. Вечори на хуторі поблизу Диканьки / Микола Гоголь; пер. І. Базилянської; іл. О. Панченко. — X.: Школа, 2011. - 448 с.: іл. - (Золота серія «Бібліотека пригод»).

     Славетна історія запорозького козацтва, яка й досі бентежить уяву сучасників, завдяки безсмертній повісті М. В. Гоголя, завдяки пригодам і подвигам її героїв стала надбанням скарбниці світової пригодницької літератури. Розповідь про родину козацького полковника Тараса Бульби — це вражаюча історія становлення й прояву людських характерів і людської долі.



 





    Кіплінг, Р. Мауглі / Р. Кіплінг. Тарзан / Е. Берроуз; пер. І. Базилянської; іл. М. Гец. — X.: Школа, 2009. — 496 с.: іл. — (Золота серія «Бібліотека пригод»).

    Упродовж століть збереглася популярність письменників Р. Кіплінга та Е. Берроуза, яких об'єднали в цій книзі їхні герої — Мауглі і Тарзан. Тісно переплітаються надзвичайні історії життя хлопчиків: обидва виросли у джунглях серед диких звірів, обидва не просто вижили, а стали сильними, мужніми, розумними людьми, здатними захищати добро і протистояти злу, втілюючи в собі переваги природи та надбання цивілізації.
 







    Стівенсон, Р. Л. Острів скарбів / Р. Стівенсон. Робінзон Крузо / Д. Дефо; пер. I. Базилянської; іл. М. Гец. — X.: Школа, 2011. — 544 с.: іл. — (Золота серія «Бібліотека пригод»).

     Долі героїв, про яких ідеться у цій книзі, — підлітка Джима і моряка Робінзона Крузо — дуже схожі. Серед дикої природи, у протистоянні злу й жорстокості, завдяки працелюбству та вірі у власні сили вони не тільки виживають, а й гартуються, мужніють, стверджуючи незламність людського духу.









 
    Твен, М. Пригоди Тома Сойєра. Пригоди Гекльберрі Фінна / Марк Твен; пер. І. Базилянської; іл. М. Гец. — X.: Школа, 2011.— 544 с.: іл. — (Золота серія "Бібліотека пригод").

     З усього написаного Марком Твеном найвідомішими в усьому світі стали вміщені у цій книзі твори про пригоди двох друзів. Один із них — відчайдушний, кмітливий, вигадливий Том ріс у сім'ї, другий — Гек — дитина вулиці. Попри суттєву різницю у вихованні, розвиненості, звичках, обидва вони добрі, справедливі хлопчики, які ненавидять расову дискримінацію, здатні на благородні вчинки, навіть на ризик.





 
 

      Моост, Н. Моллі Махлюй. Ти зможеш, маленька чарівнице! [Текст] / Н. Моост; іл. К. Фьолькер; пер. з нім. Н. Сняданко. - К.: Грані-Т, 2007. - 104 с.: іл.

     Моллі хоче вчитися у школі для особливо обдарованих і старанно вправляється у чаруванні. Але підла Труд Злуд пише листа до екзаменаційної комісії і вимагає термінового запровадження найскладніших вступних іспитів. Моллі стає страшно, і вона вчиться ще інтенсивніше. Поштар Пауль хоче допомогти їй, позичає у Труд Злуд чаклунську силу і організовує турнір магів. Але на початку, замість того, аби підтримати Моллі, він лише додає їй невпевненості у собі. Чи вдасться маленькій чарівниці, попри все, скласти вступний іспит?
    Третя книга магічних пригод маленької чарівниці Моллі Махлюй від авторки ілюстрованого бестселера Нелє Моост.






   Моост, Н. Моллі Махлюй. Щасливої подорожі, маленька чарівнице! [Текст] / Н. Моост; іл. К. Фьолькер; пер. з нім. Н. Сняданко. - К.: Грані-Т, 2007. - 96 с.: іл.

Моллі подорожує до Цукрової Голови!
Нарешті! Моллі разом із Мартою Баґірою, зайченятком Ітіп, морською свинкою Ледь-не-Королем і поштарем Паулем вирушають у подорож! Вони відлітають на килимі-літаку до Бразилії – відвідати короля самби Альфонсо. Переліт через Атлантичний океан минає не без пригод. Спершу товариство ніяк не може погодити між собою, хто керуватиме їхніми діями, а потім з’являються проблеми з неслухняним килимом-літаком. Нарешті вони досягають мети своєї подорожі і випробовують багатомовну поштову скриньку Пауля. Але люди чомусь реагують на переклади їхніх питань дуже агресивно. Здається, тут знову не обійшлося без тітоньки Труд Злуд…
П’ята книга про магічні пригоди маленької чарівниці Моллі Махлюй від авторки ілюстрованого бестселера Нелє Моост.

 


   Моост, Н. Моллі Махлюй. Допоможи мені, маленька чарівнице! [Текст] / Н. Моост; іл. К. Фьолькер; пер. з нім. Н. Сняданко. - К.: Грані-Т, 2007. - 95 с.: іл.

    Моллі уже пішла до школи. І звісно, це взагалі не сподобалося паскудній Труд Злуд, котра знову спланувала щось жахливе… Раптово зникла Найкраща чарівниця світу – Марта Баґіра. Моллі запитує себе, що могло статися. Окрім того, у класі з’являється нова дівчинка на ім’я Тамара, котра поводиться трішки дивно. Моллі намагається бути до неї приязною, проте у неї інші клопоти: куди поділася Марта? Прохання про допомогу наводить Моллі на правильний слід: «Допоможи мені, золотко!» Зрозуміло і так, кому так терміново потрібна Моллі!
     Четверта книга про магічні пригоди маленької чарівниці Моллі Махлюй від авторки ілюстрованого бестселера Нелє Моост.
 





   Андрусяк, І. Три дні казки / Андрусяк Іван, Запорожець Валентина, Гриценко Микола; худ. У. Мельникова. – К.: Грані-Т, 2008. - 96 с.: іл. (Серія «Сучасна дитяча проза»)

   Жива поезія дитинства об'єднала в цій книжці три повісті трьох нібито дуже різних і дуже дорослих сучасних українських письменників.
     Іван Андрусяк не лише оповість вам, хто такий Дядько Барбатко і чому він сміється, але й доведе, що Терпець вічний — бо що може бути вічніше від терпцю? Лише Бог. Так, лише Бог...
    Валентина Запорожець привідкриє ніжні таємниці листування Жовтої Кульбабки і Барвистого Метелика, і ви впевнитеся, що свою Білу Пташку слід неодмінно шукати кожному — і завжди...
Микола Гриценко покатає на татовій пароконці, і ви разом із ним слухатимете, як зозуля кує вашій мамі довгі-довгі літа — кує, кує, кує...
   І виходить, що не такі вже вони й різні, ба — не такі вже вони й «дорослі», ці письменники! Вони просто намагаються відверто говорити з нами про те, що дуже-дуже важливе для кожного з нас...
 



  Кононенко, Є. Неля, яка ходить по стелі / Є. Кононенко; худ. Т. Ніколаєнко. — К.: Грані-Т, 2008. — 80 с.: іл. (Серія «Сучасна дитяча проза»).

      Нове місто, нова школа, новий клас — і ти для всіх новенька. Як знайти друзів серед однокласників і не нажити ворогів та заздрісників? Головне — залишатися собою, не зважаючи ні на які обставини. Дівчинка Неля не побоялася виказати свою таємницю і заради дружби та справедливості посеред уроку пішла по стелі. Окрім того Нелине волосся має здатність змінювати колір залежно від настрою — через отакі дивовижні здібності Неля мусить часто змінювати школи. Які ще незвичайні таємниці приховує учениця четвертого «де» класу, дізнаєшся з казкової розповіді відомої української письменниці Євгенії Кононенко.





     Мальчина, О. Чудеса повсякденного життя / О. Мальчина; худ. Н. Дойчева. — К.: Грані-Т, 2009. — 72 с.: іл. (Серія «Сучасна дитяча проза»).

     Останній день навчання перед канікулами напередодні Нового року не віщував нічого незвичайного для третього «Б». Та коли всі збиралися додому, раптом у класі з'явився Дід Мороз і запевнив, що звалився прямісінько з Місяця. Ну то й що, скажете ви, Дідові Морозові вільно подорожувати, куди завгодно... Проте чому третьокласники опинилися в дрімучому лісі й зустріли там екстравагантну Бабу Ягу, яка мешкає в некерованій хатинці? Мабуть, настав час скористатися древньою книгою заклинань...






     Мегазбірка иайкращих англійських розмовних тем. 2010 / за заг. ред. Т. Астапової; уклад. Н. В. Кравченко. — X.: Школа, 2010. - 704 с.

     Книга є найбільшою та найновішою збіркою англійських розмовних тем, шо складається з 27 тематичних розділів, кожен з яких містить необхідну кількість спеціально дібраних текстів з теми, що вивчається. До багатьох розділів окремо наведено добірку актуальної лексики для складання власних розповідей. До текстів подано словнички, а також контрольні питання та вправи на перевірку засвоєного матеріалу.
    Посібник розрахований на найширшу аудиторію і стане у пригоді всім — від початківця до фахівця.
 







    Мегазбірка найновіших учнівських творів. 2010: 5—11 (12) класи: за новими програмами. Усі тексти надруковано вперше! / уклад. В. Федієнко. - Харків.: Школа, 2009. - 784 с.

    Ця збірка відрізняється від існуючих аналогів змістом і побудовою. Крім самих творів, до неї включено розгорнуті плани, контрольні питання творчого характеру та зразки відповідей на них, які можуть стати основою для більш докладної відповіді або написання твору. Уперше у збірці запропоновано матеріали до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО): рекомендації, зразки можливих смислових блоків тем, а також кілька творів до кожного з них. Крилаті вислови, мудрі думки літераторів та інших видатних діячів можна використати як епіграфи або цитати у творах.
   Усі творчі роботи розміщено згідно з програмами, наведено алфавітний покажчик авторів та творів.
    Призначення цієї книги — стати добрим і корисним помічником батькам та вчителям шкіл, ліцеїв і коледжів.




    Мегазбірка найкращих учнівських творів. 2012 : 5—11 класи: за новими програмами / уклад. В. Федієнко. — Х.: Школа, 2011. — 752 с.

    Ця збірка відрізняється від існуючих аналогів змістом і побудовою. Крім самих творів, до неї включено розгорнуті плани, контрольні питання творчого характеру та зразки відповідей на них, які можуть стати основою для докладнішої відповіді або написання твору. У збірці запропоновано матеріали для зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО): рекомендації, зразки можливих смислових блоків тем, а також кілька творів до кожного з них. Крилаті вислови, мудрі думки літераторів та інших видатних діячів можна використати як епіграфи або цитати у творах.
    Усі творчі роботи розмішено згідно з програмами, наведено алфавітний покажчик авторів та творів.
   Призначення цієї книги — стати добрим і корисним помічником батькам та вчителям шкіл, ліцеїв і коледжів.





    Савчук, Л. П. Котикова колисанка: вірші для дітей / Людмила Савчук; худ. Н. Петречко-Теслюк. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. - 16 с.: іл.















     Савчук, Л. П. Сім'я: вірші для дітей / Людмила Савчук; худ. Л. Мазур. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2011. - 16 с.: іл.
















     Савчук, Л. П. Ручки-сестрички: вірші: для дітей дошк. та мол. шк. віку / Людмила Савчук; худ. Л. Мазур. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2007. - 16 с.: іл.














     
   Савчук, Л. П. Горобчики: вірші для дітей / Л. П. Савчук; худ. О. В. Шіхова. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2011. - 16 с.: іл.















  Савчук, Л. Сміхуни: вірші / Людмила Савчук; худ. Н. Петреченко-Теслюк. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2011. - 16 с.: іл.















    Савчук, Л. П. Так і ні: вірші для дошк. та мол. шк. віку / Л. П. Савчук; худ. Л. Мазур. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2004. - 12 с.:іл.














    Савчук, Л. П. Треба ділитись: вірші для дітей дошк. та мол. шк. віку / Л. П. Савчук; худ. Л. Мазур. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2004. - 16 с.: іл.
















    Обшарська, Р. В. У міжгір'ї буття: поезії / Раїса Обшарська; передм. П. Сорока. - Т.: СорокА, 2006. - 64 с.

    Для творчого стилю поетеси характерні межова щирість, вишуканість жанрових форм і широта філософських узагальнень. Все у неї пропущене крізь серце, все зігріте вогнем любові й душевних переживань.
У світі Раїси Обшарської немає місця для зла і заздрості, підступу і неправди. Це світ чистий, як доглянуте польове джерело, лагідний, як осінній сонячний промінь, відкритий і привітний, як усмішка здорової дитини. У цьому світі легко і просто, в нього так радісно входити і так легко перебувати, його не хочеться покидати.





    Павловська, Л. М. Ясніє зоря...: поезії / Л. М. Павловська. -Житомир: Полісся, 2011. - 88 с.

     Збірка поезій "Ясніє зоря..." - поетичне сприйняття дійсності в роздумах над власним життям. Воно переплітається зі щирим каяттям, прагненням любов'ю і милосердям виміряти глибину свого серця.
Осмислюючи себе, як живу людину з усіма хибами, авторка не розчаровується, а прагне досконалості в паломницькій дорозі до Вічності. "Духовний пошук людини починається з її пробудження", - стверджує Людмила Павловська.






    Янченко, В. А. Небесний вогонь: цикл поезій: т.1. / Віра Янченко; худ. А. Косупа. - К.: Компьютерпрес, 2010. - 440 с.: портр.
     Провідним завданням поезії Віри Янченко є відповісти на запитання про мету існування на Землі та в усебутті людини загалом та власну ціль, що означає осягати безмежний внутрішній світ втіленого духа.
    Віра Янченко знана читачам як автор двох видань чарівних повістей-казок, що вийшли друком у 2006 - 2009 роках. Тепер у прихильників художнього слова є змога ознайомитися з її поезією. Віра Янченко почала складати вірші, навчаючись у старших класах середньої школи. Проте зараз подаються поезії, створені нею з 1996 року та об'єднані у цикли. їхня ідейна система передує, перегукується або є відлунням казок, які писалися в одному часі з віршами.
     Письменниця не намагається відмежуватися від так званого ліричного героя, бо вважає його образним відображенням власної душі, її постійних духовних пошуків. Адже пізнати себе - це осягнути безмежний внутрішній світ свого «я». Наскрізне завдання поезії Віри Янченко є таким же, як і в її казках: віднайти відповіді на запитання про мету існування людини на Землі та в усебутті.
     У першому томі цього видання подаються вірші, створені Вірою Янченко в 1996 - 1999 роках.




   Янченко, В. А. Зоряні хорали: цикл поезій: т.2. / Віра Янченко; худ. А. Косупа. - К.: Компьютерпрес, 2010. - 559 с.

    У другому томі «Поезій» Віра Янченко продовжує осмислювати провідне питання своєї творчості: що являє собою особистісний дух як жива людська істота на Землі та безтілесна сутність - у безмежних вселенських просторах. Ось дві думки щодо цього: «Душа збагнула - безміри у ній»; «Мета у духів щонайвища: буття вдихати в попелища».












   Янченко, В. А. Нитка долі: повісті-казки: т.4. / Віра Янченко; худ. А. Косупа; передм. В. Задорожний. - К.: Компьютерпрес, 2011. - 487 с.


    Повісті-казки Віри Янченко, представлені в 4 томі, будуть насправді цікавими лише для тих читачів, що певною мірою поділяють світогляд авторки, її думки про вселенське покликання людини як самоусвідомленої сутності, котра відкриває мету свого проявленого існування на Землі та починає виконувати її.
    Саме отакий стан душі повністю змінює планетне буття казкових персонажів, поступово піднімаючи їх над тваринними інстинктами та обертаючи в пломенистих всемогутніх духів — помічників Творця при налаштуванні Ним світу згідно з непорушними законами гармонії.
У четвертій книжці об єднано 8 казок, написаних, як і попередні повісті, ритмічною прозою, що з першого рядка природно викликає в душі відчуття винятковості подій та героїв, котрі постануть на безмежних білих крилах і цього видання. Якраз вони, крила, принесли в художньо-філософський простір чарівних оповідей образи Арістотеля і Сенеки, Лукреція Кара й Спінози, Бетховена та Сен-Санса...
 




    Чижова, Л. Я. Сонце на столі: вірші для дітей шк. віку / Людмила Чижова. — Миколаїв: В-цтво Ірини Гудим, 2011. — 40 с.: іл.

     Книга «Сонце на столі» - поетична розповідь про найсвятіше, найблагородніше диво наше - Хліб.
    Автор доносить до нас прадавні народні звичаї, обряди, пов'язані з хлібом, навчає дітей прекрасних хліборобських істин.
      Хліб - одвічне, як життя, мірило всіх цінностей, має бути нашою святинею не на сьогодні і не на завтра - на усе життя.









    Кізілова, А. Сповідь: поезії / Анастасія Кізілова; передм. Б. Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2008. - 48 с.

   Це - перша збірка поезій дев'ятикласниці з Тернополя. Її вірші приваблюють органічною правдивістю, щирістю, бажанням запросити читачів у високий храм істинної духовності, любові до рідного народу, України.











 Книга пам'яті ветеранів ядерних випробувань Тернопільщини / упоряд.: Б. Газилишин, В. Липницький; вступ. сл. Ю. Лисенко. - Тернопіль: Воля, 2011. - 336 с.: іл., портр.














   Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в'язнів / автори тексту: Ігор Олещук, Орест Савка; світлини: Василя Балюха, Івана Пшоняка. - Тернопіль: Воля, 2011. - 25 с.: фотогр.








 
    
    Олещук, І. Шлях до прозріння: документи, спогади, публіцист. і літ. твори про громадсько-політ. життя 90-х років XX і початку XXI ст. / Ігор Олещук; вступ. сл. М. Чорнопиского. - Тернопіль: Джура, 2011. - 384 с.: іл., портр. 

   
Після першої книжки «Шлях до світанку» (Тернопіль, 2001) це другий збірник яскравих документів доби звільнення України від ідеологічного мороку імперської Московщини, яка разом із її «п'ятою колоною» і досі не перехворіла бажанням панувати у нашому краю, це вражаючий літопис, який допоможе прозріти кожній жертві тої вікової темряви. 


  
 
 



 
    Теличин, Д. І. Троянда на снігу: поезії / Данило Теличин; фотогр.: Б. Приймака, В. Бурми, К. Теличин, автора книги. - Тернопіль: Терно-граф, 2006. - 208 с.: фотогр.














   
 
  Бачинський, А. Неймовірні пригоди Остапа і Даринки: повість: для дітей середнього шкільного віку / Андрій Бачинський; худ. Д. Бачинська. - К.: Грані-Т, 2010. - 152 с.: іл. 

   Ці правдиві (ну... майже правдиві) історії, що народилися з легенд Прикарпаття й Тернопілля, тато Остапа й Даринки розповів з їхніх слів. А для більшої переконливості Даринка супроводила його розповіді власними ілюстраціями.
Під дією чар старого карпатського мольфара близнята Остап і Даринка потрапляють у минуле. Щоб повернутися назад, їм необхідно визволити опришка Івана та його кохану Марисю, доньку воєводи Золочівського замку, з полону закляття чорного чаклуна. І щоб побороти його чари, дітям доведеться подолати довгий складний шлях через непролазні хащі карпатських лісів, темні підземелля львівських костелів та неприступні стіни замків, які охороняють древні духи й привиди. А відтак вони ще мусять подолати страшну королеву-відьму Бону, щоб урятувати свою меншу сестричку Оленку... Та коли вони разом - їм ніщо не стане на заваді!
 




    Радушинська, О. П. День з полив'яної казки: збірка казок за мотивами укр. народних легенд, приповідок та переказів: для дітей мол. шк. віку / Оксана Радушинська; іл. І. Беззуб. - Хмельницький: ПП Цюпак A., 2011. - 104 с.: іл.
    Яким нудним було б дитинство без казки! Казка розважає, казка навчає, казка пробуджує уяву і розвиває пам'ять. Вишукане переплетення простого сюжету і глибинного змісту, де за відвагу і відданість - отримуєш нагороду, де добро неодмінно перемагає зло, негідні вчинки засуджуються і завжди торжествує справедливість - це основа, мораль і місія казки. Вона незмінна у процесі формування особистості дитини у всі часи. Надто - у нашому надзвичайно швидкому, урбаністичному столітті.
    Збірку казок «День полив'яної казки», написану в українському народному стилі, письменниця і поетеса Оксана Радушинська, пропонує почитати дітям молодшого шкільного віку, аби ще краще усвідомити свою неповторність і свою ментальність, поміж всіма народами та націями на планеті Земля.




    Баліцька, М. На берегах Стрипи й Серету: поезії / Марія Баліцька, Володимир Хом'як. — Тернопіль: Горлиця, 2012. — 160 с.: іл.

     «На берегах Стрипи й Серету» — книга двох земляків, які оспівують Зборівщину і Залозецький край славного Тернопілля.
    Поезії Марії Баліцької і Володимира Хом'яка, — дитинство яких пройшло на берегах відомих в Україні і вагомих для екології й економіки держави річок, що починаються з цілющих джерел, а відтак мають здатність зцілювати спраглі душі людей, що п'ють воду із Серету, зі Стрипи, з Дністра; які купаються у названих річках, у лимані біля Білгород-Дністровського на Одещині й взагалі у Чорному морі, — суголоссям оспівують ідею гармонії Людини і Природи, навчають пошанівку до коріння Роду, до витоків Життя...