Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
«Зупинись! Подумай!»
 
Дорогі юні друзі!
Життя, яке ми отримуємо в дарунок лише одного разу, прекрасне і неповторне. На жаль, ми його не цінуємо, поки здорові. Але і здоров'я ми не бережемо, бездушно розтрачуємо, поступаючись нашим згубним звичкам. їх легко придбати, але дуже важко від них позбавитися без ще більшого збитку для власного здоров'я. Жодна людина, наприклад, не народжується зі звичкою до куріння, вона її набуває. Нешкідливого для здоров'я тютюну немає. «Тютюн палити - здоров'я губити», «дим, що забирає здоров'я», «палити - собі шкодити» - ці образні вирази відомі всім, але мільйони людей, на жаль, палять, не замислюючись про наслідки. Наслідки ж безповоротні й сумні. Куріння сприяє розвитку багатьох захворювань. В Україні близько 100 тисяч людей щорічно помирає внаслідок тютюнопаління.
Наркотики і СНІД - два найстрашніших зла сучасності. Як відзначають фахівці, в даний час на планеті від СНІДу страждає майже сорок мільйонів чоловік. У минулому році від цього захворювання пішли з життя більше трьох мільйонів людей. Із них більше п'ятисот тисяч були діти.
Зараження відбувається через кров, що містить вірус імунодефіциту людини, статевим шляхом, від матері до плоду і новонародженому. Зараження при внутрішньовенному введенні наркотиків з'явилося причиною інфікування 65,7% від кількості виявлених в Україні.
Щорічно населення України зменшується більш ніж на 300 тис. - це дорівнює кількості жителів обласного центру, отже, фактично щорічно зникає з карти в центрі Європи велике місто.
Дані статистики свідчать про зростання смертності в основному серед людей молодого і середнього віку. На збільшення їх смертності істотно впливають: алкоголізм, тютюнопаління, ожиріння, малорухливий спосіб життя, спосіб харчування, хвороби серця.
Як же зберегти здоров'я? Відповідь на це питання проста: займатися фізкультурою, не кутатися, правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя — без шкідливих звичок. Відомо, що кращий спосіб позбавлення від куріння, наркотику або алкоголю - не починати їх вживати, пробувати, торкатися!
Запрошуємо всіх бажаючих висловитися щодо девізу сучасної молоді:
 
«Бути здоровим — модно!»

Проголосуйте, будь ласка, за допомогою стрі­чок: зелена — «Згодний», червона - «Не згод­ний», синя - «Мені байдуже».
Дякуємо, що не залишилися байдужими!

 

Розділи:
I. «Здоровий спосіб життя — норма нашого життя!».
Цитата:
«Звички, виховані в молодості, зберігаються на все життя. Добрі - полегшують життя, лихі - ускладнюють і завдають шкоди». (Д.С. Лихачов. Листи про добре і прекрасне.)
 

II. «Алкоголь: особистість і здоров'я».
Цитата:
«Алкоголізм - захворювання, що призводить до психічних і фізичних розладів особистості» (Краткая медицинская энциклопедия)
 

III.«Ім'я біди — паркотик».
Цитата:
«Наркоманія - наркологічна залежність, захворювання, що призводить до ураження внутрішніх органів, неврологічних та психічних розладів особистості». (Краткая медицинская энциклопедия)
 

IV.«Чотири страшні букви — СНІД». Цитата: «СНІД - інфекція, що розповсюджується по світу із швидкістю якщо не вибухової, то вогняної хвилі» (Чайма НА., Кивакин В.М. СНІД: Чума XX століття)

 

V. «Мистецтво бути здоровим».
Цитата:
«Дев'ять десятих нашого щастя залежить від здоров'я». (Артур Шопенгауер)