Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Іван Потій народився 10 серпня 1955 р. на хуторі Сіножаття, нині приєднаному до села Кушлин Кременецького району (нині Кременецька міська територіальна громада Кременецького району). Поет, публіцист, громадський діяч. У 1976 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині ТНЕУ). Працював за фахом у Молдові, на Далекому Сході, кореспондентом газети "Амурська нива" Біробіджанського р-ну Хабаровського краю (нині - Російська Федерація). Від 1983 р. - на підприємствах міст Кременець і Почаїв. Від 2001 - голова будівельного кооперативу "Наш дім", від 2004 - директор ТзОВ "Куличівка" у м. Кременець, що спеціалізується на спорудженні житла, завершенні довгобудів. Співініціатор створення обласного літературно-просвітницького товариства "Галицько-Волинське братство", заступник голови цієї організації, головний редактор літературно-мистецького альманаху "Курінь". Вірші й статті опубліковані в українських часописах і в періодиці РФ та Молдови, колективних збірках, альманахах. Член Національної спілки письменників України (2006).
Видані книги:
"Манівцями" (1992), "Прикутий" (1998), "Борги" (2001), "Надія" (2003), "Сліди" (2005), "Ловитва вітру" (2007, спільно з І. Дем'яновою).






Потій, І. Борги: вірші / І. Потій; ред. О. Біркова. - Кременець: Папірус, 2001. - 133 с.
















Дем'янова І., Потій І. Ловитва вітру: поезія / І. Дем'янова, І. Потій. - Тернопіль: Воля, 2007. - 264 с.


Ця книга - своєрідна новація - літературний тандем поетів, творчість яких різниться за стилем, але суголосна за сприйняттям світу. Автори пішли на певний експеримент, не підбираючи віршів-перегуків, не дроблячи збірку на розділи. Як нестримно й парадоксально плине життя, в котрому всі принади й усі клопоти не що інше, як ловитва вітру, так довільно скомпонована ця збірка, що сприймається цільно й неординарно.









Іван Потій Надія: вірші. - Тернопіль: Воля, 2003. - 64 с.


Іван Потій пише на зламі особистого та всеохопного, має здатність у повсякденних проявах буття прозирати "сокровенний замисел Творця", віднаходить у них те, що спонукає "підняти душу із колін", а чи пізнати її глибини.