Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
 
  Залозецький замок (Залізцівський замок)
— фортифікаційна споруда у містечку Залізці Зборівського району Тернопільської області, зведений у 1516 році Мартином Кам'янецьким. Пам'ятка архітектури національного значення. Розташований понад річкою Серет. Побудований з пісковика, в плані чотирикутний з чотирьохярусними баштами і комірами з підйомним мостом, перекинутим через рів з водою.
   Житлові будови розташовувались по периметру стін — північної і південної. У північній частині був двоповерховий палац. У північно-західній частині розташовувалися двоярусні каземати з арочним проїздом головних воріт по центральній осі фасаду та кутовою, неправильною в плані п'ятигранною баштою. В‘їздна брама мала білокам‘яний портал з рустованих пілястрів, що несли антаблемент тосканського ордеру. Підвальний ярус башти, перекритий полуциркульным зведенням, вів з двору замку вузьким довгим коридор і сполучається з казематами.
    Залозецький замок у XVI — XVIII ст. належала магнатським родам Вишневецьких та Потоцьких. Не раз руйнувався від приступів козацьких, польських, татарських й турецьких військ. У 1603 р. він був одним з чільних пунктів збору раті Лжедмитрія для походу на Москву. Значних руйнувань замку завдали російські артобстріли під час Першої світової війни, але до остаточного нищення найбільше долучилися місцеві селяни, які використовували камінь із замку на свої господарські потреби.     Залозецька фортеця зараз стоїть у руїнах. Нині пустирище замкового двору оточують лише фрагменти товстих обороних стін висотою 2,0 — 1,5 м. Збереглися фрагменти північної та західної стіни, напівпідвальний поверх з вузьким коридором.