Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2010 рік / 19-20 лютого 2010р. Подарунок для чотирнадцяти тисяч читачів

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
к Осадчук, Л.
Подарунок для чотирнадцяти тисяч читачів [Текст]: на 70-річчя Терноп. обл. б-ка для дітей отримала книги „Дня” / Л.Осадчук // День. – 2010. – 19-20 лютого. - С. 2.

Подарунок для чотирнадцяти тисяч читачів

На 70-річчя Тернопільська обласна бібліотека для дітей отримала книги «Дня»


Свою біографію Тернопільська обласна бібліотека для дітей розпочала в 1940 році з 450 книгами. На сьогодні в фондах книгозбірні 145 тисяч примірників і серед них твори Т. Шевченка 1949 року видання, О.Пушкіна за 1941 і «Толковый словарь русского языка» за 1935 роки, які нагадують про становлення цього осередку культури. На жаль,, останнім часом списання літератури перевищує надходження. А оскільки за роки незалежної України в Тернопільській області не виділили жодної копійки на комплектування фондів бібліотек регіону, то директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька намагається сама вишукувати літературу для книгозбірні. Таким чином торік фонди поповнилися на 600 книжок. Це — книги з домашніх бібліотек тернопільчан, тернопільських видавництв, да¬рують бібліотеці свої книжки й місцеві літератори. А відтепер у Тернопільській обласній дитячій книгозбірні е і книги з «Бібліотеки газети «День» — «Україна Inkognita», «Дві Русі», «Війни і мир», «День і вічність Джеймса Мейса», «Джеймс Мєйс: Ваші мертві вибрали мене...», «Апокрифи Клари Ґудзик», «Екстракт 150». «Це дуже добрий подарунок до 70-річчя нашої бібліотеки, — акцентує директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька. — Ми не очікували, що отримаємо ці книжки, а коли одержали повідомлення про надходження літератури, то були приємно вражені й раді — в редакції «Дня» все ж таки відгукнулися на наш лист і зрозуміли наші проблеми». Ці видання стануть у пригоді для того, щоб глибше пізнати правдиву історію нашої держави, допоможуть у становленні юної особистості, впевнені організатори книжкової виставки в бібліотеці, на якій презентували книги «Дня», І таке враження не випадкове, адже література «Бібліотеки газети «День» має гриф «Для використання як допоміжної літератури» в навчальному процесі, який надало Міністерство освіти й науки України, за поданням Академії педагогічних наук. Книжки розраховані на учнів 10 - 11-х класів, проте й молодші школярі зацікавилися новими надходженнями. Семикласники Української гімназії ім. І. Франка Ігор Веселовський, Ігор Джердж, Артур Юр часті гості в бібліотеці. Хоча полюбляють читати фантастику, пригодницьку літературу, проте з цікавістю перегортали сторінки нових книжок.
Серед чотирнадцяти тисяч читачів Тернопільської обласної бібліотеки для дітей не тільки дошкільнята й школярі. Там знаходять потрібну літературу й студенти коледжів, вищих навчальних закладів, вчителі й навіть батьки. Тому важливо задовольнити запити кожного. Деякі примірники книг «Дня» англійською, польською, російською, то ж ті, хто володіє ними, зможуть удосконалювати свої знання з цих мов, — кажуть в бібліотеці. Заввідділом комплектування і обробки літератури Тетяна Шеховцова зазначає: «Книжки цікаві, потрібні як для дорослого читача, так і для старшокласників. Але цінність книг «Дня» ще й утому, що їх можна використовувати за шкільною програмою, особливо з історії України, новітньої історії, як додатковий матеріал». Бібліограф довідкового відділу бібліотеки Марія Колопинюк додає: «Ми щиро вдячні головному редакторові Ларисі Івшиній за таку чудову газету. Дуже добру справу робить редакція, створюючи свою бібліотеку, адже підшивки періодики з часом списуються, а натомість залишаються книги. Дуже приємно, що газета «День» — це газета, яка підтягує інтелектуальний рівень усіх, хто її чигає».
Ще великий український філософ Григорій Сковорода, який входить до п'ятірки найвизначніших філософів світу, наголошував на тому, що книги — найкращі порадники, найкращі друзі. В Тернопільській обласній бібліотеці для дітей впевнені, що такими будуть для їхніх читачів і книги з «Бібліотеки газети «День».

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль