Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

    Сергій Лазо народився 26 липня 1953 року в м. Житомирі. У 1974 році закінчив філологічний факультет Житомирського педагогічного інституту ім. І. Франка. Викладав мову та літературу, працював в закладах культури м. Тернополя. Потяг до літератури давній. Пише українською та російською мовами. Перша публікація у журналі «Смена» (№15,серпень 1983р).
    Автор поетичних збірок: “Динамит” (1992), “Провинция” (1993), ”Прямо в сердце” (1997), “Дождь под деревьями”(1999), ”Разлуки, встречи, расстоянья” (2001), “До и после” (2002), "Ти подобаєшся мені" (2003), "Магія кружіння" (2004), “Ты Та” (2007), «Майстри часу та ще чогось» (2011). Широко знаний поет-пісняр. Лауреат фестивалів «Шлягер» та «Пісенний вернісаж». Його перу належать такі відомі твори, як «Ні обіцянок, ні пробачень», «Ти подобаєшся мені», «Афіни-Київ-Істанбул», «Вперше», «Не йди» та багато іншіх. Серед виконавців пісень автора заслужені і народні артисти УкраЇни: В.Зинкевич, Т.Повалій, В.Павлик, О.Пекун, І.Бердей,дует І.Братущик та О.Хома, Н.Сумська, Гайтана тощо.Творчий доробок С.Лазо доповнюють музичні твори, в яких він не тільки автор, але й виконавець. Дискографія налічує п’ять дисків: “Другой играет джаз” (2000р.), “Роковая женщина”(2001р.), “Квіти кохання” (2002р.), “Влюблённое лето”(2007р.) музичний додаток до книги «Майстри часу та ще чогось» (2011).. Різні жанри, широка музична палітра — від віршів та бардівської пісні до джазу. Пісні автора звучали на дитячому “Євробаченні” (2006) та “Слов’янському базарі” (2007), у багатьох телевізійних та радіо проектах, на міжнародному фестивалі «Джаз Без». Автор широко концертує, презентує свої книги та музичні проекти, залучає до виступів відомих акторів, артистів, письменників, видавців, виступає на книжкових ярмарках, на творчих вечорах, географія яких давно перетнула кордони України.
    Сергій Лазо плідно співпрацює з театром. За пропозиціями режисерів та авторів він написав багато пісенних текстів, музики, різних за формою та жанром, до п’єс С.Кичигіна та Б.Харитонова “Таємниці південних морів”, Б.Антківа (за романом Р.Іванчука “Мальви”) “Яничари”, Л.Крупи “Василько — князь Теребовельський”, В.Канівця “Шлюб за оголошенням”, М.Старицького “За двома зайцями”. Цей матеріал побачив світ на сценах драмтеатрів Тернополя, Львова, Івано-Франківська, Кривого Рогу.
   У 1988 році С.Лазо заявив про себе як драматург — в Тернопільському обласному театрі відбулася прем’єра п’єси «Вікторина». Драматичні твори автора вийшли книжкою "Ми так любили "Бітлз" (2003), а в 2006 році в альманасі “Сучасна українська драматургія” (випуск 2) надруковано мюзикл “Оце життя!”, створений за мотивами творів Д.Стейнбека. В його житті драматургія тісно пов’язана з журналістикою, в періодиці надруковано цикли статей про театр, музику, роздуми про творчість. Готуються до друку нові книги поезії та прози.
   З 2008 року Сергій Лазо перекладає поезії з російської та польської мов (Бахит Кенжеєв, Віра Павлова, Болеслав Лесьмян, Шота Іаташвілі) , публікує їх у періодиці. В 2009 році дебютує як прозаїк — журнал “Дніпро” друкує роман “Концерт”, який стає фіналістом конкурсу “Євроформат” видавництва “Альтерпрес” і в 2010 році виходить окремою книжкою.
     С.Лазо – член Національної спілки письменників України та спілки журналістів.



Лазо, С. Динамит: поезия / С. Лазо. - Тернополь: Диалог, 1992. - 79 с.

"Динамит" - первая книга поета.