Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Леся Романчук народилася 28 липня 1955 р. у селищі Транспортне Тенькінського району Магаданської області в сім'ї політв'язнів. Поетеса, прозаїк, науковець, громадська діячка. Після закінчення терміну заслання у 1963 році сім'я переїхала в Україну, до м. Тернопіль. У 1979 р. закінчила лікувальний факультет Тернопільського медичного інституту (нині ТДМУ). Працювала викладачем акушерства та гінекології Кременецького та Чортківського медичних училищ. Нині - на кафедрі акушерства та гінекології Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського. Кандидат медичних наук, доцент. Співавтор 16 підручників з акушерства та гінекології для студентів вищих медичних навчальних закладів українською та англійською мовами, автор низки наукових праць.
    Член Національної спілки письменників України з 1999 року. Авторка і виконавиця власних пісень. Видала компакт-диск "Кожна жінка - Чарівниця". Лауреат літературної премії ім. У. Самчука, премії журналу "Літературний Тернопіль".
Видані книги:
Поезії "Синьооке диво" (1995), "Тобі" (1996), "Жінка з гітарою" (1997), "Слово честі" (1998), "Над світом і собою" (2003), "Танок пера на обрії світанку" (2005), роман "Не залишай..." у 8-ми книгах (2001-2004), роман "Грауііація" у 4-х книгах (2004-2005), роман "Чотири дороги назустріч" у 8-ми книгах (2004-2007), "Софія" у 4-х кни¬гах (2007-2008), "У мереживі мережі", "Місто Карликів", "Дорога додому", "Маленькі чудеса гормонів" (усі - 2009), "Лицарі любові і надії", "На ноті ЛЮ" (обидві - 2010).




Романчук, Л. Над світом і собою: поезії / Л. Романчук. — Тернопіль: Джура, 2003. - 96 с. 
















Леся Романчук На ноті ЛЮ / Л. Романчук. -  Тернопіль: Астон, 2010. - 152 с.

Музика - вірний супутник поезії. Поетичні рядки Лесі Романчук бринять у цій збірці на нотах «до - мі» - «де - ми», високого і ліричного «ЛЮ», нового для нас в поезії авторки - російсько-мовних віршів на ноті «ру» і принесеній зі всесвітньої мережі ноті «нету».

 










 
Романчук, Л. Синьооке диво / Л. Романчук; худ. М. Ярмусь, О. Дмитрів. - Тернопіль, 1995. - 64 с.

У збірку тернопільської поетеси ввійшло декілька розділів віршів під назвою «Вінок батькові», «Історія кохання», «І все-таки живу» та «Іронічне». 













 
Романчук, Л. Лицарі любові і надії: роман / Леся Романчук; худ. Я. Омелян. — Тернопіль: Навчальна-книга-Богдан, 2011. — 672 с.: іл.

Це — перша в Україні книга, всеохопна за масштабністю й достовірністю висвітлення етапів невільництва й організованого спротиву політв'язнів ГУЛАГу, в тому числі героїки й трагедії Кенгірського повстання. Це — «синтез... документальності й художньої вивершеності, підсумок тривалих пошуків, розмислів і правдивих співпереживань письменниці, очевидців, учасників подій та їхніх нащадків». Але ж як захоплююче, як талановито, на якому високому регістрі Любові, Волелюбства, Надії, Пам'яті написано... роман. Так-так — роман! І в цьому ще більша унікальність видання!