Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   
 Чортківський замок
- фортифікаційна споруда у місті Чорткові у Тернопільській області. Служив резиденцією відомих українських магнатських родів Гольських та Потоцьких.
    Дерев'яні укріплення міста й замку були зведені першим власником міста Єжи Чартковським (саме з його іменем пов'язують назву міста) в кінці XIV ст. У 1522 році Чорткову було подароване Магдебурське право. Після переходу в 1597 році міста до Станіслава Ґольського на пагорбі над річкою Серет розпочинається перебудова давніших укріплень на замок.
    Замок був побудований з піщаника, п'ятисторонній площею 70 на 100, укріплений наріжними баштами. Стіни з рядами бійниць пізніше були пристосовані для перехрестного обстрілу з усіх видів вогнепальної зброї. Збереглися оборонні мури, три башти і руїни палацу. Первісно він був периметрально забудований мурованими будинками, зовнішні стіни яких були одночасно і оборонними; від цих будівель залишилися численні підвали. Палац займає західну частину замку, прямокутний в плані, обома торцями примикає до кутових башт замку, які після перебудови фактично стали його ризалітами. Збудований у ренесансовому стилі, мав на дворовому фасаді аркадні галереї по двом поверхам. Дві башти виступають за лінію мурів. Південно-західна п'ятигранна, має два яруси з підвалом. Північно-західна - чотиригранна, має один ярус з підвалом. Перекриття не збереглися. По зовнішньому фасаду палацу між баштами влаштована тераса з підвалами, яка виходить аркадою на зовнішній бік. Південна чотиригранна башта збереглася на рівні першого ярусу.
    У 1610 році Стефан Потоцький провів реконструкцію замку. Всередині замкового двору був споруджений ренесансний палац з аркадними галереями та нові господарські прибудови. Через постійні напади татар, ремонтні роботи у фортеці майже ніколи не припинялися.
   У 1648 році Чортків став одним з епіцентрів Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Сюди прибули три козацькі полки Максима Кривоноса. Міське ополчення очолив кушнір Северин Настільний. Замок було взято штурмом і захоплено в полон багато польських шляхтичів на чолі з графом Павлом Потоцьким. Наступного 1649 року козаки знову брали замок штурмом.
   Протягом XVII - середини XVIII ст. замок зазнавав неодноразових татарсько-турецьких руйнувань, зокрема у період османського панування в краї (1672-1683). У Чортківському замку на той час знаходилася резиденція субпаші Подільського пашалику.
   З 1699 року Потоцькі поступово відбудували свій замок.
Наприкінці XIX століття останній спадкоємець замку - Гієронім Садовський передав свої володіння польському жіночому монастиреві сестер-кармеліток. З першої половини ХХ ст. замок використовувався, переважно, під склади. На його території діяла заправна газова станція.
   Чортківський замок практично повністю зберігся. Посприяла цьому наукова консервація замку, проведена на початку ХХ ст. Подільським туристично-краєзнавчим товариством.