Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

  Струсівський палац
розташований на території школи-інтернату і зараз пустує. Пам'ятку збудували понад 200 років тому у стилі класицизму і за цей час вона змінила багато власників.
   Двоповерховий кремово-білий, але облущений палац посеред старого парку у Струсові стоїть зачиненим і його використовують як склади. Та все ж великий будинок — колишня резиденція старосвітських вельмож — зберіг відблиски кращих часів, коли кожне із його 36 приміщень милувало око пишнотою та елегантністю. На стелях кімнат і коридорів досі висять виліплені з гіпсу візерунки, а гвинтові сходи видаються такими закрученими, що просто диву даєшся, як ті майстри зуміли так вигнути тверде дерево. Вікна у палаці є великими і світло без перешкод ллється у кожну кімнату.
   Вхід до цього витвору мистецтва архітектори оформили шістьма грецькими колонами. Палац розташований на пологому схилі і з одного боку будівлі, над верандою, виступають замуровані входи у підвали. Втім, замість панів та панянок на цій просторій терасі тепер граються вихованці місцевої школи-інтернату, до якого і належить пам'ятка.
    Де тепер стоїть звичайна замурована стіна, колись був в'їзд до палацу, яким пан за бажання міг заїхати просто до палацу і довгим коридором пройти до своїх покоїв, — розповідає працівник Струсівської школи-інтернату Роман. — А з протилежної сторони цього коридору був другий виїзд. Він виходив просто до парку.
   Сам коридор місцеві працівники називають "теплим переходом" і він також поєднував палац із кухнею: страви для вельмож готували в окремих приміщеннях біля покоїв.
    І хоча всі покої тепер покинуті, люди пам'ятають, що в палаці були не тільки зали для прийомів, танців, але й більярдна кімната. Підсвічники-канделябри у покоях мали висоту до двох метрів.