Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2009 рік / 21 січня 2009 Для залюблених у книгу

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Для залюблених у книгу

15 січня розпочався Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України-2009». Він стартував'сім років тому на Львівщині і вже у 2005-му охопив усю Україну завдяки сприянню Національної бібліотеки для дітей. Із 2002-го участь у ньому взяли близько 380 тисяч дітей віком від 11 до 14 років. Конкурс проводиться у шкільних, міських, районних та обласних дитячих бібліотеках - усього їх близько Ю тисяч. Його співорганізатором із першого року є також і Тернопільська обласна бібліотека для дітей. Тому про умови конкурси нам розповіла її директор Надія НОВІЦЬКА.
Конкурс проводиться в три етапи. Із 15 січня до 15 лютого в школі з усіх бажаючих учасників спеціально створене журі визначає двох переможців, котрі прочитали найбільше книжок і вміють про них захоплююче розповідати. Вони отримують звання «Найкращий читач школи». Із 20 лютого до 10 березня конкурс виходить на районний (міський) рівень, тобто змагаються лідери шкільних етапів. Журі визначає двох переможців — найкращих читачів району (міста). Їх нагороджують книгами видавництва-партнери. А 23-27 березня під час Тижня дитячого читання в обласних бібліотеках для дітей змагаються найкращі читачі районів та міст. Журі знову ж обирає двох переможців, котрі отримують звання «Найкращий читач України-2009» та головний приз - поїздку до Львова на фестиваль дитячого читання «Книгоманія», що відбувається навесні у Львові в рамках дитячого книжкового ярмарку «Фо рум видавців - дітям».'
Протягом чотирьох днів юні книгомани з усієї України зустрічаються з відомими українськими дитячими письменниками, отримують книжкові нагороди від найкращих дитячих видавництв, змагаються в літературному квесті, здійснюють книжкові подорожі Львовом та замками Золотої підкови. Діти, за словами Надії Семенівни, привозять із собою незабутні враження: ,
- Ми раді, що цей конкурс дає нам змогу подарувати свято дітям, особлива тим, котрі з районів. Правда, в минулі роки - в третьому етапі визначалися троє переможців, а 2002-го - аж 12, тільки від нашої області, тобто всіх. їх ми возили до Львова. Тоді ще конкурс не був всеукраїнським, у ньому брали участь діти з Львівщини, Івано-Франківщини й наші. На жаль, цьогоріч доведеться вибирати тільки двох щасливчиків. Це буде дуже складно.
- Скільки книгоманів минулоріч вийшли у фінальний етап?
- П'ятнадцять. Пригадую, один хлопчик із Копичинців так плакав, що не переміг у районному конкурсі, що ми як виняток запросили його на обласний тур. Тут він зустрів значно сильніших дітей — і знову сльози. Але я йому пообіцяла: якщо він наступного разу братиме участь у конкурсі, то сама візьму його до Львова..
- І яка улюблена книжка цього книгомана?
- Не повірите, але він переповідав розділ із книги Ірен Роздобудько «Життя видатних дітей» про Катерину Білокур. Я ще здивувалася.
Що ж, прогресивних юних книгоманів на Тернопіллі, на щастя, немало. І хоч конкурс вимагає від організаторів серйозної підготовки, багато паперової праці, грошей і часу, вони вкотре за це беруться. Бо перед дитиною, котра читає, увесь світ схиляє коліно і майбуття дивиться на неї з надією.

Запрошуємо всіх до участі в конкурсі!