Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


   Токівський замок (Ожиговецький замок)
 — пам'ятка архітектури місцевого значення, оборонна споруда у с. Токи Підволочиського району Тернопільської області. Розташоване на вершині кам'яного пагорба на острові (нині півострів), з усіх боків оточений широким ставом, утвореним на старому руслі річки Збруч.
   Мури замку — неправильний трикутник із трьома вежами на кутах; одна — п'ятикутна, дві — півкруглі. Кожна вежа мала в нижній частині два ряди стрільниць, верхні частини займали каземати. Доступ до фортеці здійснювався через підйомний міст, який охороняла ще одна — надворітна вежа.
    Збудований наприкін. 16 ст. брацлавським воєводовю кн. Я. Збаразьким. 1631—1744 належав кн. Вишневецьким, після смерті останнього представника роду — Чарнецьким і Матковським.
 1648 Токівський замок захопило козацьке військо, 1675 — зруйнували турки. Відбудувася і утримувався у належному стані до кінця 18 ст.
   
   Токівський замок мав стратегічне значення. Сама місцевість наче запрошувала побудувати над Збручем укріплення, яке служило б надійним захистом від ворогів. Донині збереглися руїни п’ятикутної башти на природних кам’яних скелях, використаних як фундамент. Щоб надати споруді могутності й неприступності, перед замком вибрали стільки землі і каменю, що води ставу підступили до самих скель. Башти з'єднувалися між собою оборонними мурами, стіни з баштами були розташовані трикутником. Кожна башта мала три яруси. На верхньому були каземати, в нижніх двох-ряди бійниць. Східна і західна башти мали півкруглу форму, південна - трикутну. Зв’язок з замком був через підйомний міст та надворітну башту з "залізними" воротами. Башти були з’єднані підземними ходами.
     Східну башту до основи розібрали в Першу світову війну (під час перебування російської армії для прокладання дороги між Волочиськом і Підволочиськом), а західну — вже в 1950-х роках.
      Нині збереглися руїни п'ятикутної вежі й частина фортечного муру.